"Bir gazetecinin dövülmesi üzücü"

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, İstanbul'da bir gazetecinin dövülerek gözaltına alınmasından üzüntü duyduğunu ve ilgili soruşturmanın başladığını söyledi.

Er, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nın ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı. İstanbul'da bir gazetecinin polis tarafından dövülerek, gözaltına alındığının hatırlatılması üzerine Er, olaydan üzüntü duyduğunu ve gerekli soruşturmanın sürdürüldüğünü söyledi. 'Polis böyle bir yetkiyi nereden alıyor?' sorusuna, 2559 sayılı kanun ile polisin yetkili ve görevli kılındığını belirten Er, "Yetkisini ve görevini aşan personel hakkında adli ve idari işlem yapılmaktadır. İstanbul il tarafındanda bu konuyla ilgili inceleme başlatılmıştır" dedi. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının hiç kimseye suç işleme hakkı ve hürriyeti vermediğini vurgulayan Er, "Kanunlara göre her kim suç işlemişse, gereği yapılır" ifadesini kullandı. Er, 'Polis, Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı mı da böyle davranıyor?' şeklinde bir sorusuya, "Polis, AB'ye girmemizi canla başla, yürekten ve gönülden istemektedir" karşılığını verdi. Gazetecilerin gözaltına ilişkin ısrarlı soruları üzerine Er, "Ben bir polisim. Benden sade bir vatandaş gibi yorum alamazsınız. Türkiye Cumhuriyeti'nin polisi vardır, hakimi vardır, savcısı vardır. Kanunlarda sayılan bir fiil suç ise gereği yapılır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın açıkladığı raporda, en çok şikayet edilen kurumun polis teşkilatı olduğunun hatırlatılması üzerine Er, şunları söyledi: "Çeşitli iddialar intikal ettirilebilir. Bende size bir bilgi aktarmak istiyorum. Ocak ayı içerisinde polis bölgesinde cereyan eden tüm olaylarda 19 bin 766 kişi gözaltına alınmıştır. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığımızın açıklamasını bende izledim. Ancak, hukukta genel bir kural vardır. Herkes iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Bizim bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün genel tavrı ve kanati şudur ki, sıfır tolerans. İşlenen ve işlediği suçlarla ilgili her kim o olaya karışmışsa, adli ve idari yönden soruşturması yapılır".

Bir soru üzerine, polisin basına karşı olmadığını ve bununla ilgili bir genelge yayınlanmadığını belirten Er, "Basınla iyi ilişkiler konusunda genelge var. Basına kimlerine bilgi vereceği mevzuat çerçevesinde bellidir. Bende görevli kılınmışım size cevap veriyorum" ifadesini kullandı. Toplumsal olaylar ve polisin eğitimine yönelik bir soru üzerine Er, teşkilatın eğitimine önem verdiklerini kaydederek, "Bizim amacımız hatalarımızı ve kusurlarımız en aza indirmek. Ama zaman zaman arzu olmayan olaylar cereyan ediyor. Bu olaylarda sonuçsuz kalmıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim gezilerinde polis helikopteri kullandığının hatırlatılması üzerine Er, polis helikopterlerinin ve hava filolarının çalışmasıyla ilgili bir yönetmelik bulunduğunu ve bu yönetmelik doğrultusunda hareket edildiğini söyledi. Er, "289 sayılı seçim kanuna göre; kamuya ait araçlar ve kamu görevlileri seçim yasakları süresince kullanılamaz. Seçim gezilerine kamu görevlileri katılamaz. Seçim yasakları şu anda başlamış değildir. Devlete ait bir araçtır, devletin Başbakanı da elbette kullanacaktır" diye konuştu. Er, Çanakkale Boğazı'nda bir gemide 19 ton barut ele geçirilmesiyle ilgili soruşturmanın da devam ettiğini söyledi.