Bir "sürü" vakası da Bitlis'ten

BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde, yaylada otlayan ve çoğunluğunu koyunların oluşturduğu küçükbaş hayvan sürüsündeki 181 koyun ve keçi, gece sürü liderini takip edince, kurumuş dere yatağına düşerek telef oldu.

Edinilen bilgiye göre, dün akşam saatlerinde Tatvan'ın Kokarsu Köyü'ndeki bin 60 koyun ve keçinin bulunduğu sürüyü alan Hacı Yıldız ve Salih Yılmaz isimli çobanlar, hayvanları gece saat 21.00 sıralarında yaylaya çıkarttı. Gece saat 00.00 sıralarında, otlayan sürünün bir bölümünün karşı yamaca geçtiğini gören çobanlar, hayvanları toparlamak için bölgeye gidince, sayının azlığından şüphelenip sayım yaptı. Yüzlerce hayvanın kayıp olduğunu gören çobanlar, çevrede araştırma yaparken, derinliği 6-7 metreyi bulan kurumuş bir dere yatağında çok sayıda hayvan leşi ile karşılaştı. Üst üste yığılan hayvanların olduğu çukura inen çobanlar, 9 koyunu sağ, 6 koyunu da yaralı olarak kurtardı. Diğer hayvanların öldüğünü gören çobanlar, sabah Köy Muhtarı Alaattin Işık'a haber verdi. Çoban Salih Yılmaz, bu olay karşısında şok geçirdiğini belirtirken, Köy Muhtarı Alaatin Işık ise devletten yardım beklediklerini söyledi. Bitlis Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü'nü de bilgilendiren köylüler, olay yerinde yaptıkları araştırmada, 176 koyun ve 5 keçinin telef olduğunu belirledi.

Reklam
Reklam

Çobanlar, gece otlayan sürünün, lideri takip ederek çukura atladığını, üst üste düşen hayvanlardan altta kalanların telef olup öldüğünü, diğerlerinin ise kurtulduklarını tahmin ettiklerini söyledi. Çobanlar, gece boyunca hayvanları ararken ve kurtarmaya çalışırken hiçbir kurt izine rastlamadıklarını belirtti. Olayın duyulmasının ardından bölgeye giden İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, hayvan leşlerinin kireç dökülerek toprağa gömüleceğini belirtti.