Birer Damla Kan, 2 Bin 500 Bebeği Kurtardı

Sağlık Bakanlığı’nın Yenidoğan Tarama Programı sayesinde 4 bin 316 bebek, zeka ve bedensel gelişme geriliği...

Sağlık Bakanlığı’nın Yenidoğan Tarama Programı sayesinde 4 bin 316 bebek, zeka ve bedensel gelişme geriliği oluşmadan uygun tedavi programına alındı. Program kapsamında 2011 yılında 1 milyon 266 bin 785 bebeğin taraması yapıldı. Bebeklerden alınan birer damla kanla yapılan tahlil sonucunda fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi ve biyotinidaz eksikliği teşhisleri koyulan 2 bin 559 bebeğin tedavisine başlandı.

Sağlık Bakanlığı, 19 Aralık 2006 tarih ve 2006/130 sayılı genelge doğrultusunda, yenidoğan hastalıklarının geri dönüşümsüz zararlarının engellenmesi ve topluma getirdiği yükün önlenmesi için ülke genelinde Yenidoğan Tarama Programı başlattı. Bu kapsamda troid bezinden troid hormonlarının yeterince salgılanmaması sonucu oluşan bir hastalık olan hipotroidi, fenilketonüri, işitme kaybı ve biyotinidaz eksikliği gibi hastalıklar tespit edilmeye çalışılıyor. Sağlık personeli tarafından yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan kan numuneleri inceleniyor. Bakanlık, herhangi bir rahatsızlık tespit edilen çocukların aileleriyle irtibatını sürdürerek tedavilerini yakından takip ediyor.

Reklam
Reklam

İŞİTME KAYBI TESPİT EDİLEN BİN 757 BEBEK TEDAVİ ALTINA ALINDI

Program kapsamında 2011 yılı içinde doğan 1 milyon 266 bin 785 bebeğin taraması yapıldı. Sonuçta 154 bebeğe fenilketonüri, 2 bin 201 bebeğe doğumsal hipotiroidi ve 204 bebeğe biyotinidaz eksikliği teşhisleri koyularak tedavilerine başlandı. Yine geçen yıl 959 bin bebeğe işitme taraması yapıldı. Bin 757’sinde işitme kaybı tespit edilerek tedavi programına alındı. 81 ilde 727 hastanede yenidoğan işitme taraması ünitesi kurulması tamamlandı. Taramaların daha da yaygınlaştırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı, 200 hastaneye daha cihaz temini için alımlar yaptı.

YENİDOĞAN TARAMA PROGRAMI İLE TEŞHİSİ KOYULAN HASTALIKLAR

Doğumsal Hipotiroidi (Doğuştan Tiroid Bezi Tembelliği): Tiroid bezinin doğuştan hiç olmaması veya yetersiz tiroid hormonu üretmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Buna bağlı olarak ağır zeka geriliği ve bedensel gelişme geriliği görülüyor. Teşhis koyulan vakaların tedavisinin kolay olduğu belirtiliyor.

Fenilketonüri: Doğuştan bir enzim eksikliği sebebiyle besinlerle alınan fenilalanin isimli bir aminoasit (proteinleri oluşturan yapıtaşı) parçalanamaz ve vücutta birikmesi sonucu kasılma nöbetleri, spastiklik, zeka geriliği ve bedensel gelişme geriliği görülür. Erken teşhis ve tedaviyle bu belirtilerin ortaya çıkması önlenebiliyor. Tedavi olarak özel mamalar ve fenilalaninden fakir diyet veriliyor.

Reklam
Reklam

Biyotinidaz Eksikliği: Biyotinidaz adlı enzimin doğuştan eksikliği sonucunda, biyotin isimli vitaminin vücut tarafından işlenmesinde ve kullanılmasında bozukluklar ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda cilt bozuklukları, kasılma nöbetleri, körlük, sağırlık, gelişme geriliği görülüyor ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: