Şırnak'ın Cizre İlçesi'nden Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan ve sınav merkezleri tercihleri dışında uzak illere çıkan 375 öğrenci, Kaymakamlık ve Belediye'nin sağladığı otobüslerle ücretsiz olarak törenle uğurlandı. Kaymakam Cihan Demirhan, öğrencilerin uzak illerde sınava girmesini eleştirerek, “İnşallah bundan sonraki yıllarda Şırnak'ta sınavlar yapılır. Bu talep öğrencilerimizin, çocuklarımızın, vatandaşlarımızın haklı bir talebidir” dedi.
Cizre'den, 11 Nisan Pazar günü yapılacak YGS'de sınav yerleri Malatya, Elazığ, Bitlis, Siirt ve Diyarbakır gibi illere çıkan 375 öğrenciye Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı sahip çıktı. Öğrencilerin sınava girmesi için Kaymakamlık ve Belediye ortak hareket ederek sınava girecek öğrencileri sağladıkları otobüslerle ücretsiz olarak sınav merkezlerine uğurlayıp, masraflarını karşıladı. Öğrenciler gittikleri illerde 2 gece otellerde ve misafirhanelerde konaklayacak.
Bugün Cizer Lisesi önünden öğrenciler düzenlenen törenle otobüslere bindirilerek sınavlara girecekleri kentlere uğurlandı. Askere giden gençleri uğurlama törenini andıran uğurlamaya Kaymakam Cihan Demirhan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Saçı, Milli Eğitim Müdürü İhsan Gören, öğrenciler, aileleri de katıldı.
Öğrencilere öğütlerde bulunan Cizre Kaymakamı Cihan Demirhan, “Gönül isterdi ki bugün buradan uğurladığımız 375 kişinin çevre illerde değil Şırnak’ta sınava girmeleriydi. Cizre’den başka illere gidecek bu 375 öğrencimizin mağdur olmaması için belediye ile işbirliği yaparak barınma ve ulaşım sorunlarını çözdük. Bu yıl böyle bir düzenleme olmuş. İnşallah bundan sonraki yıllarda Şırnak’ta sınavlar yapılır. Bu talep öğrencilerimizin, çocuklarımızın, vatandaşlarımızın haklı bir talebidir. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sorun bir daha yaşanmaz” dedi.
GENÇLERİMİZİN ÖNÜ KAPATILMAK İSTENİYOR
Cizre Belediye Başkanvekili BDP'li Mehmet Saçı, sınava girecek öğrencilere başarılar dilerken, öğrencilerin tercihleri dışında uzak illere verilmesini eleştirdi. Saçı, “Gençlerimizin sınava katılması için buradan uzak olduğu gibi, ulaşım yönünden de sıkıntı yaratan Elazığ, Malatya ve Bitlis gibi illere tercihleri dışında verilmesi çok düşündürücüdür. Önceki sene de bu böyleydi. Fakat biz bunun bir hata sonucu olabileceğini düşündük. Ama şimdi görünen o ki gençlerimizin önünü kapatmak için bile bile yapılan bir uygulamadır. Biz gençlerimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık” dedi
ÖSYM tarafından tercihi dışında bir başka ile verilen Emrah Bilge, “Sınav tercih yerim Diyarbakır olmasına rağmen ÖSYM tarafından sınav yerim Malatya olarak belirlendi. Biz bunun bu bölgeye has bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Çok yanlış bir uygulama” dedi.
Özlem Tuna ise “Bu uygulamayı protesto ediyoruz. Biz böyle bir sınava kendi memleketimizde, ilçemizde katılmak istiyorduk. Ancak bizi farklı ve uzak illere verdiler. Sınav öncesi benim ve arkadaşlarımın psikolojisi bozuldu. Birçok arkadaşımızın bu uzak illere gidip sınava katılabilmeleri için büyük para gerekiyordu. Birçok ailede bu nedenle sıkıntıya girmişti. ÖSYM bu uygulamayı yaparken bunları düşünmüyormu? Birçok arkadaşımız bu nedenle sınava giremeyecek. Bu kararı kınıyoruz” dedi.
Öğrencilerin tercihleri dışında başka illere verilmesine ilçedeki sival toplum kuruluşları da tepki gösterdi. Cizre KESK, Tabibler Birliği ve DİSK tarafından yapılan ortak açıklamada, son bir kaç yıldır öğrencilerin sürekli başka illere gönderildiği kaydedilerek, “Bugün hükümetin yapması gereken eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim ve kısacası bütün eşitsizliklere neden olan sınavların kaldırılmasıdır” denildi.