Bir bakterinin kullandığı mekanizma kanser için umut oldu

Bir bakterinin birçok bitkiyi zehirlemek için kullandığı mekanizma, yeni kanser ilaçlarının geliştirilmesi için umut oldu.

İsviçre'nin Zürih Üniversitesinden Robert Dudler ve ekibi, sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, "Pseudomonas syringae" (Turunçgil dal yanıklığı) adlı bakterideki syringolin A denilen amino asidin, proteazomları (istenmeyen proteinleri öğüten hücre parçaları) yok ettiğini gördü.

Syringolin A salgılayamaz hale gelen değişime uğramış bakteri köklerinin bitkileri zehirleme yeteneğinin azaldığını da gören araştırmacılar, yeni doğal proteazom yok edicilerinin kanser ilaçlarının geliştirilmesinde kullanılabileceğini söylediler.

Reklam
Reklam

Bazıları insanlarda hastalığa neden olan başka bakterilerin bu tür "yok edicileri" üretebileceğini belirten araştırmacılar, apselere yol açan öldürücü melioidoz hastalığına neden olan toprak bakterisi "Burkholderia pseudomallei" örneğini vererek, bu bakterinin artık biyolojik silah olarak kullanıldığına dikkati çektiler. Turunçgil dal yanıklığı, yaprak sapında yağ lekesi veya siyahlaşma şeklinde başlıyor. Daha sonra yaprak ana damar boyunca kıvrılıyor, kahverengileşiyor ve kopuyor.

(AA)

Anahtar Kelimeler: