Bir 'büyük beden' modelin görüşleri

İsveçli giyim mağazası H&M'nin, her beden için plaj ürünlerini tanıtmak amacıyla reklam kampanyasında 'büyük beden' model kullanması tartışmalara neden oldu.

İsveçli giyim mağazası H&M, her beden için plaj ürünlerini tanıtmak amacıyla reklam kampanyasında "büyük beden" model kullanması tartışmalara neden oldu.

24 yaşındaki 44 beden model Jennie Runk beden ölçüleri konusunda takıntıya son vermek gerektiğini söylüyor.

H&M'in plaj giysileri reklamında yer almamın bu kadar dikkat çekeceği hiç aklıma gelmezdi.

Ben kendim hiç üstünde durmazken başkalarının benim bedenimle ilgili bu kadar yorum yapması şaşırtıcı geldi.

Facebook sayfamın 24 saat içinde 2000 yeni beğeni kazandığını görünce bu ilgiyi insanlarda özgüven yaratmak için kullanmaya karar verdim.

Reklam
Reklam

Hayranlarımdan çok sayıda minnettarlık mesajı aldım.

Hatta bazıları benim cesaretimin onlara ilk kez bikini deneme cesareti verdiğini bile yazdı. Bu benim her zaman başarmak istediğim bir şeydi; yani kadınlara "mükemmel" olmasalar da özgüvenli olabileceklerini göstermek.

Bu özellikle genç kızlar açısından çok önemli. Zor dönemlerinde onlara gereken yardımı ve desteği vermek lazım.

Gençliğe geçiş döneminde herkes aynı "ideal" ölçülerde olmak ister. Ama bu imkansızdır. Keşke bunu 13 yaşındayken bilseydim. O zamanlar uzun boylu ve 38-40 beden iken, erkek arkadaslarının omuzlarında taşıdığı kızlara imrenerek bakardım.

Jimnastik dersleri kabus gibiydi. Zayıf kızlar şort giyerken ben uzun eşofmanlarla dolaşıyordum; çünkü benim bacaklarım onların beli kadardı.

Diş teli kullanıyor, metal çerçeveli gözlük takıyordum ve kıvırcık gür saçlarım nedeniyle daha fazla dikkat çekiyordum. Üstelik bir de sakardım. Kısacası ilk gençlik dönemimde tuhaf olduğumu söylemek hafif kalır.

O dönemi sağ salim atlatınca benzer şeyleri yaşayan genç kızlara farklı olmanın tuhaf bir yanı olmadığını göstermek istedim. Bu dönemi atlatacaklarını. En iyi yanlarınız üzerinde durun, baldırlarınız için kaygılanmayı bırakın.

Reklam
Reklam

Kendimi hiç model olarak düşünmemiştim, ama bir yerde gönüllü bir çalışma yürütürken beni keşfettiler. Bana iki seçenek sundular: Ya kilo verip 34-36 bedende kalacaktım, ya da biraz daha kilo alıp 40-42 bedene çıkarak büyük beden model olacaktım. Bedenimin birinci seçeneğe uygun olmadığını bildiğim için büyük beden model olmaya karar verdim.

İnsanlar "büyük beden" ile şişmanlığı, dolayısıyla çirkinliği eşanlamlı görüyor. Oysa bu çok saçma. Büyük beden olarak görülen birçok kadın aslında ortalama sınırlar içinde bulunuyor.

Bazı giyim tarzlarının belli bedenlerde daha iyi göründüğü şüphesiz.

Fakat "büyük beden" olgusuna olumsuz anlam yüklenmesinde sorun var. Ortalama bir Amerikalı kadın ölçülerinde olmakta, hatta biraz daha kilolu olmakta bir sorun yoktur. Bazı kadınlar 46-48 beden olduğu halde sağlıklı olabilir.

Öte yandan zayıflığa yüklenen olumsuz anlamlar da var. Kilolu kadınlara 'şişko' denirken zayıflara da 'leylek' ya da 'iskelet' diyorlar örneğin.

Herhangi bir beden biçimini ve ölçüsünü bir diğerine üstün tutmak gerekmiyor. Farklı ölçülere karşı duyulan bu saçma nefrete son vermek lazım. Bunun kimseye yararı olmadığı gibi artık eski bir yaklaşım haline geldi.

Reklam
Reklam