Bir Hafta Sinyal Veren Lamba Madencinin Hayatını Kurtaracak

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak'ta, göçükte kalan madencinin yerini, bir hafta süreyle verdiği sinyalle tespit etmeye yarayan bin 100 baş

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak'ta, göçükte kalan madencinin yerini, bir hafta süreyle verdiği sinyalle tespit etmeye yarayan bin 100 baş lambası satın alacak.

Kömür ocaklarında meydana gelen kazalarda 4 bini aşkın madencinin hayatını kaybettiği havzadaki kazaların başında göçükler geliyor. Bu göçüklerde, tahminlere dayalı kazı yaparak işçiye ulaşmaya çalışan ekiplere, yeni alınan sinyal yayma özellikli baş lambaları büyük kolaylık sağlıyor.

Sinyal veren baş lambaları, kömür üretimi sırasında tavanın çökmesi ya da kazılan kömürün madencilerin üzerine kayması sonucu göçük altında kalan işçilere kısa sürede ulaşmayı sağlıyor.

Reklam
Reklam

Daha önce alınan lambaların kullanımından olumlu sonuçlar elde eden TTK, ihaleyle bin 100 baş lambası daha alacak.

Firmalar, ihaleye katılmak için en son 13 Mart 2013'e kadar teklif verebilecek.

TTK, sistemin havza genelinde yaygınlaşmasını hedefliyor. Kuruma bağlı ocaklarda, yer altında 8 bin 375, yer üstünde de 1778 işçisi çalışıyor.

-"25 metre mesafede tespit"-

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, madenci baş lambasıyla arama ve takip sistemlerinin yer altında kullanılacak üniteleri; metan, toz ve nem ihtiva eden yer altı kömür ocaklarında kullanmaya uygun özellikte olacak.

Göçük sonrası yığınların altında kalan madenciler, baş lambalarından yayılacak sinyalle bulunabilecek.

TTK'nin satın alacağı baş lambalarının özellikleri ise şöyle:

"-Baş lambalarına eklenecek sinyal yayıcı, en az bir hafta süreyle çalışacak.

-Sinyal tarayıcıyla 25 metre mesafedeki göçükte kalan madencilerin yeri tespit edilebilecek.

-Lambaların batarya, kapak ve başlıkla ağırlığı 1200 gramı geçmeyecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: