Bir yönetmelikle yılda 4 milyar dolar tasarruf

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Şaban Önder Kıraç, yapılardaki Enerji Performans Yönetmeliği'nin uygulanması ve denetimiyle yılda yaklaşık 4 milyar dolar civarında ısı enerjisi kazancı ve tasarrufu sağlanacağını söyledi.

Kıraç, "İmar Kıyı ve Yapı Uygulamaları Kuzey Ege Bölgesel Semineri"nde yaptığı konuşmada, yapı denetiminin 19 ilde yürütüldüğünü ve bir süre önce Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın izniyle 81 ilde yaygınlaştırılmasının karara bağlandığını anımsattı.

Reklam
Reklam

Kısa sürede tüm illerde yapı denetim sisteminin gerçekleştirileceğini belirten Kıraç, "İnanıyorum ki yapı denetim uygulamalarının bütün ülkemizde yaygınlaştırılmasıyla yapı kalitesi ve standardı yükselecek" dedi.

Kıraç, yönetmeliğin enerji verimliliği noktasında modern dünyayla yarışabilecek nitelikte olduğunu, fakat uygulama noktasında denetim eksiklikliği bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yapılardaki Enerji Performans Yönetmeliği'nin uygulanması ve denetimiyle yılda yaklaşık 4 milyar dolar civarında ısı enerjisi kazancımız ve tasarrufumuz olacak. Havaya giden bu 4 milyar doların, ekonomik olarak bu performansın denetlenmesiyle başka yatırımlara döndüğünü düşünecek olursak, çok hızlı gelişen ülkemizde nice yatırımların daha hızlanacağı ya da şu an vücut bulmamış yatırımlara cevap verileceğini de birlikte mütalaa edebiliriz."

TÜRKİYE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM UYGULAMALARI (TUCBS) BAŞLATILDI
Kıraç, ülkede hızla gelişen ve gençleşen nüfusla birlikte, yerel yönetimlerde ve merkezi idarelerde, teknolojik alt yapının hızlı bir gelişim gösterdiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Klasik kağıtla haberleşme ve yazışma yönteminden uzaklaşılarak, elektronik ortamda haberleşmenin iş verimliliğini artıracağını anlatan Kıraç, "Bakanlığımız yakın bir zamanda yapılan yasal bir değişiklikle, coğrafi bilgi sistemlerinin yaygınlaştırılması, ülke genelinde iyileştirilmesi ve yaygın kullanımıyla ilgili önemli bir görev üstlenmiştir" dedi.

Kıraç, tüm yerel idarelerde oluşan bilgilerin, merkezi idarelerle ve bunların ilgi alanlarıyla paylaşılmasının sistem üzerinde olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün vasıtasıyla, Devlet Planlama Teşkilatı'nın teknik ve ekonomik katkılarıyla Türkiye Coğrafi Bilgi Sistem Uygulamalarını (TUCBS) başlattı. Bu noktada gerekli ihale aşamaları bitirilmiş ve ihaleyi alan kamu niteliğindeki bir kurumumuz, yakında belediyelerimize ve merkezi teşkilatlarımıza elindeki tüm verilerin alt yapısı, kalitesi ve nasıl kullanılacağı noktasında temas sağlayacak. Çok kısa bir gelecekte, ülkemizin bu noktadaki önemli bir eksikliği giderilecek ve coğrafi bilgi sistem ve uygulamalar üzerinde bilgi paylaşımı söz konusu olacaktır."

Reklam
Reklam