Bıraktığı izden 357 fail yakalandı

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, “Vücut İzi Geliştirme Laboratuvarları”nca, 2009'da, 24 bin 402 olayda, 61 bin 866 iz tespiti yaptı.

Belirlenen izden yola çıkan güvenlik güçleri, Adana'da 357 faile ulaşmayı başardı. Adana bu sayı ile diğer iller arasında ilk sırayı aldı.

İŞTE FAİLLER BÖYLE YAKALANIYOR

“Her fail ardında bir iz bırakır” tespiti çerçevesinde güvenlik güçleri, yaşanan adli olayların ardından şüphelileri ulaşmak için suç mahallinde titiz bir çalışma yapıyor. Bu konuda uzman Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ile Kriminal Bölge Laboratuvarları, gelişen teknolojiyi takip ederek, suçluya ulaşmada önemli adımlar atıyor.

Reklam
Reklam

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki “Vücut İzi Geliştirme Laboratuvarları”, adli olaylarda titizlikle toplanan delillerin değerlendirildiği, zanlı veya zanlıların yakalanmasında önemli rol oynayan birimlerin başında geliyor. Bu laboratuvarlara 2009'da 24 bin 402 olay gelirken, yapılan incelemede 10 bin 873'ünde 61 bin 866 iz tespit edildi.

Emniyet verilerine göre, laboratuvarda incelenen delillerde izleri takip ederek faile ulaşmada ilk sırayı Adana Emniyet Müdürlüğü alıyor. Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet gösteren laboratuvar, 2 bin 261 olayda iz takip ederek 357 faile ulaşılmasını sağladı. Bu sayı ile ilk sırada yer alana Adana'yı, 4 bin 447 olayda 275 faille İstanbul, 1.868 olayda 134 faille Diyarbakır takip etti.

80 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

Adana'da 80 kişilik bir ekiple çalışan Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, olay yerindeki zanlıya ait parmak izine ulaşmak için “poşet, plastik veya ağaç yüzeylerde” dahi iz tespitine çalışıyor.

Reklam
Reklam

Emniyet yetkilileri, Adana'nın Türkiye'de ilk kez “olay yeri inceleme paravanını kullandığını” da belirtiyorlar.

Kentte, asayiş ekiplerine uzmanlar gelene kadar delilleri korumaları için “İlk Ekip Kiti” dağıtımı da yapıldığını ifade eden yetkililer, tüm şube müdürlüklerindeki personele, olay yerinin incelenmesi ve delillerin saklanmasındaki önem anlatılmak için seminerler düzenlendiğini, bu seminerlere Adıyaman, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa, Tunceli, Yozgat ve Afyonkarahisar'dan gelen ekiplere de “Olay Yeri İnceleme Kimlik Tespit Temel Eğitim Kursu” verildiğini bildirdiler.

Kentteki Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, olaylardan elde edilen izleri sadece teknolojinin yardımıyla değerlendirmekle kalmıyor, eski yöntemlere de başvuruyor. Elde edilen izler hem dosya, hem de bilgisayar ortamında saklanırken, yeni bir adli olaydaki izler “AFIS” adı verilen Otomatik Parmak İzi Sistemi veritabanından karşılaştırılıyor. Gerek görülmesi halinde elle de kontrolü de yapılıyor.

Reklam
Reklam

AA