Bir türlü istikrarı yakalayamadık

ANKARA (İHA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, ekonomide içine girilen iyileşme sürecinin sürdürülebilmesi için somut adımların atılması gerektiğini söyledi.

ASO Meclisi Toplantısı'nda konuşan Çağlayan, ekonomideki gelişmeleri değerlendirerek, izlenilen politikalar sonucunda enflasyonist beklentilerin büyük ölçüde kırıldığını ve borçların çevrilebilirliğine ilişkin endişelerin de hafifleme olduğunu bildirdi. Bundan sonra sadece siyasi istikrarın, beklentiler üzerindeki olumlu etkisine güvenmenin yetmeyeceğini belirten Çağlayan, "Bu nedenle ekonomide içine girilen iyileşme sürecinin sürdürülebilmesi için somut adımlar atılması gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Makro ekonomideki olumlu gelişmelere rağmen yatırımlar ile istihdamda olumlu gelişmeler yaşanmadığını ifade eden Çağlayan, istihdam sorununun sadece bugünün sorunu olmakla kalmayacağını, önümüzdeki yıllar içinde ciddi bir sorun olmaya devam edeceğini kaydetti. Çağlayan, bütçede 3.5 katrilyon liralık ek finansman ihtiyacı ortaya çıktığını, bu açığın kapatılması için yapılması gereken zamların ve vergi artışlarının yerel seçimler sonrasına ertelendiğini kanısının kamuoyunda hakim olduğunu bildirdi.

Çağlayan, kamu harcama reformundaki gecikmelerin pahalıya mal olduğunu ve yaşanan bazı olumsuz görüntünün sorumluluğununun bugünkü hükümete yüklemenin doğru olmayacağını belirterek, "Bu tablonun yıllarca sürdürülen hatalı politikaların sonucudur" ifadesini kullandı. Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetin bir yılda bu sorunların hepsini çözmesini beklemek insafsızlık olur. Ama bir reform yorgunluğuna kapılmanın da zamanı değildir. Çünkü daha yapılacak çok iş vardır. Başbakan göreve geldiğinde bizden üç yıl birşey beklemeyin demişti. Bu bakış açısı son derece doğruydu. Ekonomideki düzelmenin olumlu sonuçlarının hissedilmesi için daha 2-3 yıl zamana ihtiyaç var".

Reklam
Reklam

Türkiye'de son 30 yılda birçok istikrar programının uygulamaya konulduğunu, ancak istikrarın bir türlü yakalanmadığını belirten Çağlayan, "Bu başarısızlığın en önemli nedeni istikrar programının işlerin biraz düzeldiğini zannederek, rafa kaldırılmasıdır" diye konuştu.