Bir Efsanenin Yeniden Doğuşu: Anatolian Rock Revival Project

Batıdan gelen yoğun müzik akımının topraklarımıza özgü seslerle cilveleşmesiyle ortaya çıkan Anadolu Rock, yarım asır sonra gelen kolektif bir projeyle 2014’ten beri daha geniş kitlelere ulaşıyor.

60’lı ve 70’li yıllarda Amerika ve İngiltere üzerinden yayılan rock müzik; Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Yes, King Crimson, Pink Floyd gibi kült gruplar eşliğinde ülkemiz sınırından içeri girmeyi başarmıştı. Yıllar sonra meyvelerini toplayacağımız müzikal dallanmanın tohumlarının atıldığı dönemde, batıdan gelen bu esintiyi yakalayan Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok ve Moğollar gibi birçok grup, yayınladıkları 45’likler ile Anadolu Rock’ın temellerini attı.

68 kuşağı hippileri, doğu mistisizmine olan meraklarını eklektik müzikal arayışlarıyla birleştirerek psychedelic rock’ı özgürlükçü siyah beyaz fotoğraf karelerinin içine yerleştirdiler. Batının topraklarımızdaki seslere kulak kabartarak ortaya çıkardığı müzik türü, dönemin Türk müzisyenlerinin sentezi sonucunda Anadolu Rock’ı doğurdu. İlk aşk dokunulmazlığında anne ve babalarımızın tozlu raflarında unutulmaya bırakılan eserler, yaklaşık elli yıl sonra gelen ‘Anatolian Rock Revival Project’ ile yeni izler bırakıyor.

Reklam
Reklam

60’lı ve 70’li yıllarda üretilen eserlerin daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamak için başlatılan Anatolian Rock Revival Project, her hafta farklı bir illüstratör ile unutulmuş şarkılar haznesinde yer alan bir esere poster hazırlıyor. Bugüne kadar Erkin KorayKarlı Dağlar”, Üç HürelVe Ölüm”, AlpaySeni Dileniyorum”, Grup BunalımTaş Var Köpek Yok”, HardalNasıl Ne Zaman”, MoğollarSessiz Gemi”, SiluetlerSis”, Grup A-1Neptün’lü Sevgilim” gibi şarkıların yer aldığı 49 posterlik projede yeni çalışmaların çok yakında yayınlanacağı duyuruldu.

Yazının tamamı için: bonemagazine.com