Birgi’de Yeni Projeler Yolda

Tarihe Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti Ödemiş’in Birgi beldesinde, sokak sağlıklaştırması çalışmaları hız kesmiyor. En son Okul...

Tarihe Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti Ödemiş’in Birgi beldesinde, sokak sağlıklaştırması çalışmaları hız kesmiyor. En son Okul Sokak ve çevresinde yapılan sağlıklaştırmaların ardından kolları sıvayan Birgi Belediyesi, şimdi de Cumhuriyet Meydanı ve Ulu Camii yanındaki Çınaraltı Mevkii’nde yapılacak sağlıklaştırma için İzmir Valiliği’ne proje sunup destek istedi.

Küpuçuranlar Kulesi ve çevresinde yapılacak restorasyon için de proje hazırlayan Birgi Belediyesi bu projeyi yakında İzmir Valiliği’nin onayına sunmaya hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

ÇEKÜL Evi’nin de yer aldığı Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak sağlıklaştırma çalışmalar kapsamında yaklaşık 3000 metrekare alan granit taş ile kaplanacak. Ulu Camii yanında yer alan Çınaraltı Mevkii’nde de benzer çalışmalar yapılarak Birgi’nin tarihi dokusuna uygun bir bölge daha oluşturulacak. Camikebir Mahallesi’ndeki Çınaraltı Mevkii’ndeki çeşme de restore edilirken, daha önceki yıllarda kahvehanelerin önünde yer aldığı bilinen havuz da yeniden inşa edilecek. Bu iki proje konusunda İzmir Valiliği’ne dosya sunulurken, onay gelmesi halinde maliyetin %95’i İl Özel İdaresi’nce karşılanacak.

Proje çalışmaları tamamlanan Küpuçuranlar Kulesi’nde de restorasyon çalışması yapılması hedefleniyor. Daha önce de bahçesi restoran olarak değerlendirilen kulenin çevresi tamamen değiştirilecek. Birgi Deresi’ne bakan kısımlara ahşap cumbalar inşa edilerek manzara terasları oluşturulacak. Kulenin güneyinde yer alan çay bahçesi yenilenen haliyle hizmet verirken, kuzeyinde kalan bölge yeniden restoran olarak işlevlendirilecek. Küpuçuranlar Kulesi ile ilgili proje de önümüzdeki günlerde İzmir Valiliği’ne sunulacak.

Reklam
Reklam

Daha önce de İzmir Valiliği’nin destekleriyle birçok restorasyon ve sağlıklaştırma projesinin hayata geçirildiğini kaydeden Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, belde belediyesinin kapatılacak olmasına karşın son ana kadar Birgi’nin korunması ve gelişimi için proje üretmeye devam ettiklerini kaydetti.

Onay bekleyen iki proje ile birlikte Birgi tarihi dokusunda bütünlük sağlanacağını ifade eden Şener, “Birgi’mizin çehresi cadde ve sokaklarda yapılan sağlıklaştırma çalışmaları ile büyük ölçüde değişti. Beldemizin tarihi dokusuna uygun şekilde iki yeni bölgemiz daha şekillendirilecek. Cazibe merkezi halinde olan beldemizin korunması ve hak ettiği noktaya gelmesi adına çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: