İslam dünyasının dört bir köşesinde protestolara yol açan Müslümanlık karşıtı filmde oynayan bir Amerikalı oyuncu, filmin yönetmeni olduğu tahmin edilen kişiyi mahkemeye verdi.
Oyuncu Cindy Lee Garcia, mahkemeye verdiği Nakoula Basseley Nakoula'yı, kendisine filmi çölde geçen bir macera olarak tanıtıp "nefret dolu" bir filmde oynamaya kandırmakla suçluyor.
Garcia, yargıcın, filmin silinmesi için YouTube video paylaşım sitesine talimat vermesini de istiyor.
Videoda Arapça dublaj yapılan bir bölüm, Muhammet Peygamber'le alay edildiği iddiasıyla geniş çaplı tepki toplamıştı.
Amerika Birleşik Devletleri yapımı olan "Müslümanların Masumiyeti" filmi, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya ve Sri Lanka kadar birçok ülkede, yer yer şiddet içeren protestolara neden oldu.
Libya'nın Bingazi şehrinde bulunan ABD Konsolosluğu'na yapılan saldırıdan Büyükelçi Chris Stephens ve 3 Amerikalı görevli öldürülmüştü.
Garcia, kendisine verilen senaryoda Muhammed Peygamber veya dinden bahsedilmediğini öne sürüyor.
Oyuncu, filmin YouTube'da yayınlanmasından bu yana ölüm tehditleri aldığını ve itibarının yerle bir olduğunu söylüyor.
Çarşamba günü Los Angeles Yüksek Mahkemesi'ne başvuran Garcia, iddianamesinde düzenbazlık, iftira, ve kasıtlı psikolojik zarar suçlamaları yönlendiriyor.
Oyuncu Garcia'nın avukatları, filmin montajı sırasında yapılan diyalog değişikliklerinin müvekkilleri hakkında yanlış izlenimlere neden olduğunu iddia ediyor.
İddianame şunları içeriyor: "[Garcia'nın] mahremiyeti yasalarla korunurken, kendisini yobazmış gibi yansıtacak nefret içerikli sözleri söylemiş gibi görünmeme hakkına da sahip bulunmaktadır. (…) Filmin çekimi sırasında veya sette kimse 'Muhammed' ismini ağzına almadı. Filmin din ve cinsellik içereceğinden, Garcia haberdar edilmemişti."
Garcia'nın mahkemeye verdiği Nakoula ise, YouTube'a filmi yükleyen kullanıcı "Sam Bacile"ın aslında kendisi olduğunu yalanlıyor.
Amerika'daki medya kuruluşlarına filmi çeken şirketinin müdürü olduğunu söyledikten sonra kayıplara karışan Nakoula'nın yetkililer aslında filmin yönetmeni olduğunu tahmin ediyor.
2010 yılında düzenbazlıktan hüküm giyen Nakoula'nın 790 bin dolar tazminat ödemesi emredilmişti. Bir daha internete erişmemesi ve izinsiz takma ad kullanmaması şartıyla 2011 yılının Temmuz ayında serbest bırakılmıştı.
Yetkililer bu koşulları yerine getirip getirmediği konusunda Nakoula'yı geçen hafta sorgulamıştı.
Garcia'nın iddianamesi, YouTube video paylaşım sitesinin bu güne kadar filmi silmeyi reddettiğini belirtiyor. Yine de YouTube, Suudi Arabistan, Libya ve Mısır'dan filme erişimi engellemiş durumda.
İddianame, "Bu dava, [anayasaya] veya Amerikalıların ifade özgürlüğü haklarına bir saldırı değil; daha çok, videonun internetten silinmesi için bir istek." diyor.
YouTube'un sözcülerinden biri, videonun içeriğini incelediklerini ve davanın görüşüleceği duruşmada bulunacaklarını söyledi.