Bir meslek daha yok oluyor

AMASYA (İHA) - Amasya'da 70 yıl önce herkesin öğrenmek için uğraş verdiği sıcak demir dövme mesleği, teknolojiye ayak uyduramayarak kaybolmanın eşiğine geldi.

1938 yılında, gözde meslek olduğu için sıcak demir dövme mesleğine çırak olarak başladığını söyleyen Hakkı Tayboğa (72), 64 yıldır sabahın erken saatlerinden akşama kadar çekiç sallayarak ekmeğini kazandığını, 72 yaşında olmasına rağmen halen 5 kiloluk çekiç ile demir dövdüğünü söyledi. Demir ustası Hakkı Tayboğa, "60 sene önce sıcak demir dövme mesleği gözde meslekti. Bu mesleğin piri Davut Aleyhisselem'dır. Sıcak demiri eliyle tutup çekiçle dizinde dövdüğü söylenir. Ben de 8 yaşında çırak olarak başladığım bu meslekte usta oldum. O yıllarda çırak bulmak kolaydı. Şimdi kimse yok. Zaten şimdiki gençler bu işi yapamazlar. O zamanlar her şey ucuzdu, bolluk vardı, gelir gideri karşılardı. İşler de iyiydi. Şimdi gider gelirden daha çok. 2.5 liraya balta tamir ediliyordu. Bugün balta tamirinin fiyatı 4 milyon lira. Sabah saat 06.00'da kalkıp işe geliyorum, akşam ezanına kadar çekiç sallıyorum. Ben bu çekici 64 yıldır sallıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Babasının yanında yıllardır bu mesleği yaptığını belirten Hakkı ustanın oğlu Kadir Tayboğa, babasının kendisinden başka çırağı olmadığını, o yüzden baba mesleğini sürdürdüğünü belirtti. Kadir Tayboğa, "Okumadığım için baba mesleğini seçtim. Tek kişi ile yapılacak iş değil. Babamla ikimiz birbirimizi tamamlıyoruz. Biz Amasya'da sıcak demircilikte son nesiliz. Biz de bırakırsak memlekette sıcak demirci kalmaz" diye konuştu.