BİRLİKTE DURDURALIM!

Yanlış sulama ekinlerimizi boğuyor!

Eti Burçak ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Havzası’nın 100 yıl sonra da aynı verimlilikle var olması için 6 yıldır aralıksız çalışıyor.

Havza’nın geleceğini kurtaracak düşünce değişimine ve doğru tarım uygulamalarına öncülük ediyor. İklim değişikliğinin getireceği sorunları Türkiye gündemine taşıyor, çözümler üretiyor.

“Yanlış sulama ekinlerimizi boğuyor, birlikte durduralım”

Bu yılki projesiyle ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, yanlış sulama yöntemlerinin bereketli toprakları boğarak, ekinlerin verimliliğinin azalmasına ve su kaynaklarının tüketilmesine dikkat çekti.

Ne kadar çok kişi bu tehlikenin farkına varırsa, toplumsal duyarlılığın bir o kadar artacağına inanan ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, filmini izleyicilerden paylaşmasını istiyor. Film ne kadar çok paylaşılırsa o kadar çok kişiye ulaşmış olacak. www.iklimeuyumseferberligi.com’ da tüketicilerin ve duyarlı kişilerin paylaşıp, destek olabileceği TV filmiyle birlikte, projenin ayrıntıları da yer almakta.

BU YILKİ HEDEF: ÖRNEK KASABALAR

ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, İklime Uyum Seferberliği Projesi’nin 6. yılında ‘Örnek Kasaba’ uygulaması başlattı. Konya’da yeraltı suları bakımından halen varlıklı olan Oğuzeli Kasabası’nı pilot bölge seçen ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, modern sulama yöntemi ile Oğuzeli’ndeki pilot tarlalarda yüzde 40 daha az sulama ile yüzde 25 verim artışı elde etti.

Elde edilecek olumlu sonuçların çarpan etkisi oluşturması, böylece bölgedeki diğer çiftçilerin de modern sulamaya geçmelerini teşvik etmek amaçlanarak uygulama örnek köylerde gerçekleştirildi.

Eti Burçak ve WWF-Türkiye işbirliği

Türkiye, kişi başına 1.586 m³ civarında yıllık kullanılabilir su miktarıyla su azlığı yaşayan bir ülke konumunda. Türkiye’de su, tüm sektörlerde plansız kullanılıyor.
Türkiye’de son 50 yıl içerisinde yaklaşık 1.300.000 hektardan (3 tane Van Gölü büyüklüğünde alan) daha fazla sulak alan; kurutma, doldurma ve su sistemlerine müdahaleler nedeniyle ekolojik ve ekonomik özelliğini yitirdi.

“Bu topraklarda doğal kalmış bir şeyler hâlâ var” mottosuyla yola çıkan Eti Burçak, ülkemizin doğal kaynaklarının korunması için sosyal sorumluluk bilinciyle 2008’den bu yana WWF-Türkiye ile işbirliği yapıyor. Konya Havzası’nın sürdürülebilir geleceği için Modern Sulama Projesi’ni başlatan ve işbirliklerini elde ettikleri başarılı sonuçlarla beş yıl boyunca daha da genişleten ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, kısıtlı su kaynaklarının toprak ve tarıma etkisiyle ilgili farkındalığın artırılmasını ve yaşamsal kıt bir kaynak olan suyun toplumun tüm kesimleri tarafından akılcı kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Bugüne kadar neler yapıldı?

Yıl 2008: Konya Havzası’nda “Modern Sulama Projesi”

Eti Burçak ve WWF-Türkiye işbirliğinin ilk yılında hayata geçen proje kapsamında, suyun en çok kullanıldığı tarım sektöründe verimli ve akılcı sulama yöntemleri yöre çiftçilerine pilot uygulamalarla tanıtıldı ve eğitimler gerçekleştirildi. 46 dekar alanda sürdürülen modern sulama uygulamaları sonucunda; su tasarrufunda %47, enerji tasarrufunda %58, verimde %28 artış sağlandı, 200 çiftçiye tarımsal su tasarrufu konusunda eğitim verildi.

Yıl 2009: “Türkiye’nin Yarınları Araştırması”

İçinde bulunduğumuz yüzyılda, Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle hem ülke genelinde hem de Konya Havzası ile Doğu Akdeniz Havzası özelinde, sıcaklık, yağış ve buharlaşmada yaşanacak değişimleri belirleyecek bilimsel bir araştırma yapıldı. Bu araştırma, 2015, 2030 ve 2050 yıllarına dair iklim senaryolarını ortaya koydu. İklim değişikliğinin getireceği kuraklığa çözüm önerileri geliştirildi. Sonuçta görüldü ki bir değişim ve dönüşüm başlatmak, seferberlik ruhuyla derhal harekete geçmek gerekiyor.

Yıl 2010: “Türkiye’nin Yarınları için İklime Uyum Seferberliği”

Eti Burçak ve WWF-Türkiye, Konya Havzası’nın 100 yıl sonra da var olması için değişimin öncülüğünü üstlendi. “Türkiye’nin Yarınları için İklime Uyum Seferberliği”ni başlatarak seferberlik tırı ile yola çıktı. Bu yolculuk boyunca Konya Havzası köy ve ilçelerinde araştırma sonuçları paylaşıldı, iklime uyumlu tarım çözümleri konusunda eğitimler verildi. Beyşehir, Çumra, Ereğli, Karapınar, Altınekin ve Konya merkezde düzenlenen eğitimlere yaklaşık 3000 çiftçi ve tarım sektöründen temsilciler katıldı.

Yıl 2011: İklime Uyum Seferberliği Devam Ediyor

ETİ Burçak ve WWF-Türkiye işbirliğinin 4. yılında, İklime Uyum Seferberliği aynı heyecanla devam etti. Bu proje ile iklime uyumlu tarımsal üretimin yaygınlaştırılması ve modern sulamaya geçişin hızlandırılması amaçlandı. Bu kapsamda, farklı pilot bölgelerde buğday ve arpa üretiminde yağmurlama sulama; ayçiçeği üretiminde damla sulama yapıldı. Su tasarrufunda %47, verimde %36 artış sağlandı. Seferberliğe katılan çiftçiler hem doğru tarım uygulamalarıyla daha çok ürün aldılar hem de diğer çiftçilere örnek olarak doğal kaynakların korunmasına katkı sağladılar.

Yıl 2012: 5 Yıllık Çalışmalar Sonuç Veriyor

Eti Burçak ve WWF-Türkiye için en büyük ödül, Konya Havzası’ndan gelen başarılı sonuçların artması. Bu yıl da iklime uyumlu tarımın ve modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması amaçlandı. Pilot projelerde çalışmalara ve eğitimlere devam edildi. İşbirliğinin 5. yılında neler başarıldığına bakıldığında etkileyici sonuçlar dikkat çekiyor.