LEFKOŞA (İHA) - Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Kıbrıs Özel Raportörü Jacques Poos, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'la görüştü.
Poos, görüşmede Talat'a gelecek pazartesi günü Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi'ne ve kasım ayı ortalarında da Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'na sunulacak taslak raporun bir kopyasını sundu.
Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Kıbrıs Özel Raportörü Jacques Poos, ziyarette yaptığı açıklamada, AB üyeliğini savunan Talat'la görüşmekten duyduğu memnuniyeti vurguladı. Poos, Ticaret Odası'nın girişimiyle sivil toplum örgütlerinin imzaladığı Ortak Vizyon'un yanısıra Kuzey Kıbrıs'taki kamuoyunun büyük bölümünün de birlik üyeliğini savunup, yararları konusunda kendileriyle görüş birliğinde olduğunu söyledi.
Poos, üyelik için aşılması gereken engeller bulunduğuna da işaret ederek gerekli siyasi iradenin olması halinde sorunların Kopenhag Zirvesi öncesinde aşılabileceği yönünde az da olsa umutları bulunduğunu kaydetti.
Anlaşma sonrasında birleşik bir Kıbrıs'ı üye yapmanın en iyi senaryo olduğunu söyleyen Poos, bu senaryonun gerçekleşmemesi ihtimalinin ise kimse tarafından istenmediğini belirtti. Poos, dolaylı ve doğrudan görüşmelerde yapılan işin kaybedilmemesi gereğine de dikkat çekerek "Şimdi sağlanan ilerlemenin bütünleştirilmesi zamanıdır. Aradaki boşluk Annan'ın da belirttiği gibi daraldı. Şimdi anlaşma zamanı ve bu büyük ihtimalle BM Genel Sekreteri'nin kasım başında masaya koyacağı yeni belge baz alınarak yapılacak" dedi. BM'nin ortaya koyacağı belgenin "al ya da bırak" niteliğinde olmayacağını ancak oldukça ayrıntılı bir belge olacağını vurgulayan Poos, belgede taraflarca bilinmeyen herhangi bir unsur bulunmayacağına da dikkat çekti.
Poos, liderlerin ortaya konacak belgeyi toplumlarına sunarak çözümün herkesin avantajına olacağını anlatması gerektiğini belirterek "Umarım, BM'nin önerisinin arkasında her iki taraftan da demokratik bir çoğunluk olur, Kopenhag öncesinde bir anlaşma imzalanır ve zirvede adanın tamamını üyeliğe kabul ederiz" dedi.
Kuzey Kıbrıs'la Güney Kıbrıs arasındaki ekonomik boşluğa da değinen Poos, farklılıklar ile eksikliklerin çözümlenebileceğini söyledi.
Mehmet Ali Talat ise konuşmasında zamanın çok hızlı bir şekilde daraldığını vurgulayarak meydana gelen gelişmelerin büyük hayal kırıklıklarına neden olduğunu söyledi. Talat, Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi ve AB ile bütünleşmesi konusunda yol ve yöntemlerin tartışılması gerektiğini belirterek, BM'nin sunması beklenen paketin, çözüm konusunda arzulanan dış müdahalenin gerçekleşmesi açısından memnunluk verici olduğunu kaydetti.
BM'nin sunacağı belgenin tarafları Kıbrıs sorununun çözüm arayışlarını sürdürmeleri konusunda teşvik edeceğini, dürteceğini söyleyen Talat, daralan zaman dikkate alınarak herkesin çözüme, kalıcı çözüme konsantre olması gerektiğini söyledi. Ayrıntıların zamanla halledilebileceğine işaret eden Talat, öncelikle sorunun yıl sonuna kadar çözümlenmesinin şart olduğunu belirtti.
Talat, Türkiye'nin AB üyeliğinin önemine de dikkat çekerek bu yönde meydana gelecek olası bir olumlu gelişmenin çözüme yardımcı olacağını söyledi.