'Bir ülkede yurttaşın özgürlüğü yoksa...'

Kılıçdaroğlu, bir ülkede yurttaşın özgürlüğü yoksa o ülkede demokrasinin "tartışılır" durumda olduğunu belirterek, "Göstermelik demokrasi varsa orada özgürlük yok demektir" dedi.

ANKARA (ANKA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir ülkede yurttaşın özgürlüğü yoksa o ülkede demokrasinin "tartışılır" durumda olduğunu belirterek, "Göstermelik demokrasi varsa orada özgürlük yok demektir" dedi.

CHP Basın Birimi'nde yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu CHP Avrupa Birlikleri'nin yöneticileriyle CHP'nin Avrupa'daki örgütlülüğü, ulusal ve uluslararası sorunlar ile Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. CHP Genel Merkezi'ndeki toplantıya Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Sencer Ayata, Erdoğan Toprak, Nihat Matkap, Sezgin Tanrıkulu ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil'in yanı sıra, CHP Yurtdışı Örgütlenme Kurulu Üyesi Milletvekilleri Osman Korutürk, Müslüm Sarı, Durdu Özpolat, Süleyman Çelebi ve CHP Avrupa Koordinatörü Ali Kılıç da katıldı.

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, CHP'nin üç büyük değişime, dönüşüme imza attığını söyledi. Bunlardan birincisinin Cumhuriyet olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "İkinci önemli devrim çok partili hayattır. Tek partiden çok partili hayata hiçbir güç olmadan, baskı olmadan çok partili hayatı getirmiştir. Üçüncü büyük dönüşüm çağdaş demokraside olmazsa olmaz sosyal demokrasidir. Onu da getiren CHP'dir. Şimdi 4. büyük devrime hazırlık yapmalıyız. Özgürlük ve demokrasi" dedi.

-"GÖSTERMELİK DEMOKRASİ VARSA ÖZGÜRLÜK YOK"-

Kılıçdaroğlu, bir ülkede yurttaşın özgürlüğü yoksa o ülkede demokrasinin "tartışılır" durumda olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Göstermelik demokrasi varsa orada özgürlük yok demektir. Şöyle bir yanlış kültürümüz var onu bitirmeye çalışıyoruz; Birbirimizi eleştirmek gibi bir kolaycılığın içine düşünüyoruz. Oturuyoruz hemen birbirimizi eleştiriyoruz. Bunu bitireceğiz. Eğer kendi partimizi önce biz eleştirirsek unutmayın başta siz herkes güven kaybına uğrar. Özgüveni olmayan insan partisini eleştirir. Benim özgüvenim varsa niye partimi eleştireceğim. Ne eksiğim var benim? Demokrasi eksiğim var. Biz yapıyoruz, başka partiler yapmıyorlar. Üzerinde duracağımız temel konu bu. Partimizi hiçbir ortamda eleştiri konusu yaptırmayacağız. Eleştireceklerse iktidardaki parti var. Ne halde olduğunu bütün dünya biliyor artık. Tavrımızı net, tutumuzu açık ortaya koyacağız."

Reklam
Reklam

Avrupa'da bugün 4,5-5 milyon yurttaşın yaşadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Onlar neden Türkiye'de temsil edilmiyorlar parlamentoda? Onun da hazırlığını yaptık. Onunla ilgili yasa teklifini de verdik. Eğer 4,5-5 milyon yurttaşımız yurtdışında yaşıyorsa onlarda Türkiye'de en azından Türkiye milletvekilliği pozisyonunda burada temsil edilmelidir. Temsilde adaleti sağlamalıyız" dedi.

CHP Avrupa Birlikleri'nin yöneticilerine çok sık sorulan ve eleştiri konusu yapılan şeyin "CHP sürece karşı" söylemi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Bunu çok fazla sayıda yurttaş size söyler. Özellikle AKP ve BDP kanadından sanki bir çözüm süreci var CHP de çözüm sürecine karşı. Söyleyeceğiniz ilk şey; hangi sözle karşı çıktık biz? Mesela bir örnek vereyim CHP ne yaptı da çözüm sürecine karşı olduğuna siz kanaat getirdiniz? Bir; sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin yöntem önerisini bizzat Başbakana giderek öneren kişi CHP'nin Genel Başkanıdır. Gidip bu sorun parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kurularak çözülmelidir, diyen kişiyiz biz. İki; bu sorun bir siyasal partinin tek başına çözeceği bir sorun olmayı aşmıştır. O nedenle bir toplumsal mutabakat gerekir ve onun da paralelinde bizim parlamento dışından bir akil adamlar heyeti kurulmalıdır diye öneren partiyiz biz. Niye destek vermiyorsunuz diye bize soruyorlar. İyi de bilmediğimiz konuya nasıl destek vereceğiz? Bilmiyoruz ki ne olduğunu. Onlara soruyoruz nedir mesela? Siz de sorun. Destek vereceğiz de biz bilmiyoruz sen açıkla bakalım. Nedir bize anlatsınlar bizde öğrenelim."

Reklam
Reklam

-"NEYMİŞ, SURİYE'DE DEMOKRASİ YOKMUŞ"-

4+4+4 sisteminin, Türkiye'yi Ortaçağ'a taşıyacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, şunları ekledi:

"En iyi eğitim modeli Norveç'te vardır, 12 yıl zorunlu eğitim vardır. Bizde zorunluluk süresi 4 yıl. Sonra seçmeli dersler başlıyor. Zorunlu eğitimde seçmeli ders olmaz arkadaşlar. Adı üstünde zorunlu. 4+4+4 sistemi bir; kalkınma planlarında yok. İki; Milli Eğitim Bakanlığı'nın stratejik planında yok. Üç; Milli Eğitim Şuralarında hiç görüşülmemiş. Dört; böyle bir yasa tasarısı parlamentoya gelmedi. Yana bakanlar kurulunun imzası yok. Nasıl oldu? 5 AKP milletvekili imzalayıp kanun teklifini meclis başkanlığına verdi. 5 AKP milletvekili. Hiçbirisi eğitimci değil. Böyle bir eğitim sistemimi olur?

Biz bütün komşularımızla barış içinde yaşamak isteriz, huzur içinde yaşamak isteriz. En uzun sınır komşumuz bizim Suriye. Düne kadar dosttuk, bir gece kalktık Suriye bir numaralı düşmanımız olmuş. Neymiş, Suriye'de demokrasi yokmuş. Destek verdiği peki Katar'da mı demokrasi var? Destek verdiği Suudi Arabistan'da mı demokrasi var? Biz bütün ülkelerde demokrasi olmasını isteriz. Suriye'de de, Katar'da da, Irak'ta da, İran'da da isteriz. İnsan haklarının gelişmesini isteriz. Bireysel hak ve özgürlük alanının genişlemesini isteriz. Burada bir tereddüdümüz yok zaten bizim. Ama bu dayatmayla olmaz. Radikal unsurları Türkiye'de eğitip, Katar'dan gelen parayı cebine koyup, Suudi Arabistan'dan gelen silahı eline verip Suriye'ye gönderip git kardeşini öldür demek Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmaz. Biz buna karşıyız. Onu da çok iyi anlatmamız lazım. Her yerde anlatıyoruz. Siz artık CHP'nin temsilcisisiniz. Bizim sesimiz, bizim sözümüzsünüz ve bunları çok iyi anlatacaksınız."

Reklam
Reklam