Bir ilçemize su yasağı geldi

Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde, kuraklık nedeniyle su sıkıntısının başgöstermesi üzerine belediye, evlerin bahçesinde sebze yetiştirilmesini, halı ve araç yıkanmasını yasakladı.

Belediye hoparlörlerinden sık sık uyarı anonsları yapılan ilçede, içme suyunu amacı dışında kullananlara,Kabahatler Kanunu kapsamında 67 lira idari para cezası kesileceği belirtildi.

Kış mevsimini ılıman ve az karlı geçiren Yalvaç’ta, bahar aylarında beklenin yağmurlar da gelmeyince, ilçeye içme suyu sağlayan Hisarardı Köyü’ndeki su kaynağının debisinde düşüş oldu, susuz kalma riski ortaya çıktı. Su seviyesindeki düşüşün yazın daha da artacağı endişesini taşıyan yetkililer, vatandaşları su tasarrufu konusunda uyardı.

Reklam
Reklam

Yalvaç Belediyesi, ilçede su sıkıntısı yaşanmaması için, evlerin bahçesinde sebze yetiştirilmemesi dahil bir dizi yasak getirdi. Belediye Başkanı MHP’li Halil Hilmi Tütüncü, içme suyunun sağlandığı kaynağın kar ve yağmur sularıyla beslenen doğal su kaynağı olduğuna işaret etti. Başkan Tütüncü, susuzluk tehlikesi ve önlemleri şöyle açıkladı:

"Bu kış oldukça ılıman geçti. Kar yağışı önceki yıllara göre çok az oldu. Bahar aylarında yağmur miktarı da beklenilenin çok altında kaldı. Kuraklık su kaynağının debisinde gözle görülür bir azalmaya yol açtı. Yazın susuz kalmamak için halkımızı tedbirli davranmaya davet ederek, caydırıcı önlemler de almaya başladık. En başında evlerin bahçelerine sebze eken vatandaşlarımıza bu yıl böyle bir şey yapmamalarını, suyu amacı dışında kullanmamaları yönünde sürekli anonslar yaparak uyarıyoruz. Kurala uymayanlara Kabahatler Kanunu kapsamında 67 lira ceza kesileceğini de ifade ediyoruz."

BOŞA AKAN ÇEŞMELER KAPATILIYOR

Diğer önlemler hakkında da örnekler veren Yalvaç Belediye Başkanı Tütüncü, mezarlıklara ve sokaklara hayırseverler tarafından yaptırılan çeşmelerin çoğu zaman açık unutulduğunu ya da musluklarının sıkça bozulması yüzünden suyun boşa aktığına dikkati çekerek, bu çeşmelerin kör tapa ile kapatıldığını söyledi. Tütüncü, ayrıca umumi tuvalet ve cami şadırvanlarındaki bozuk muslukların elden geçirilerek onarıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

ESNAF İŞYERİNİN ÖNÜNÜ SULAMASIN

Esnafın yaz döneminde serinlemek için sık sık işyelerinin önünü suladığını da hatırlatan Başkan Tütüncü, bu konuda da uyarı yaptıklarını ve yasak getirdiklerini söyledi. Vatandaşlardan araçlarını şebeke suyuyla yıkamamalarını isteyen Başkan Tütüncü, "Araçlarını mutlaka daha az su tüketen otomatik yıkama yapan yerlerde yıkasınlar. Yine gerek görmedikçe, sık sık araç yıkanmaktan kaçınsınlar. Çünkü çok kurak bir yaz bizleri bekliyor" dedi.

SOKAKTA HALI YIKAMAYIN

Başkan Tütüncü, su konusunda bir uyarıyı da bahar temizliği yapan kadınlara yaptı. Sokaklarda halı yıkanmamasını isteyen Başkan Tütüncü, halı yıkamanın ciddi su israfına yol açtığını söyledi. Tütüncü, halı yıkama için özel yıkama merkezlerini adres gösterdi. Bu merkezlerde özel makinelerle yıkama yapıldığını hatırlatan Tütüncü, "Bu şekilde hem daha az su tüketiliyor hem de kadınlarımız yorulmuyor" yorumunu yaptı.

KURALLARA UYACAĞIZ

Evinin önündeki bahçesine bakım yapan İrfan Derin, "Kuraklık Türkiye’nin sorunu. Yalvaç’ta da bu yıl su sorunu var. Belediye bu konuda bazı tedbirler aldı. Daha önceki yıllarda hobi olarak bu bahçeyi kurmuştuk. Bu yıl belediyenin aldığı kararlara mecburen uyacağız. Bahçemde sadeceçiçek var. Gerekirse az sulama yapacağız" dedi.

Reklam
Reklam

CEZA DA VERSELER SULARIM

Belediyenin yasağına tepki gösteren Ramazan Kaptan ise şöyle dedi:

"Yurtdışında yaşıyorum. Her baharda Yalvaç’a geliyorum. Bütün yaz bahçemdeki küçük seranın bakımını yapıyorum. Onun dışında çeşitli çiçek ve ağaçlar var. Özenle bakıyorum. Ancak bu yıl belediyenin kuraklık nedeniyle koyduğu bazı yasaklar var. Yalvaç’ın içinde geçen bir çay var. Boşa akıyor. Sulama suyu olarak depolanıp kullanılmalı. Böyle bir çalışma yapıldığında içme suyunu kimse amacı dışında kullanmaz. Bana ceza da verilse bahçemi, seramı sulamaya devam edeceğim. Buradaki ağaç ve çiçeklerin kurumasına göz yumamam. Çok zorda kalırsam tankerle su taşıyacağım."

DHA

Anahtar Kelimeler: