Bireysel emeklilik sistemi verileri açıklandı

Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin veriler açıklandı.

Emeklilik şirketlerinin verilerine göre, 31 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla katılımcıların toplam fon tutarı 7 milyar 989 milyon TL, katılımcı sayısı 1 milyon 893 bin 341 oldu. Açıklanan verilere göre, toplam katkı payı tutarı 6 milyar 293 milyon TL olurken, yatırıma yönlenen toplam tutar ise 6 milyar 84 milyon TL oldu. Toplam sözleşme sayısı da 2 milyon 96 bin 671 olarak açıklandı.

414 bin 438 kişiyle katılımcı sayısının en fazla olduğu emeklilik şirketi Anadolu Hayat Emeklilik olurken, katılımcıların toplam fon tutarının en fazla olduğu şirket 1 milyar 753 milyon 566 bin 253 TL ile Avivasa Emeklilik ve Hayat oldu.

Reklam
Reklam

BES, SSK veya Bağ-Kur gibi mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı nitelikte özel emeklilik sistemi olup bu uygulamayla çalışanlar bu kurumlara üye olsalar bile özel emeklilik sistemine katılarak emeklilik günleri için ek gelir sağlayabiliyor. Sistem, bugüne kadar herhangi bir sosyal güvenlik şemsiyesine dahil olmayanlara ve çalışmayanlara da emeklilik güvencesi sunuyor.