BİR DİZİYLE EFSANE OLDU

Son 12 yıldır gazete sayfalarında ve TV ekranlarında sık sık rastladığınız bu ünlüyü tanıyabildiniz mi...

O, TV tarihine geçmiş dizilerden birinin yaratıcısı. Üstelik daha sonra izlenme rekorları kıran bir çok diziye de imza attı. Kim mi bu ünlü.


2001 yılından bu yana milyonları ekran karşısına çeken Çocuklar Duymasın dizisinin yaratıcısı Birol Güven.

Ünlü senarist ve yapımcı yıllar önce bugünkü görünümünden çok farklıymış. Güven geçtiğimiz aylarda ehliyetindeki fotoğrafı Twitter safyasında paylaşıp "Yunanistan'da bu fotoğrafın bulunduğu ehliyetle araba kiralamak istedim. Ama görevliyi bunun benim fotoğrafım oldğuna ikna etmem zaman aldı" diye açıklamıştı.

Reklam
Reklam

Önceleri bir TV kanalına bedava verdiği Çocuklar Duymasın ilgi görünce Güven'in hayatı da tamamen değişti. Yani 2001 ile 2005 arasında ekranda kalan sonra verdiği uzun aranın ardından yeniden ekrana dönen Çocuklar Duymasın Güven'İn kariyerinde de bir dönüm noktası. Güven katıldığı bir TV programında dizinin ortaya çıkışının da çok ani olduğunu anlatmıştı.

Ayrılsak da Beraberiz dizisini hazırladığı dönemde bir TV kanalıyla barter anlaşması için toplantıya girmiş Güven. O sırada da aklında sadece boşanmak üzere olan bir çiftin hikayesi varmış.

Toplantı sırasında kendisine "Bu dizi 16 Aralıkta yayında olabilir mi" diye sorulmuş. Güven de elinde hiçbir şey olmadğı halde "Tamam" demiş. Dizi 20 günde hazırlanmış. BU durumu o söyleşide "cahil cesaret" diye tanımlamıştı Güven.


Muhammet Uzuner, Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu adlı filmindeki doktor rolüyle çekti bir çok kişinin dikkatini. Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen o filmden sonra da kariyerinde hareketlenme oldu. Oysa, Uzuner, 1992’de Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdikten sonra kariyerine başladı. Yani uzun süre aktör ve yönetmen olarak tiyatro sanatına emek verdi.

Reklam
Reklam

1993 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. Burada 2004 yılı sonuna kadar oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak görev yaptıktan sonra İstanbul’a yerleşti. Antalya’da bulunduğu süre içinde Tiyatro Atölyesi, Antalaya Belediye Tiyatrosu ve Antalya Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. 2006 yılından bu yana İstanbul'da çalışmalarını sürdüren Uzuner, Parmaklıklar Ardında ve Kalbim Seni Seçti'nin de aralarında bulunduğu TV projelerinde oynadı.

Ama, Bir Zamanlar Anadolu'da filmi onun için 'kırılma noktası' oldu.

Uzuner'in, şu sıralar ekrana gelen Koyu Kırmızı dizisinde canlandırdığı karakter için önce Timuçin Esen'in adının geçtiği ama sonra Bir Zamanlar Anadolu'daki başarılı performansı nedeniyle 47 yaşındaki aktöre bu rolün teklif edildiği konuşulmuştu.


Son dönemin en çok ilgi çeken TV dizilerinden biri Leyla İle Mecnun. Peki bu dizinin, işsiz ve parasız kalan bir gencin hayal gücünün ürünü olduğunu biliyor musunuz.

Dizinin senaristi Burak Aksak, henüz 26 yaşında. 21 yaşından beri de kısa filmler çekiyor. Aksak, işsiz ve parasız kalınca da çareyi "Benim gibi üşengeç bir karakter" diye tanımladığı Mecnun karakterini aratmakta bulmuş. Bugün milyonarca kişiyi ekran başına çeken Leyla ile Mecnun dizisinin senaryosunu Aksak'ın deyimiyle "çaresizlik ve parasızlık yazdırmış" genç senariste.

Reklam
Reklam

Bu sarışın genç kadının yüzü size de bir yerlerden tanıdık geldi mutlaka. Belki çok bildik değil ama onu kısa bir süredir ekran serüvenine yeni başlayan bir dizide izliyoruz.

Aslında epey zamandır kamera arkasındaydı ama bu kez kamera karşısına geçti. Gupse Özay, yeni başlayan Yalan Dünya dizisinde Nurhayat karakteriyle ekrana gelmeye başladı. 1984 doğumlu olan Özay, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv ve Sinema bölümünden mezun oldu. Kariyerine kamera arkasında çalışarak başladı. Bazı dizi projelerinde senarist olarak çalıştı Özay. Sessiz Gece dizisinin reji ekibinde yer aldı. Son olarak Beyaz Show'un skeçlerini yazıyordu.

Şimdi de Yalan Dünya'da nişanlısı tarafından terk edilen ama onu bırakmaya bir türlü yanaşmayan Nurhayat karakterine hayat veriyor.


Kariyerine kamera arkasında çalışarak başladı. Bazı dizi projelerinde senarist olarak çalıştı Özay. Sessiz Gece dizisinin reji ekibinde yer aldı. Son olarak Beyaz Show'un skeçlerini yazıyordu. Şimdi de Yalan Dünya'da nişanlısı tarafından terk edilen ama onu bırakmaya bir türlü yanaşmayan Nurhayat karakterine hayat veriyor.

Reklam
Reklam

Son olarak Anneler ve Kızları dizisinde ekrana gelen Feride Çetin'in şöhrete uzanan yolculuğunun öyküsü de oldukça ilginç. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra da Marmara Üniversitesi'nde Sinema- TV bölümünde yüksek lisans yaptı.

Asıl amacı kamera arkasında çalışmaktı. Ama kader ona öyle bir oyun oynadı ki kendini bir anda kameranın önünde buldu.


Çetin, ünlü yönetmen Kutluğ Ataman'ın filminde asistanlık yapmak için başvurdu. Ancak Ataman onu kamera arkası yerine kamera karşısına geçirdi: Üstelik de İki Genç Kız filminde başrollerden birini verdi.

Çetin, Vildan Atasever ile birlikte rol aldığı bu ilk filmiyle 13. Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.


2008 yılındaki Oscar törenine o zamana kadar adı sanı pek duyulmamış Diablo Cody damgasını vurmuştu. O dönem 30 yaşında olan Cody, reklam ajansındaki deneyiminin ardından hazırladığı internet bloğu sayesinde keşfedildi. Bu arada hobi olarak gece kulüplerinde striptiz dansı da yapan Cody'nin hayatını senaryosunu yazdığı Juno adlı film tamamen değiştirdi. Yakın bir arkadaşının başına gelen olaydan yola çıkarak yazdığı senaryo onun Hollywood'a hem de elinde bir Oscar ödülüyle girişinin bileti oldu.

Reklam
Reklam

2009 yılında Oscar danil tüm iddialı sinema ödülerini toparlayan Slumdog Millionaire filmi Freide Pinto'nun yaşamını da değiştirdi. O güne kadar kimsenin tanımadığı Pinto bir anda dünyanın dikkatini üzerine çekti. O dönemde 24 yaşında olan Pinto, Hollywood'a transfer oldu. Bu arada kısa süre önce evlendiği eşinden ayrılıp rol arkadaşı Dev Patel ile aşk yaşamaya başladı.


Pinto ile Patel şimdi hayatlarının büyük bir bölümünü Hollywood'da kiraladıkları lüks villada geçiriyor.


Kurtlar Vadisi dizisinin Abdülhey'i olarak tanınan Kenan Çoban'ın hikayesi de ilginç. Elazığ'da dünyaya gelen Çoban, Necati Şaşmaz'ın da çocukluk arkadaşı. Daha sonra Antalya'ya giderek üç yıl halı saha işletmeciliği yapan Çoban, askerliğini bitirip Ankara'ya taşındı. Orada da bir spor kompleksini yönetti. Onun talihini değiştiren ise Necati Şaşmaz oldu.


Diziye prodüksiyonda çalışarak dahil oldu Kenan Çoban. Setinin kurulması da dahil bir çok kamera arkası görevde bulunduktan sonra kamera karşısına geçti. İzleyici onu ilk 10 bölümde çöpçü olarak izledi.

Reklam
Reklam

Hiçbir deneyimi olmamasına rağmen oyunculuğu benimsedi ve Abbülhey karakterini canlandırmaya devam ediyor.


Milyonlarca seyirci onu Fatmagül'ün Suçu Ne adlı dizide ilk gördüğünde rolüne o kadar yakıştırdı ki, sanki yılların deneyimli oyuncusu gibi görünüyordu Esra Dermancıoğlu. Göğüs dekoltesinden vazgeçmeyen, kaderin kötü bir cilvesi sonucu yarım akıllı Rahmi Ketenci ile evlenen Mukaddes Yenge sanki oun sanat geçmişinde can verdiği yüzlerce karakterden biri gibiydi.


Oysa gerçek hiç de öyle değildi. Zaten ekran karşısında Mukaddes Yenge'nin yaptığı kötülüklere kızarak izleyenler de durumu öğrenince çok şaşırdı: KÖtü bir karakteri bu kadar başarıyla oynayan Dermancıoğlu 40'ından sonra oyuncu olmuştu. Çocukluğundan beri hep oyuncu olmak isteyen Esra Dermancıoğlu, bu hayalini gerçekleştirmek için uzun bir süre beklemek zorunda kalmış. Bu arada evlenip çocuk sahibi olunca da bu hayalini biraz daha ertelemiş.


Ama bir gün bir grup arkadaşıyla gittiği bir doğum günü partisi onun için dönüm noktası olmuş. O toplantıda herkes birbirine aslında hayatını nasıl şekillendirmek istediğini sormuş.

Reklam
Reklam

Dermancıoğlu da hiç düşünmeden: "Hep oyuncu olmak isterdim" diyerek katılmış bu oyuna. O doğum gününde bulunan Avrupa Yakası'nın senaristi ve oyuncusu Gülse Birsel'den gelmiş ilk teklif. Tek bölümlük bu rol Esra Dermancıoğlu için oyunculuk serüveninin başlanğıcı olmuş.

O sıralarda 30'lu yaşlarının sonlarına yaklaşıyormuş Dermancıoğlu. Demet Akbağ’ın “Sen Harikasın” dizisinde konuk oyunculuk, “Moral Bozukluğu ve 31” adlı filmde kısa bir rol, workshop’lar, cast ajansları derken hep oyunculuğun dikenli yollarını tırmanmış Dermancıoğlu.


"40'ından sonra oyuncu mu olacaksın" diye onu eleştirenler "dram değil komedi oyna" diye yol göstermeye çalışanlar da bir yandan. O sırada evli oludğu eşi de Dermancıoğlu'nun bu merakından pek hoşlanmamış.

Sonunda bir arkadaşının da yardımıyla evde kurulan bir sette farklı odalarda değişik kostümlerle çekim yapmışlar. Başka başka karakterleri canlandıran Dermancıoğlu hazırladığı bu CD'yi Ay Yapım'a yollamış. Defalarca seçmelere katılan Dermancıoğlu sonunda Mukaddes Yenge rolünü de almış.

Reklam
Reklam

Oyunculuk serüvenine başlamadan önce de eşinden boşanmış ve yeni bir hayata adım atmış.
Dizide kazandığı başarıya ve sergilediği inandırıcılığa bakılırsa Dermancıoğlu'nun geç başladığı oyunculuk yaşamı uzun süre devam edecek gibi görünüyor.


Hande Yener de geç yakaladığı şöhret basamaklarını beklenmeyecek kadar hızlı tırmananlardan. Aslında hep şarkıcı olma hayali varmış Yener'in. Ama genç yaşta yaptığı evlilik, hemen çocuk sahibi olması gibi hayat koşulları yüzünden bunu ertelemek zorunda kalmış. Sonunda kaderine razı olup tezgahtarlık yapmaya başlamış Yener.


Ama bir gün çalıştığı mağazaya Hülya Avşar'ın girmesi onun da kaderini değiştirdi. Sonra da Sezen Aksu gördü ondaki cevheri. Hande Yener ilk albümünü çıkardığında 30'lu yaşlarının başındaydı. Hızlı bir yükselişe geçti. Zaman içinde pop müzikten elektronik müziğe yöneldi.


Hande Yener bugün Türkiye'nin albümleri en çok satan şarkıcılarından biri.


Yıllar önce Türkiye'nin çok konuşulan TV ve radyo sunucularından biriydi Jale Şengün... Lise yıllarında gazetecliğe başlamış ardından Marmara Basın Yayın Yüksekokulu'nu bitirmişti. TV ekranının ardından Türkiye'de birbiri ardına özel radyoların açıldığı ve insanların hayatında yeniden yer etmeye başladığı dönemde de sesiyle milyonların hayatına girdi Şengün.


Ama sonra aniden bir değişiklik yaptı... Hukuk fakültesine girmeye karar verdi. O sırda 33 yaşındaydı Jale Şengün. Yıllar sonra da İstanbul barosuna kayıtlı bir avukat olarak cübbesini giydi. Şengün Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra yeniden radyoculuğa döndü.


Bu bıyıklı genç adam bir çok kişiye tanıdık gelmeyecek kuşkusuz.. Ama son bir kaç yıldır hem Türkiye'de hem de dünyada bir çok kişi onu filmlerde izliyor.


Ercan Kesal aslında bir doktor ve aynı zamanda Özel okmeydanı Hastanesi'nin de kurucusu. Yani hastaları zaten onu tanıyordu. Ama, Kesal'ın Cannes Film Festivali'nin ünlü kırmızı halısında yürümesi de sinemaseverlerin onu tanıması da doktorluğu değil aktörlüğü sayesinde oldu.


Özellikle Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerinden hatırlayacağımız Nazan Kırılmış Kesal'ın eşi olan Ercan Kesal, aynı zamanda bir oyuncu. 1959 doğumlu Kesal, ilk başrolünü üstlendiği Üç Maymun'da oynadığında neredeyse 50 yaşındaydı. Daha sonra da Vavien, Albatrosun Yolculuğu gibi filmlerde oynayan Kesal, aynı zamanda senaryo da yazıyor. Kesal'ın ilk oyunculuk deneyimini yine Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği Uzak ile yaptığını da hatırlatalım.


Gülnihal Demir, yıllar önce 48 yaşındayken bankacılıktan emekli olduğunda bir gün oyuncu olacağı içine doğmuş aslında.

Ara sıra göz attığı Çocuklar Duymasın dizisini izlerken "Bir gün ben de bu dizide oynayacağım" diye geçirmiş aklından. 1953 doğumlu olan Gülnihal Demir, biraz da merakı yüzünden oyuncu olmuş. Bir gün "dizi seti nasıl olur" diye meraklanıp Büyük Yalan'ın setine gitmiş. Orada Demir'den bir ağıt yakması istenmiş. O kadar başarılı olmuş ki bu işte tüm set ağlamış. O ağlatan ağıt da 50 yaşından sonra onun kaderini değiştirmiş.


Ardından 2006'da Dondurmam Gaymak filminde oynamış.. Şu sıralar Çocuklar Duymasın'ın kadrosunda yer alıyor.. Dizide kocasıyla kültür çatışmaı yaşayan entelektüel Gülfidan karakterini canlandırıyor.


1962 doğumlu Aslan da deneyimli bir oyuncu aslında. Konservatuar mezunu olan Aslan; İzmir ve Ankara Devlet Tiyatrosu'nda yıllarda sahne tozu yuttu.

Ardından o da Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarının rol aldığı Ferhunde Hanımlar adlı dizide oynadı..


Ardından En Son Babalar Duyar, Kınalı Kar gibi dizilerde rol aldı.. Ama asıl büyük patlamasını 40 yaşını geçtikten sonra rol aldığı ilk sinema filmi Üç Maymun'la yaptı..


Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği film Cannes Film Festivali'ne katıldı.. Aslan üzerinde kahverengi tuvaletiyle kırmızı halıya adım attığı anda tüm dünya medyasıyla birlikte Türkiye de bu deneyimli ve yetenekli oyuncuyu yeniden keşfetti.. Hatta Hatice Aslan, festivalin ardından öyle büyük sükse yaptı ki o sıralarda oynadığı Düğün Şarkıcısı adlı dizide aldığı ücreti ikiye katladığı da konuşuldu.


İlkgençlik yıllarında Ankara'da çekilen Ferhunde Hanımlar adlı dizideki rolüyle tanındı önce.. Dizi 1993 yapımıydı ve Karadağlı o sırada 29 yaşındaydı. Her ne kadar dizinin sürekli izleyicileri onu takip etse de bugünkü kadar geniş bir kitle tarafından tanınmayan genç bir oyuncuydu.


Babam Olur musun, Demir Leblebi, Nasıl Evde Kaldım gibi dizilerde rol aldı daha sonra.. Asıl büyük çıkışını ise Çocuklar Duymasın dizisindeki Haluk rolüyle yaptı. O sırada 34 yaşındaydı Karadağlı.


Bu diziyle birlikte milyonlarca kişi onu tanıdı... Sonra da Bir çok sinema filmi ve dizide rol aldı. Karadağlı şu sıralar yeniden çekilen Çocuklar Duymasın'da rol alıyor. Ve kendisinin de ifade ettiği gibi Haluk karakterini canlandırmaktan çok keyif alıyor.


Henüz çocuk yaşında sanat dünyasıyla tanıştı aslında... 16 yaşında İzmir Devlet Tiyatrosu'nda "Boy Friend" adlı müzikalde dansçı kadrosuna alındı. Hacettepe Devlet Konservatuarı'nı bitirdi. Mezun olduktan sonra Zeki Alasya'nın yönettiği "Ada'da Bir Sonbahar" adlı TV filminde oynadı.


Tuzcuoğlu bunca yıllık deneyimine rağmen kendi deyimiyle 'Miladını' Asmalı Konak dizisindeki Dicle rolüyle yaşadı. Bu diziyle milyonlarca kişi onu tanıdığında İpek Tuzcuoğlu 31 yaşındaydı.


Artık herkesin bildiği gibi Göçer'in asıl mesleği doktorluk. Orkestrası ile birlikte özel gecelerde sahne alan Göçer milyonların tanıdığı bir şarkıcı olma fırsatını 30 yaşından sonra yakaladı. Önce belli bir kitle tanıdı onu.. Sonra 2006 yılında çıkardığı albümüyle milyonlarca müziksever onu keşfetti.


Şarkılarıyla dinleyenlerinin kalbine dokundu Göçer...

Bugün Türkiye'nin en çok dinlenen, albümleri en çok satan şarkıcılarından biri.


1970 doğumlu olan Ergenç, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Bölümü'nde okuyordu. Sonra okulun ikinci senesinde ayrıldı ve Mimar Sinan Üniversitesi Opera ve Müzikal Oyunculuğu bölümüne girdi. Aralarında Kiss Me Kate, Tatlı Charity, Beni Seviyor, Kral ve Ben, Evita gibi müzikallerde sahneye çıktı.


Daha sonra Dedem, Gofret ve Ben, Böyle mi Olacaktı, Kumsaldaki İzler gibi dizilerde oynadı. Zerda adlı çok izlenen dizide rol aldı. Ama asıl büyük çıkışını Aliye adlı dizideki Sinan karakteriyle yaptı. Geniş kitleler onu bu diziyle tanıdı..O sırada 34 yaşındaydı Ergenç.. Binbir Gece dizisiyle şöhretini pekiştirdi. Bir çok sinema filminde rol aldı. Bugün sadece Türkiye'de değil Balkan ülkelerinde de hayran kitlesi var.


Türkiye'nin yeniden keşfettiği deneyimli oyunculardan biri o da... İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. 1990-1991 yıllarında İngiltere Londra Westminster Adult Education Institute'te drama üzerine kurs gördü.


Bir çok tiyatro oyununda rol aldı Yıldırımlar. Diziler ve sinema filmlerinde de rol aldı.. Özellikle gençlik yıllarında rol aldığı Süper Baba'da canlandırdığı Elif karakteriyle bir kuşağın belleğinde yer etti. Bennu Yıldırımlar, çok daha geniş kitleler tarafından Yaprak Dökümü dizisinde canlandırdığı Fikret karakteri sayesinde tanındı.


Bugün sadece Hollywood'un değil dünyanın en güzel kadınlarından biri Stone. Yapımcıların ve yönetmenlerin paylaşamadığı Stone'un bugünlere gelmesi de hiç kolay olmadı... Hem de Hollywood gibi rekabetin en acımasız biçimde yaşandığı bir yerde mücadele ediyordu o.


Bir çok filmde rol aldı ve güzelliğiyle dikkat çekti.. Ama asıl büyük çıkışını Temel İçgüdü adlı filmle yaptı... O sırada Stone 34 yaşındaydı ve artık tüm dünya onu tanıyordu. Stone bu filmden sonra paylaşılamayan bir oyuncu oldu. Bir çok yapımda rol aldı. Hatta Kurtlar Vadisi dizisinde konuk oyuncu olarak bile yer aldı.


Stone, Temel İçgüdü'nün 2006 yıyılda çekilen ikincisinde de rol aldı. O sırada 48 yaşındaydı ve yine güzelliğiyle herkesi büyüledi.