Birçok sektör KDV indirimi bekliyor

Ankara (AA)- Tekstildeki katma değer vergisi (KDV) indiriminin ardından, diğer birçok sektör ve kuruluş da kendilerini ilgilendiren mal ve hizmet gruplarında KDV oranlarının düşürülmesi için harekete geçti.

Tekstilcilerin 1,5 yıllık bekleyişinin ardından tekstil ve deride gerçekleştirilen KDV indirimi, bu yöndeki diğer taleplerin de tekrar gündeme getirilmesine neden oldu.
Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan zirvede, turizmciler de, sektörde uygulanan KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesini istedi.

Reklam
Reklam

Çeşitli Bakanlıklar ve özel sektör kuruluşları ise bir süredir KDV oranlarının düşürülmesi için Maliye Bakanlığı'nın kapısını aşındırıyor. Bu çerçevede Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gübrede KDV'nin yüzde 18'den 8'e, yemde ise yüzde 8'den 1'e indirilmesini talep ediyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise gübre, mazot, ilaç ve elektrikte yüzde 18, tohumluklarda ve yemde yüzde 8 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi için baskı yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'deki enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve uluslararası rekabet için elektrikte yüzde 18 olan KDV'nin acilen yüzde 8'e indirilmesi gerektiğini belirtiyor. Gerek Bakanlık, gerekse özel kuruluşlar, doğalgazda da KDV'nin 10 puanlık indirimle yüzde 8'e düşürülmesini istiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumları ve dershanelerde yüzde 8'e indirilen KDV'nin yeni bir düzenleme ile yüzde 1'e çekilmesini bekliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve taksiciler, taksilerin yenilenmesi projesi kapsamında, ticari taksilere uygulanan KDV'nin de yüzde 18 yerine yüzde 8 olması için çaba sarfediyor. Lokantacılar, pastacılar ve gıda sektöründe yer alan diğer kuruluşlar ise bütün gıda maddelerinin yüzde 1, bu kadar
düşürülemiyorsa yüzde 8 KDV'ye tabi tutulması için girişimde bulunuyor.

Reklam
Reklam

Bu arada KDV'deki indirim isteklerine ekonomi yönetimi de, Uluslararası Para Fonu (IMF) da sıcak bakmıyor. Tekstilde KDV'nin düşürülmesinin "Program amaçlarından sapma anlamına geldiğini" bildiren IMF, bu tür indirimlerin devam etmesi halinde ilişkilerde sorun olacağını belirtiyor. Ekonomi yönetimi de, şu aşamada turizm dahil, diğer sektörlerde KDV oranlarının düşürülmesini "zor" olarak niteliyor.

Bu arada bir başka yetkili, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine dikkat çekerek, vergi politikalarına ilişkin tarama sürecinin Haziran'da başlayacağını bildirdi.