Bir küpe taktı, başına gelmeyen kalmadı

Cuma Toygar, Manisa'da Necatibey İlköğretim Okulu'nda görevli bir öğretmen. Birgün öğrencilerine "farklı olma cesaretini" anlatmak için kulağına küpe taktı.

Ve başına gelmeyen kalmadı. Vali ödülünü vermedi, bir köy okuluna sürüldü, köy muhtarı ölümle tehdit etti. Cuma Toygar soruları cevapladı.

Cuma Toygar, sıradan bir öğretmen iken, öğrencilerine farklı olma cesaretini anlatmak için kulağına küpe taktı ve bu 'sakıncalı küpe' ile Milli Eğitim Bakanlığı'nı karşısına aldı.

Türkiye'ye Cuma Toygar'ın hikayesini Radikal Gazetesi yazarı Ezgi Başaran'dan öğrendi.

Cuma Toygar, Manisa'da 500 bin pil toplayarak okulunun en çok pil toplayan okul olmasını sağladı. Ödül töreninde Vali yanına yaklaştı ama küpesini görünce geri adım attı. Müfettişler küpesini çıkarması için uyardı ama o çıkarmadı.

Reklam
Reklam

Memurların kılık kıyafetini düzenleyen yasada öğretmenler küpe takamaz diye madde olmadığı için, okul müdürü kendisini uyarsa da hiçbir yaptırım ugulayamadı. Uyarılar işe yaramayınca kendisine 66 liralık bir ceza kesilebildi.

OKS sınavında gözetmendi, müfettişler küpe ile gözetmenlik yapamazsın dediler ama o yine çıkarmadı ve Manisa'ya 45 km uzaktaki bir köye sürüldü.

Köy Muhtarı, daha Cuma öğretmen gelmeden kendisini uyardı ve "O küpeli öğretmen hiç gelmesin, gelirse iyi olmayacak" dedi.

Sakıncalı küpesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nı karıştıran Cuma Öğretmen soruları cevapladı.

İlk küpeyi neden ve nasıl taktınız?

İlk küpeyi sınıfta öğrencilerime özgürlüklerden, farklılıklardan, sıradışılıktan ve hoşgörüden bahsederken öğrencilerimin de (5.sınıf) siz hep söylüyorsunuz ama neden bir küpe takamıyorsunuz diye bir soru atmalarından sonra, ben de öğrencilerime söylediğini yapan biri olduğumu göstermek için önce mıknatıslı bir küpe alıp taktım. Öğrencilerimden,öğretmen arkadaşlarımdan ve velilerimden olumlu tepkiler aldım. Cesaretimden dolayı beni kutladılar ve bana yakıştığını söylediler.Bir kaç hafta sonra da kulağımı deldirerek okulda sürekli küpe takmaya ve küpemle derslere girmeye başladım.

Reklam
Reklam

Küpe takmanın eşcinsel bir göndermesi olduğuna dair, bir ima ya da suçlama ile karşılaştınız mı?

Evet önceleri bir kaç öğrencim buna benzer bir şeyler söyledi. Ama ben aldırmadım. Sonradan beni böyle kabul ettiler.

Eşiniz bu duruma nasıl tepki gösterdi?

Eşim ve oğlum önceleri olumsuz tepkiler verdiler. Eşim beni öğretmenlikten atacaklar korkusuyla küpemi eleştiriyordu. Hatta oğlum da 'baba lütfen benim veli toplantısına küpenle gelme' dedi. Ben de eşimi gönderdim bir defasında. Yine eşim kulağımdan küpeyi çıkarmak için oğlumla beraber kafamı tutup üstüme çullandılar ama ellerinden kurtulup kaçtım. Nerdeyse kulağımı koparacaklardı

Tayin olduğunuz köyden nasıl bir tehdit aldınız?

Tayin olduğum köyün muhtarından ve köylülerden tehtidvari sözler okudum basından."Köyümüze küpeli bir öğretmen istemiyoruz. Gelirse kendisine iyi davranmayız. GelmeZse kendisi için daha hayırlı olur, çocuklarımıza kötü örnek olur, onların ahlakını bozar gibi" basından açıklamalarını okudum muhtarın. Hatta kırk elli kişi toplanmış gazetecilere öyle poz veren resimleri görünce bunların beni linç etmek için toplandıklarını düşünerek bu konuda Milli Eğitime o köye gitmeyeceğimi ve can güvenliğimin tehlikeye gireceğini bildiren bir dilekçe verdim. Zaten o köy bana ve düşünceme küpeme hoşgörü göstermeyecek bir köy.beni o köye de belki bilerek verdiler diye düşünüyorum.O köy Manisalı ünlü bir partili siyasetçinin sözünün geçtiği bir köy olması da ayrı bir gerçek.

Reklam
Reklam

Vali size yaklaşıp ödülünüzü vermediğinde küpeden dolayı olduğunu anladınız mı? Ve o an ne hissettiniz?

Evet anladım.Çünkü benim Manisa'daki çevreci faaliyetlerimi biliyordu. Örneğin atık kağıtlarla okuluma kaynak makinesi ,matkap vs.aldığımı, atık pilleri toplayarak Manisa'dan İzmir'e kadar pilden yol yaparak iki şehri pillerle birleştirerek Manisayı Guinness rekorlar kitabına sokmayı düşündüğümü, Manisa'daki okulum başta olmak üzere Manisa'nın her yerine ağaçlar diktiğimi sürekli medyadan öğreniyordu.

Bana doğru beni tebrik etmeye beni kutlamaya geldiğinde kulağımdaki küpeyi farkedince üç beş metre kala geri döndü ve yüzünün rengi değiştiğini farkettim. Hemen anladım bunun nedenini. Kulağımdaki küpenin bunun sebei olduğunu. Ben çok üzüldüm. Nerdeyse ağlayacaktım. Beni yok saydı. Ben elimi uzatmış ona merhaba demek için beklerken şok oldum. Öğrencilerim de çok şaşırdılar. Vali amca herkesi tebrik etti.

Başka okulların öğrencilerini okşadı sevdi tebrik etti ama bizim sınıfın yanına gelirken neden bize bir merhaba demeden geri döndü dediler. Ben de ne diyeceğimi bilemeyerek vali amcanın herhalde zamanı yetmedi dedim.Ama ben ve öğrencilerim o günü hiç unutmuyoruz.kendime yapılmış bir hakaret olarak düşündüm. Bununla da kalmadı bir saat sonra vali benim kulağımdaki küpeden çok rahatsız olduğunu bu yüzden sınıfımızı kutlamadığını beni böyle cezalandırdığını söyleyerek milli eğitim müdürünü arayarak derhal o öğretmenin kulağındaki küpeyi çıkarttırın diye emir veriyor ve beni telefonla aradılar.

Reklam
Reklam

Ben de asla çıkarmayacağımı benim için bir hobi olduğunu, küpemin masum bir süs eşyası olduğunu, kimseye bir zararı olmadığını, kendimi böyle daha rahat ve özgür hissettiğimi söyledim ve olaylar başladı. Önce defalarca sözlü ve yazılı uyarılar, tehditler, OKS sınavlarından attılar ve görev vermediler, dilekçeler, sonra maaş kesim cezaları ve sürgüne kadar vardı ve halen de devam ediyor.

Sizin için küpeniz neyin simgesi?

Masumiyetin, özgürlüğün, özgünlüğün, rahatlığın, farklılığın, sıradışılığın, açılımın ve kadın erkek eşitliğinin simgesi