Bir buçuk yaşında babasının böbreğiyle hayata tutundu

Doğuştan böbrek yetmezliği çeken 1,5 yaşındaki bebek, babasından nakledilen böbrekle yeniden hayata tutundu.Ordu'da 1,5 yıl...

Doğuştan böbrek yetmezliği çeken 1,5 yaşındaki bebek, babasından nakledilen böbrekle yeniden hayata tutundu.

Ordu'da 1,5 yıl önce dünyaya gelen Berk Baş’a 5 aylıkken ‘multikistik displastik’ (anne hamileyken çocuğun anne karnında susuz kalması. Çocuk büyüdükçe böbrek yetmezliği artar ve böbrekler küçülmeye başlar) böbrek hastalığı tanısı konuldu. Bir böbreği doğuştan işlev görmeyen ve normalden küçük olan diğer böbreğinde çok sayıda kist bulunan Berk Baş, ilaç tedavisi görmeye başladı. İlaç tedavisi sayesinde diyalize girmekten kurtulan minik Berk için doktorlar nakil olması gerektiğini söyledi. Doktorlar baba Erdem Baş ve anne Ümit Baş’a Berk için, ‘ya nakil olması, ya da diyalize girmesi gerekiyor’ dedi. Doktorların uyarısının ardından anne Ümit Baş, gönüllü olarak verici olmayı kabul etti. Ancak Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğulları Organ Nakli Enstitüsü'nde yapılan testlerde, annenin böbreğinin çok damarlı olması nedeniyle nakil için uygun bulunmadı. Bunun üzerine baba Erdem Baş minik Berk’e böbreğini verebileceğini söyledi. Hastanede yapılan testlerde baba Erdem Baş’ın böbreğinin uygun olduğu tespit edildi. Nakil için hazırlıklara başlayan aile Berk’in ameliyat için 8 kiloya ulaşmasını beklendi. Nakil için uygun zamanın gelmesinin ardından minik Berk bugün babasıyla birlikte ameliyat masasına yattı. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından yapılan başarılı ameliyatla babadan alınan böbrek Berk Baş’a nakledildi.

Reklam
Reklam

Oğlunu yeniden yaşama şansı verdiği için çok mutlu olduğunu söyleyen baba Erdem Baş, 1,5 yıldır bu günlerin özlemiyle yaşadıklarını ifade etti. “Canımın parçasına can verdim.” diyen baba Baş, oğlunun sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Başarılı ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da, minin Berk’in nakil olmaması durumunda diyalize girmek zorunda kalacağını söyledi. Bu tür durumlarda en iyi tedavinin organ nakli olduğunu belirten Dinçkan, diyalizin Berk’e zarar verebileceğini kaydetti. Antalya’da ilk kez bu kilodaki bir bebeğe nakil yaptıklarını söyleyen Dinçkan, “Daha önceleri nakil için genellikle çocukların 10 kiloya çıkmasını bekliyorduk. Ancak Berk bebek 8 kiloya ulaşır ulaşmaz böbreği naklettik. Ameliyat başarılı geçti.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: