Bir Garip Yıkım Hikayesi

Bursa’da 2005 yılında belediyenin yaptığı şuyulandırma çalışmaları kapsamında farklı parselde kalan ev, yer sahibi ve...

Bursa’da 2005 yılında belediyenin yaptığı şuyulandırma çalışmaları kapsamında farklı parselde kalan ev, yer sahibi ve bina sahibini karşı karşıya getirdi. İçinde eşyaların bulunduğu odanın yıkılmasına tepki gösteren bina sahibi savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Bursa’nın Osmangazi ilçesi sınırları içinde Seyit Can isimli şahsa ait tek katlı binanın bir kısmının 2005 yılında yapılan şuyulandırma çerçevesinde farklı bir parselde yer alması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Araziye ticari bir yapının yapılacağını ifade eden Seyit Can, 3194 sayılı İmar Kanunu gereği binanın yıkılması için anlaşmanın şart olduğunu iddia etti. Anlaşma şartlarında ufak pürüzlerin kaldığını dile getiren Can, geçtiğimiz günlerde parsel içinde kalan odanın yer sahibi tarafından yıkıldığını öne sürdü. İçinde eşyaların da bulunduğu odanın yerle bir edildiğini gören Can, olayı hemen emniyet güçlerine haber verdi. Can, izinsiz yıkımın suç olduğunu öne sürerek avukatıyla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Reklam
Reklam

YIKIM MAHKEMEYE TAŞINDI

Binanın iki tarafın da anlaşmasıyla yıkılabileceğinin kanun maddelerinde yer aldığını dile getiren Can, “Yaklaşık 26 yıldır bu mahalledeyiz. 2005 yılında yapılan şuyulandırma sonucu bizim bahçedeki evimiz 3 parsel içinde kaldı. Bu parsel içinde kalan bir oda ile ilgili inşaat yetkilileri ile görüşmeye başladık. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre iki tarafın da anlaşması gerekiyor. Osmangazi Belediyesi’nin şuyulandırmasından bizim haberimiz olmadı. İnşaatın başlamasıyla birlikte haberimiz oldu. Bu yıkıma itiraz etmek bizim en doğal hakkımız” dedi.

Evden çıkıp iş yerine gittiğinde evinin yıkıldığını öğrenen Can, yıkımın kurallara uygun olmadığını öne sürdü. Can, iddialarını şu şekilde sürdürdü:

“Kanun tanımaz bir şekilde kepçeyi vurarak o parseldeki binayı yıktılar. Şu anda olay adli makamlara iletildi. Savcılığa giderek suç duyurusunda bulunduk. Burada aşikar şekilde kanun ihlali var. Belediye bile bir yeri yıkarken mahkeme kararı oluyor. Bize herhangi bir bildirim olmadı. Bizim şahsi evimizin kendi kısmında kaldığını iddia ederek anlaşılması gerekir. Evimizi içindeki eşyalarla yıktılar. Eşyalar varken bu yer yıkılamaz."

Reklam
Reklam

Kanunun 18. maddesi hakkında bilgi veren yapı sahiplerinden Hamza Can ise, anlaşma yapılmadan bu yapıların yıkılmayacağını ifade ederek yer sahibi ve ilgili firmanın kanunlara uymadığını iddia etti.

Ticaret merkezi yapılması planlanan arsada inşaat çalışmaları hızla sürerken, binanın yıkılan odasındaki tablolar duvarda asılı duruyor.

Yer sahipleri ise konu hakkında hukuki süreci başlattıklarını söyledi. Yıkımın tamamen kurallara uygun olduğunu iddia eden yer sahipleri ise haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi. Yer sahipleri, "Burada yasal olmayan bir durum yok. Biz de hakkımızı arayacağız. Bu arsa bize ait. Konu mahkemeye intikal etti. Gereken takipi yapacağız" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: