BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımladığı yeni raporda, 94'ü İsrail, 18'i diğer ülkelerden toplam 112 firmanın yer aldığı bir liste paylaşıldı.
Listenin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde belirli faaliyetlerde bulunan ticari işletmeleri kapsadığı kaydedildi.
Uluslararası şirketler arasında listede, ABD'den dünyaca ünlü "Airbnb Inc", "Expedia Group Inc", "Motorola Solutions Inc", "TripAdvisor Inc", "General Mills Inc" ve "Booking Holdings Inc" yer aldı.
Listede, Hollanda'dan "Booking.com", "Kardan N.V", "Altice Europe N.V" ve "Tahal Group International", İngiltere'den "JC Bamford Excavators Ltd", "Opodo Ltd" ve "Greenkote P.L.C", Fransa'dan "Egis Rail", "Egis S.A" ve "Alstom S.A" ve Lüksemburg'dan "eDreams ODIGEO S.A" ve Tayland'dan da "Indorama Ventures P.C.L" bulunuyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu konunun son derece tartışmalı olduğu ve olmaya devam edeceğinin bilincindeyim." yorumunu yaptı.
Bachelet, buna karşın raporun kapsamlı ve titiz bir inceleme sürecinden geçerek gerçeğe dayalı olarak hazırlandığını vurguladı.
Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletlerin (BM), İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren İsrail merkezli ve uluslararası firmaların listesini yayımlamasını memnuniyetle karşıladı.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye yaptığı yazılı açıklamada, "Yerleşim birimlerini destekleyen ve oralarda yatırım yapan firmaların adlarının yayımlanması, yerleşim birimlerini ifşa etmektir ve bunları yasallaştırma girişimlerini reddetme adımıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca bu firmaların açıklanmasının, Yahudi yerleşim birimlerini reddeden uluslararası kararların uygulanması anlamına geldiğini aktaran Iştiyye şunları kaydetti:
"İnsan hakları ihlallerine katılımlarından dolayı bu şirketleri uluslararası kurumlar ve ülkelerindeki mahkemeler aracılığıyla takip edeceğiz. İşgal altındaki topraklarımızı hakları olmadığı halde kullandıkları için kendilerinden tazminat talep edeceğiz."
Filistin hükümetinin, bu firmaların istemesi halinde fabrika ve merkezleri Filistin köy ve şehirlerine nakletme olasılığını incelemeye hazır olduğunu belirten Iştiyye, söz konusu firmalara yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerindeki merkezlerini ve şubelerini kapatmaları çağrısında bulundu.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de yazılı açıklamasında, "Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirket ve kuruluşların listesini yayınlamak, sömürge sisteminin kaynaklarını kurutma yönündeki uluslararası hukuk ve diplomatik çaba açısından bir zaferdir." ifadelerini kullandı.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat yaptığı açıklamada, söz konusu firmaların isimlerinin açıklanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, bu adımla yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerindeki tüm faaliyetlerin uluslararası hukukun ihlali olduğunun gözler önüne serildiğini savundu.
Yahudi yerleşim birimlerinin; Filistin halkını kendi kaderini tayin hakkını kullanmaktan, topraklarını ve doğal kaynaklarını kontrol etmekten mahrum bıraktığına işaret eden Ureykat, "Bu adım, diğer şirketleri işgal altındaki Filistin'de yapılan insan hakları ihlallerine katılmamaya yöneltmeli." ifadesini kullandı.
(AA)