Birgi’de Medrese Ve Hamam Tamam, Sırada Değirmen Var

Aydınoğulları Beyliği'nin başkentliğini yapan tarihi Birgi beldesinde sürdürülen restorasyon çalışmalarıyla beldenin değerleri birer birer gün...

Aydınoğulları Beyliği'nin başkentliğini yapan tarihi Birgi beldesinde sürdürülen restorasyon çalışmalarıyla beldenin değerleri birer birer gün yüzüne çıkıyor. Restorasyon çalışmalarında büyük yol kat ettiklerini belirten Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, tarihi başkentin köy statüsüne alınmasının büyük bir hata olacağını belirterek, "Ya Birgi köy yapılmasın ya da Ödemiş il yapılsın" dedi.

Şener, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı'nın (ÇEKÜL) "7 Bölge 7 Kent" projesi içine alınan Birgi'nin merkezindeki tarihi Dervişağa Medresesi ile medresenin karşısında bulunan Osmanlı hamamının restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

İzmir Valiliği ile Birgi Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri proje kapsamında Vakıflar'a ait tarihi Dervişağa Medresesi yeniden hayat bulurken, medresenin geçici kabulü gerçekleştirildi. Medresenin karşısında bulunan Osmanlı döneminden kalma hamamda plan tadilatına gidildi. Yeniden restorasyon planı hazırlanan hamamın geçici kabulünün de önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Medrese ve hamamın ardından bölgede bulunan eski su değirmeni de restore edilecek.

Aynı sokak içinde üç tarihi yapının belde mirasına kazandırılacağını kaydeden Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Birgi’nin tarihi mirasına sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti. Bir yandan projelerin belediyenin kapatılması halinde sekteye uğramaması için ilçe olma girişimlerini sürdüren Birgi Belediyesi’nin ilçenin tarihine yatırım yapmaya devam ettiğini belirten söyleyen Şener, şöyle konuştu: "Her geçen yıl İzmir Valiliği ve diğer kurumlardan aldığımız desteklerle beldemizin tarihi dokusunu korumak adına daha fazla sayıda projeyi gerçekleştiriyoruz. Medrese, hamam ve değirmenin aynı alanda yer aldığı bölgedeki Okul Sokak’ta sokak sağlıklılaştırma projesi yapacağız. Bu kapsamda evler tarihi dokuya uygun şekilde onarım ve bakımdan geçirilecek."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: