Birleşik Avrupa'nın 'yeni üyeleri'

İSTANBUL (İHA) - Avrupa Birliği, dün açıklanan ilerleme raporlarıyla genişleme rotasını ilan etti ve daha büyük bir Avrupa Birliği'nin de temelini attı. Birliğe 2004 yılında katılması planlanan 10 yeni ülkeyle birlikte 25 üyeli bir topluluğa dönüşecek olan AB, tam anlamıyla bir 'büyük patlama' yaşayacak. 25 üyeli Avrupa Birliği'nin nüfusu bu genişlemeyle 455 milyona ulaşacak. Böylelikle AB, dünyada Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü büyük toplum olacak.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2004'te adaylığı öngörülen 10 ülkenin toplam zenginliği, 15 üyeli AB'nin zenginliğinin yüzde 4,6'sına karşılık geliyor. 10 yeni üyenin kişi başına düşen yurt içi gayrisafi hasılasının toplamı, 15 üyeli AB'nin ortalamasının yüzde 45`ini oluşturuyor. Genişlemenin Avrupa Komisyonu'na maliyeti 2004 ila 2006 yıllarında 40,1 milyar euro olacak.

Reklam
Reklam

AB'nin müstakbel üyelerinin profilleriyse şöyle:

MACARİSTAN: Macaristan, merkez Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip. Ayrıca diğer adaylar arasında da ekonomik gücü ve ekonomik gelişme göstergesi en yüksek olan ülke. 1968'de komünizme geçen ülkenin çok küçük pazarı vardı ve 1990'larda komünizm giderken, ülke işsizliğin esiri olmuştu. Macaristan, Avrupa Birliği'ne üyeliğin desteklenme oranının da en yüksek olduğu ülke. Macar halkının yüzde 71'i birliğe üyeliği destekliyor. Fakat hala birliğe karşı olan muhafazakar gruplar da bulunuyor. Macaristan'da işsizlik oranı yüzde 5,7 civarında. Enflasyon oranı ise yüzde 9,1.

ÇEK CUMHURİYETİ: 1992 yılında Çekoslovakya'dan ayrılarak Çek Cumhuriyeti olan ülke, birlik yolunda önde koşan ülkelerden biri. Çek Cumhuriyeti, istikrarlı, ilerici ve güçlü ekonomiye sahip bir ülke olarak görülüyor.
POLONYA: Birliğin genişleme planına dahil edilen ülkeler arasında en büyüğü olan Polonya, AB'nin en problemli konularından olan tarımla ayakta. Nüfusun yüzde 38'i çiftliklerde yaşıyor. Ülkede birlikle ilgili referandumun gelecek mayısta yapılması bekleniyor.
SLOVAKYA: Avrupa'nın en genç ülkesi olan Slovakya, yüzde 18'lerdeki işsizlik oranı ve daha birçok ekonomik sorunla birlikte AB'ye katılıyor. Slovakya, 1989'da komünizm çökmeden önce Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Geçmiş yönetimin izolasyon yanlısı ve reformları reddeden politikasının tam tersine, ülkedeki merkez sağcı yeni yönetim, Avrupa Birliği ve NATO üyeliği konusunda ısrarlı. Ülkede işsizik oranı yüzde 19,'lük seviyelerle oldukça yüksek oranda.
SLOVENYA: Slovenya, 2004 yılı için birlikle randevulaşan tek eski Yugoslavya cumhuriyeti ülkesi. Slovenya, merkez Avrupa ülkeleri ile Balkan ülkeleri arasında bir köprü olarak görülüyor. Ve bu coğrafi konumu, birliğin genişleme sürecine dahal edilmesindeki kilit sebep olarak görülüyor. Ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 5,7'si işsiz, enflasyon oranı ise yüzde 10,8.
MALTA: Bir turizm ve ticaret merkezi olan bu küçük Akdeniz ada ülkesi, AB için hem bir pazar hem de 'Akdenizli İsviçre' adıyla anılabilecek bir tatil merkezi olacak. Malta, birlik üyeleği için gelecek yıl bir referandum gerçekleştirecek. Malta'da enflasyon oranı yüzde 2,5 civarında seyrediyor.
ESTONYA: Üç Baltık ülkesi adayın en küçüğü olan Estonya, birlik üyeliğiyle birlikte ülkede refahın artacağına inanıyor. Ülke güçlü bir GSM ve internet alt yapısına sahip. Adaylar arasında da rüşvet oranının en düşük olduğu ülke.
LETONYA: Sovyet mirasını hala taşıyan bir Baltık ülkesi adayı olan Letonya, çok sayıda hükümet krizine rağmen batılılışma reformlarını güçlükle de olsa gerçekleştirmiş bir ülke.
LİTVANYA: Üç Baltık ülkesi adayından en büyüğü olan Litvanya, "Baltık Kaplanı" olarak anılıyor. Ülkenin geçen yılki büyüme oranı yüzde 5,9. 2002'nin ilk yarısındaki büyüme oranı ise 5,7. Tarım ve süt üretimi ülkenin en önemli kaynaklarından. Litvanya'da işsizlik oranı yüzde 16,5 dolaylarında.
KIBRIS: 1974 yılından beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum Kesimi olarak ikiye ayrılan adanın Güney kesimi, AB'nin genişlemesinde yer alan ülkelerden biri. Raporda, Kıbrıs Rum kesiminin üyeliği için Ada'daki sorunun çözümünün şart koşulmamış olması dikkat çekiyor.
Kıbrıs sorunuyla ilgili tarafların doğrudan görüşmeleri de devam ediyor. En son geçen hafta taraflar, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından buluşturulmuştu. İlerleme raporunda, Kıbrıs Rum kesiminin enerji ve hava ulaşımı konularında gelişmesi ve para aklamaya karşı tedbir alması gerektiği de belirtiliyor. Kıbrıs Rum kesiminde enflasyon oranı yüzde 2.

Reklam
Reklam