Bireysel emeklilikte otomatik katılım dönemi başlıyor

Bireysel emeklilik konusunda yapılacak düzenlemeleri Başkaban Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı. Buna göre bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım dönemi başlıyor.

Kişilerin çalıştıkları dönemdeki hayat standartlarını emeklilik döneminde de sürdürebilmelerini sağlayan "bireysel emeklilik sistemi" yeni uygulamalarla desteklenmeye devam ediyor. Devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemi olan bireysel emeklilikte yeni dönem ile birlikte otomatik katılım uygulamasına geçilecek. Peki BES'teki yeni dönem ile birlikte neler değişecek? Yeni sistemin eski sistemden farkı ne olacak? Tüm bu soru işaretlerine yanıt, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi.

Reklam
Reklam

BES`te yeni dönem ile yurt içi tasarruf oranlarını arttırmayı amaçladıklarını ifade eden Şimşek, otomatik katılım uygulamasına dair mevzuat çalışmalarını başlattıkları bilgisini verdi. Bireysel Emeklilik Sistemi'nin iyleştirilmesi yönündeki çalışmaları içeren taslağın kısa süre içerisinde meclise sunulacağını da sözlerin ekleyen Şimşek, BES'in, bireylerin gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri için sosyal güvenlik sistemlerince sunulan emeklilik gelirine ek bir gelir sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sistem olduğunu belirtti.

OTOMATİK KATILIM PİLOT UYGULAMASI SONUÇLANDI

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin gelişmesi ve yaygınlaşmasına büyük bir önem verdiklerini vurgulayan Şimşek, BES'in kapsayıcı özelliğine yönelik çalışmaları son yıllarda hızlandırdıklarını anlatırken yurt içi tasarruf oranlarını arttırma amacı ile BES'te oto katılım uygulamasına ilişkin mevzuat çalışmalarını başlattıklarını kaydetti. Türkiye'de yeni geçerli olacak otomatik katılım sisteminin birçok ülkede uygulandığını; İngiltere, Yeni Zelanda, ABD gibi ülkelerde başarılı örneklerinin bulunduğuna anlatan Şimşek, BES'te otomatik katılım pilot projesinin başarılı ile sonuçlandığını açıkladı.

Reklam
Reklam

YENİ DÖNEMLE BİRLİKTE KATILIM ARTACAK

BES'te otomatik katılıma geçilmesiyle katılımcı sayısının hızlı bir şekilde artmasını ve çok daha fazla kişinin sisteme dahil olmasını beklediğini belirten Şimşek, yeni düzenlemeyle beraber yurt içi tasarrufların artışına önemli derecede katkıda bulunacağının öngörüldüğünü bildirdi. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde otomatik katılımın özendirici yapısı nedeniyle de önemli olduğunu vurguladı.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Bireysel Emeklilik Sistemi ile emekli olabilmek için sistemden en az 10 yıl kalmak ve 56 yaş sınırını doldurmak gerekiyor. Katılımcılar aylık gelirlerinin en az yüzde 10-15’i kadarı prim ödemeye ayrılabiliyor. Emekliliğe hak kazanan kişilerin birden fazla alternatifi bulunuyor. Kişiler isterlerse emeklilik dönemini erteleyebiliyor, birikimini belirli periyotlarda maaş olarak almayı tercih edebiliyor ya da toplu para olarak almayı seçebiliyor.