Bir nefeslik estetik

‘Burun ucu estetiği yani “tipplasti”, hem açık hem de kapalı teknikle yapılabildiği gibi hangi yöntem seçilirse seçilsin genel anestezi altında yapılmalıdır.’ diyen Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Özyiğit, burun ucu estetiği hakkında konuştu.

Burun ucu estetiği, aynı “klasik rinoplasti” (burun estetiği) ameliyatında olduğu gibi, kolumella (iki burun deliği arasındaki yapı) üzerinde yapılan küçük bir kesi ile girilerek başlanır. Bu bölgedeki kıkırdakların konfigürasyonu, kesilmek, dikilmek veya başka bir bölgeden kıkırdak nakledip eklemek suretiyle değiştirilir. Genellikle birincil ameliyatlarda herhangi bir kıkırdak grefti (parçası) gerekmezken, sekonder yani ikincil burun ucu estetiklerinde, kulak sayvanından alınan kıkırdak greftine ihtiyaç duyulur.

Reklam
Reklam

Hastalar hangi tip burun ucuyla gelmektedirler?

Kare, yuvarlak, top gibi, dar-geniş burun ucu deformiteleri olduğu gibi çift burun ucu, düşük ve kanca şeklinde burunlar en sık karşılaştığımız deformitelerdendir.

Muayene yapmak önemli midir, burun ucu muayenesi nasıl yapılmaktadır?

Günümüzde yapılan çok yanlış bir yaklaşım hastanın, doktora, sosyal medya kanalıyla resim göndermesi ve konsültasyonun bu şekilde yapılması. Bu yöntemin çok yanlış olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Çünkü tıpta, hasta muayenesi son derece önemlidir. Burun için konuşacak olursak deri yapısı, kalın-ince olması, kıkırdakların yapısı ve gelişmişlik düzeyi ayrıca sağ ve sol arasındaki asimetrik yapıların, iki boyutlu resimlerle anlaşılması mümkün değildir. Ayrıca medikal geçmiş, sinüzit, koku ile ilgili problemler değerlendirilmelidir. Hasta muayenesinde burnun yapısal problemleri tespit edilir; düzeltilmesi gereken durumlar belirlenir; ayrıca nefes almayı engellemesi muhtemel sorunlar ortaya konulur. Bu aşamadan sonra hastaya anlaşılır nitelikte teknik bilgi verilir; daha da önemlisi olası riskler hakkında hasta aydınlatılır. Ameliyat öncesi 2 konsultasyon planlanması uygundur..

Reklam
Reklam

KONUYLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Hasta burun ameliyatına karar verirken burun simülasyon resimlerine göre mi karar vermelidir?

Hayır, Hasta kesinlikle bu resimlere bakarak karar vermemelidir. Bu resimler, burnun kendi iç oranları hakkında fikir verir, ancak kesinlikle ameliyat sonrası sonucu garanti etmez. Bu resimleri tutturmak mümkün değildir.

Ameliyattan sonra ağrı beklenmeli midir?

Hayır, ağrılı bir ameliyat değildir.

Şişme ve morarma beklemeli midir?

Burun ucu estetiğinden sonra genellikle morarma beklenmez ancak burun ucu şişer. Bu şişlikten dolayı burun ucu şekli değerlendirilemeyebilir.

Hastanede kalmam gerekiyor mu?

Burun ucu estetiği genel anestezi altında yapıldığı için bir gece hastane yatışı tercih edilmektedir.

Eğer yurt dışında yaşıyorsam bu ameliyat için Türkiye’de kaç gün kalmam gerekir?

Burun ucu estetiğinden sonra 3-5. günde hastaların uçak yolculuğu ile yaşadıkları ülkeye dönmelerine izin verilir.

Nihai sonucu hemen görür müyüm? Bandajlar açıldıktan sonra hemen sevinmeli miyim?

Reklam
Reklam

Bandajlar açıldıktan hemen sonra sonuç görülecektir. Yani ameliyat öncesi ve sonrası resimler yan yana konulduğunda burun ucu projeksiyonunda artış, burun ucunda daralma görülebilir. Ancak ameliyat esnasında meydana gelen şişlik, sonucun görülmesine engel olacaktır. Nihai sonuç kural olarak bir sene sonra ortaya çıkar.

Dikiş izleri belli olur mu?

İki burun deliğinin ortasında yer alan yapı (kolumella) üzerindeki kesi çok küçük ve belirsiz olacağı için izsiz bir ameliyatmış gibi sonuçlanması beklenir.

Burun ucu estetiğinden sonra revizyon (ikincil ameliyat: düzeltme ameliyatı) ihtiyacı olabilir mi?
Her estetik ameliyattan sonra olduğu gibi burun ucu estetiğinden sonra da revizyon ihtiyacı olabilir. Ancak değerlendirme yaparken erken ve aceleci davranmamak gerekir. 1. senenin sonundaki değerlendirmenin sonucunda revizyon ihtiyacına karar verilir.

Hayatıma ne zaman geri dönebilirim?

Günlük yaşantıya burun ucu estetiğinden hemen bir gün sonra dönülür; ancak ağır fiziksel aktivite, spor faaliyetlerine ancak 1 ay sonra izin verilir. Bu dönemde güneş altında dolaşılmamalıdır.

Reklam
Reklam

Op. Dr. Türker Özyiğit
** Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
www.turkerozyigit.com
https://www.instagram.com/opdrturkerozyigit
https://www.facebook.com/op.dr.turkerozyigit/

**