Bir kaza ya da hastalık geçirdikten sonra birdenbire hiç bilmediği/konuşamadığı dilde konuşan insanları haberlerde, gazatelerde görmüş, duymuşsunuzdur.
Metapsişik konulara ilginiz varsa, hipnozla geçmişine inilen kişilerin, reenkarnasyon geçirmeden önceki hayatlarında konuştukları dilleri konuştukları efsanelerine denk gelmişsinizdir belki de...
Bu içeriğimizde biz, metapsişik efsaneleri doğrulanma imkanımız olmadığı için ilk bahsettiğimiz, örneklere değineceğiz. İkincisi içinse size Vikipedi'deki Ksenoglosi başlığını öneriyoruz.
Bu insanlar neden ve nasıl oluyor da bilmedikleri bir dili konuşabiliyorlar?
Literatürlerde "Yabancı Aksan Sendromu" olarak geçen rahatsızlık; travma, inme, migren, alerjik reaksiyonlar ve gelişimsel bozukluklar sonucunda ortaya çıkıyor. Beyinin belli bir bölgesinde meydana gelen hasar sonucu oluşan bir rahatsızlık, Yabancı Aksan Sendromu. Hasarın iyileşmesi akabinde, hastaların konuşmalarının düzeldiğini de belirtmemiz gerek.
1941 - 2012 yılları arasında kayıtlara geçen sadece 62 örneği bulunuyor tıp dünyasında.
Aksanın değişmesi haricinde, kişilerde daha önce bilmedikleri (bilmediklerini düşündükleri) konuşamadıkları dilleri konuşma durumu da gözlenebiliyor.
Beynin hasar gören bölgesi yüzünden kendi anadilini konuşamadığında, beyin devreye girerek şöyle bir çözüm ortaya çıkartıyor: Kişiler daha önce uzun süre başka bir dili duymuşsa, kişi o dili öğrenememiş, konuşmamış bile olsa bilinçaltı saklanılan bilgileri gün yüzüne çıkararak, o dilde konuşmasını mümkün kılıyor.
Örneklerimizde de bu durumlara rastlayacağız birazdan.
"Galce de ne?" diyecek olursanız; Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri olan Galler'in resmi dili oluyor Galce. Yani yine aynı krallığın içindeki bir başka dili konuşmaya başlıyor 80'lık dedemiz. Haberin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.
Kıskanmadık değil biraz.
Hayır! Dil öğrenemiyorum diye kendinizi hastanelik etmeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin de! Biz baştan söyleyelim sonra, sorumluluk kabul etmeyiz.
Bizde de attan düştükten sonra düşünebilme yetisini kaybeden insanlar var işte...
Zira amca, Amerikalı va zamanında Rusya'da sıkışıp kalıyor, hani esir desen değil ama pek de özgür değil. Haliyle devlet zoruyla Rusça konuşmaya zorlanıyor. Amcam, zamanla anadilini unutuyor, ailesini kuruyor, torun torba sahibi olup mutlu mesut yaşarken birden inme geçiriyor!
Uyandığındaysa Rusça'yı tamamen unutmuş oluyor! O yaştan ailesiyle anlaşabilmek için tekrar Rusça öğrenmek zorunda kalıyor bir de!
"Welsh de ne?" : Hint - Avrupa dilleri arasında yer alan bir dildir. Keltik alt dil grubuna bağlı olan Welsh; İngiltere'nin bazı bölgelerinde, koloni döneminden kalarak Arjantin'de sınırlı olarak ve Galler'de anadil olarak konuşulmaktadır.