Birliğin maliyeti 79.5 milyar dolar

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Gümrük Birliği'nin Türkiye'ye maliyetinin 79.5 milyar dolar olduğunu ve her geçen gün bu miktarın arttığını ifade etti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aygün, AB İlerleme Raporu'nun detaylarının incelenmesinde AB'nin Türkiye'yi içeri almayacağının belli olduğunu söyledi. Aygün, "Nasıl AB İlerleme Raporu'nun ucu açık ve şarta bağlıysa, biz de Gümrük Birliği'ni askıya alıp ucunu açalım, şarta bağlayalım" dedi. Gümrük Birliği'ne girildiği 1996 yılından başlayan Türkiye'nin AB ile dış ticaret açığının hızla büyümeye başladığını, son yıllarda her yıl ortalama 10 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini kaydeden Aygün, "Gümrük Birliği'nin Türkiye'ye maliyeti 79.5 milyar dolardır. Bu rakam her geçen gün artmaktadır. Bu anlaşma ile Türkiye pazarı birden bire AB'nin dünyadaki 6. büyük pazarı haline gelmiştir. Buna karşılık Türkiye'nin AB'ye ihracatını beklenildiği kadar artmamıştır. AB'ye ihracaatın patlamayacağını ifade edenler yanılmıştır" dedi. Dünya Ticaret Örgütü antlaşmalarına göre, 2005'de AB imalat sanayiinde bütün ülkelere karşı kotaların kaldırılacağını bununda Türk tekstilinin AB'ye ihracatını olumsuz etkiyeceğini ifade eden Aygün, 1996 yılında AB'ne toplam ihracatın yüzde 49.3'ü tekstil ve konfeksiyon iken 2003 yılında bu rakamın yüzde 38.1'e gerilediğini belirtti.

Reklam
Reklam

AB'nin yalan makinasına bağlanması halinde çok yaman itiraflarda bulunacağını kaydeden Aygün, "AB, Türkiye'nin başına Gümrük Birliği çuvalını geçirmiştir. Bu çuval söküp atılmalı, tam üyelik verilinceye kadar serbest ticaret anlaşmaları modeline dönülmelidir" dedi.