Yeni bir ev, şöyle güzel bir iç mimarlık, insanın içini açan pimapenler, ahşap doğramalar, parkeler, pencereler... Bunlardan var tabii, bolca var. Ama kira mevzuunu göz önünde bulundurduğumuzda çok farklı bir senaryoyla karşılaşıyoruz. Kirası ödenebilir seviyedeki evlerin yaşları da ortada. Kimisinin içi yenilendiğinde henüz Turgut Özel cumhurbaşkanıydı, kimisi Kenan Evren'i bile gördü.
Dolapları, mutfağı tümden yenilemek sizin elinizde; kiradan düşebiliyorsanız hemen girişin. Çünkü mutfağınızı güzelleştirirseniz orada zaman geçirmekten mutlu olursunuz, kredi kartınızın büyük bölümünü yemek siparişlerine ayırmazsınız; bütçeniz mutlu, manavlar kasaplar mutlu, herkes mutlu olur.
Çünkü elimizde kendi başınıza oldukça ucuza yapabileceğiniz, mutfağınızı el emeği göz nurunuza dönüştürecek öneriler var.
Deneyin; mutfaktayken içiniz açılsın, moraliniz düzelsin. Üstelik yemek siparişlerinize ayırdığınız para da kredi kartı limitinizde kalsın!
Ocakta pişirdiğiniz yemekler sürekli sıçrıyor mu? Ocağı dayadığınız duvar isten, yağdan geçilmiyor mu? İşte hem o lekeleri önleyebileceğiniz, hem de mutfağınızı güzelleştirecek ilk önerimiz: Cam boyama!
Cam fiyatları ülkemizde metrekaresi 45 TL civarında geziniyor, sprey cam boyaları ise 5 ile 10 TL arasında. Bu durumda ocağınızın duvarla birleştiği yere böyle güzel bir turkuaz cam koymanız size sadece 50 TL'ye malolacak. Üstelik bu el işiniz sayesinde, herhangi bir yağ lekesi ve is halinde de ıslak bezle temizleyip geçebileceksiniz!
Taş devrinden kalma çiçekli duvar kağıtlarından gına geldiyse, bu önerimiz tam size göre. Ustaya vesaireye para vermeden, üstelik evde kalıcı değişiklik de yapmadan (böylelikle kira kontratınızı bozmadan) mutfağınızı mozaikle kaplamanın bir yolu var!
Bu mozaikler, büyük kare parçalar halinde hangileri olduğunu tahmin ettiğiniz dükkanların hepsinde (''...evinizin herşeyi'' ya da ''...evimi çok seviyorum'' filan) satılıyor, metrekaresi de 40 ila 80 TL civarında değişiyor.
Dedik ya, evde kalıcı bir değişiklik de yapmıyorsunuz. Yapıştırın, geçin!
Böylelikle mozaiklerinizin arası harç ile doluyor; mutfak duvarınız evin inşaatından itibaren böyleymiş gibi oluyor.
Sadece sünger, sadece su.
Böylelikle mozaiklerin üzerinde kalan harç kalıntılarını da alıyorsunuz!
Mozaik sizin zevkinize fazla cafcaflıysa, daha sade, kaymak gibi bir tasarımdan hoşlanacaksanız duvarınıza karo veya kiremit de döşeyebilirsiniz. İşlemler de az evvel bahsettiğimiz mozaik kaplama ile neredeyse bire bir aynı.
En büyük fark, karoların mozaikte olduğu gibi metrekareler halinde gelmiyor oluşu. Bu tasarım için önce duvarınızı alçıyla kaplamanız gerekli, böylelikle karolarınızı yapıştırabileceksiniz. Sonra da alçının kuruması ve karoların sabitlenmesi için 24 saat beklemeniz gerekiyor.
...ve böyle bir sonuç elde ediyorsunuz :)
Tabii bu işlemin evde kalıcı değişiklik anlamına geldiğini, kira kontratınızı hafiften yaraladığını da unutmayın.
Son olarak, ''Neden evin hiçbir yerinde benim bir fotoğrafım yok!?'' diye başınızın etini yiyen annenizin veya sevdiceğinizin dırdırını tümden kesecek cinsten bir önerimiz var.
Yapacaklarınız şu şekilde:
Ardından, mahallenizin baskı merkezine gidin ve bu fotoğrafı önceden mutfak duvarlarınızdan ölçtüğünüz boyutlarda vinil kağıtlara bastırın.
Resimlerin üstündeki hava baloncuklarını kimse sevmez, değil mi?
Bu işlemden sonra, duvarınızı mutlaka ama mutlaka astar boya ile bir kere boyayın. Astar boya, vinil kağıdın duvarınıza çok daha kusursuz yapışmasını sağlayacaktır.
Güzelce sabitlenmesi için 10 dakika boyunca üzerine bastırın.
Tezgahta alçı tozu, astar boyası izi vs. kaldıysa temizleyin.
Son olarak da, duvarınızın fotoğrafını çekip Whatsapp'tan annenize yollayın ki dehşete düşsün.