ANKARA (İHA) - Liste dışı kalan veya seçilemeyecek yerde gösterilen 121 milletvekilinin, 3 Kasım seçimlerinin iptali için TBMM'yi 26 Eylül Perşembe günü (yarın) olağanüstü toplantıya çağırmasıyla ilgili girişimin benzeri, 9 Mart 1999 tarihinde de yapılmıştı. O dönemde de 116 milletvekili, 18 Nisan 1999 tarihindeki seçimlerden 42 gün önce, 'genel görüşme' talebiyle Meclis'in olağanüstü toplanması için Meclis Başkanlığı'na dilekçe sunmuştu.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Akşam gazetesi, o zamanki başvuruyla ilgili haberinde, Ecevit'in, "Bu girişimdeki asıl amacın, genel seçimi erteletmek olduğu" yönündeki tepkisini duyurmuştu. Milliyet gazetesi de aynı konuyu, 'Yüzsüz İttifak' başlığı altında işlemiş ve Ecevit'in, 'Bu, sivil darbedir' şeklindeki tepkisine yer vermişti. Hürriyet gazetesi ise "116 imza şoku" başlığıyla manşetten verdiği haberde, "Listelere giremeyen küskünler, TBMM'yi toplamak için dün 116 imzayla başvuruda bulundu. Hikmet Çetin, TBMM'yi 13 Mart Cumartesi günü toplantıya çağırdı" ifadesini kullanmıştı.
Aynı gazeteler, bu kez, 121 milletvekili tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığı'na sunulan ve Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıran önergeyle ilgili haberleri verdiler. 24 Eylül tarihli Akşam gazetesi, 'Can Havliyle Son Hamle' başlığıyla duyurduğu haberde, "Beklenen operasyon başladı. Küskünler, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı. Başvuru dilekçesinde meydan okundu: 'Seçim kararı iptal edilsin'. Haftalardır büyük gizlilikle çalışan küskünler, dün bombayı patlattı. Mesai bitimine 2 dakika kala 121 imzayla 26 Eylül'de Meclis olağanüstü toplantıya çağrıldı" dedi.
Milliyet gazetesi de, TBMM'nin olağanüstü toplanması, seçim kararının iptali, Milletvekili Seçimi Yasası ve Seçim yasalarının değiştirilmesi talebini içeren önergede imzaları bulunan milletvekillerinin isimlerini ve partilerini açıkladı.
Hürriyet gazetesi ise, başvuruda, '3 Kasım erken genel seçim kararının iptali, SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu'nun, 'seçim barajının düşürülmesi, tercih sisteminin getirilmesi ve siyasi yasakların kaldırılması' değişikliklerini içeren yasa değişikliği teklifinin görüşülmesi, komisyonlarda bekleyen Siyasi Partiler ve Seçim yasaları değişikliklerinin ele alınması istemlerinin yer aldığını kaydetti.