Altınözü ilçesinin Altınkaya beldesinde, elektrik ve suyu olmayan iki odalı bir evde, biri 16, diğeri 14 yaşındaki iki kızıyla yaşayan Gülümser Kavasoğlu (38), komşularının ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yardımlarıyla geçinirken, Valilik Mikrokredi Şubesi'ne başvuruda bulunarak, hayatını değiştirecek ilk adımı attı.
Yardım almak yerine, kendi geçimini sağlayabilmesi için destek isteyen Gülümser Kavasoğlu'na, Mikrokredi Şubesi, 700 liralık destek sağladı. Bu krediyle, dikiş makinesi satın alan genç kadın, şimdi dikişin yanı sıra nakış da yaparak geçimini sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.
Girişimci işkadını Gülümser Kavasoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşinden boşandığını, komşularının yardımıyla karınlarını doyurduklarını, ardından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yardımda bulunduğunu söyledi.
Gülümser Kavasoğlu, ''Elim ayağım tutuyor, gözlerim görüyor, yaşım da genç. Bu durumda yardım almak ağrıma gidiyordu. Bir terzinin yanında 40 lira haftalıkla çalışmaya başladım ancak, aldığım para yetmeyince başka çare aramaya koyuldum. Yardım aldığım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndaki bir görevlinin önerisiyle Valilik Mikrokredi Şubesi'ne başvurdum. Başvurum kabul edildi. Varlıklı kişilerin belki bir günlük harcaması olan 700 lira benim ve bakmakla yükümlü olduğum iki çocuğumun geleceğine ışık tuttu'' dedi.
Kazandığı ilk parayla evine su ve elektrik bağlattığını anlatan Gülümser Kavasoğlu, şunları kaydetti:
''Önceleri evimde çalışıyordum, sonra siparişler artınca bir yakınım işyerinin bir odasını bana verdi. Yanımda iki kişi daha çalıştırmaya başladım. Ama yaptığım nakışlar öylesine ilgi gördü ki bu kez tek odalı işyeri yetmez oldu. Şimdi yeni bir işyeri açmak için bin TL'lik kredi talebinde bulundum. Dünün işsiz ev kadını şimdi işveren oldu. Yaşadıklarım rüya gibi geliyor. Kötü günler artık geride kaldı.''
Gülümser Kavasoğlu, hiçbir kadının çaresizliğe, umutsuzluğa kapılmamasını isteyerek, ''Allah devletimizden razı olsun. Hem sürekli gıda yardımını nereye kadar alacaktım ki? Artık ömrümün sonuna kadar hiç kimseye muhtaç olmadan yaşayabilirim. İsterse her kadın kimseye yaslanmadan kendi ayakları üzerinde durmayı başarabilir'' dedi.
Aynı beldede 5 kadının daha kendisiyle birlikte mikro kredi imkanından faydalandığını belirten Gülümser Kavasoğlu, şöyle devam etti:
''Şimdi herkese bu krediden bahsediyorum. Zeytin, biber, tuzlu yoğurt yapımı ve dükkan işletmeciliği gibi çeşitli alanlarda iş yapmak isteyen çevremdeki kadınlarla birlikte, benim için umut kapısı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkililerine teşekkür ediyorum.''
Gülümser Kavasoğlu, verdiği mücadele ile kendisi gibi zor durumda olan kadınlara model teşkil edince, Hatay Valiliğince de yılın anneliğine aday gösterildiğini belirterek, ''Bu haberi alınca kendimle bir kez daha gurur duydum'' dedi.
**- BİN 100 KADINA MİKRO KREDİ -** Hatay Valiliği Mikro Kredi Şube Müdürü Serap Varoğlu ise, kentte bin 100 kadının mikro kredi imkanından faydalandığını kaydetti.
Varoğlu, 100 ile 700 lira arasında teminat ve kefalet istemeden verdikleri küçük sermayenin geri ödemesinde şu ana kadar yüzde 100 başarı sağlandığını belirterek, işsiz bütün kadınları iş kadını yapmak için şubelerine beklediklerini bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz