BİST'de Sert Bir Harekete Hazır Olun!

Seçimler öncesinde düşüş yaşayan BİST, S&P'nin sürpriz zamanlama ile, ''Türk özel sektörü borç çevirme de sorun yaşamaz, tabii eğer kurlarda yeni atak yaşanmazsa'' açıklamaları ile oldukça hızlı bir toparlanma yaşamıştı. Ama bu sefer de, sonuçlanmayan İstanbul seçimleri nedeniyle yine bir baskı altına girdik.

Dün de, IMF baş ekonomisti Gopinath; ''Türkiye'nin IMF'ten yardım isteyeceğini düşünmeyi gerektirecek herhangi bir sebep yok'' açıkması yaptı. Aslında bu açıklamanın da S&P'nin açıklaması gibi pozitif bir etkisi olabilirdi. Ama sanırım İstanbul seçimlerinin akıbeti nedeniyle, bu açıklama fazla dikkat çekmemiş görünüyor.

Reklam
Reklam

BİST'de Flama Görüntüsü Oluşuyor!
BİST son günlerin gündemleri ile ciddi bir formasyon sıkışması yaşıyor. Ben yaklaşık 4.000 puanlık bir flama oluşumu olduğunu görüyorum. Pozitif bir gelişme ile bir anda 99.214 dirençlerinin kırılıp, 104.000 civarı yükseliş yaşanabilir. Bu bakış pozitif gelişme halindeki tepki beklentisidir. Bir de flamanın negatif gerçekleşme hali var. Bu da, 96.700 civarı seviyeler aşağı kırılması halinde görülebilecek sert düşüş riskidir. Olası bu düşüşün de sıralı alt destekleri; 94.297 - 93.132 - 91.864 şeklinde yaşanabilir.

Reform Paketi Açıklanacak!
Gördüğünüz gibi yaklaşık 4.000 puanlık bir hareketin her an yaşanmasını bekliyorum. Ama bu hareket ne yönde olur işte asıl cevap bu olacaktır.

Eğer bugün açıklanan yeni reform paketi olumlu karşılanır ve üstüne bir de İstanbul seçimi bitti, sonuç onaylandı ve mazbata yeni başkana verildi denirse, ülke seçim gündeminden çıktı ve yoluna bakıyor diyerek alımların hızlandığını görürüz. Bu esnada kurlarda da kısmi gevşemeler başlar görüşündeyim. IMF baş ekonomistinden gelen dünkü yorum da bu görüşümü destekler.

Reklam
Reklam

Ama yeni reform paketi pozitif bile olsa, İstanbul seçimi tekrarlanacak diye bir karar çıkacak olursa, bu sefer ülke yeniden iki-üç aylık bir seçim sürecine girer ve reformlar yine geriye kalır görüşü moralleri bozup, satışların arttığını ve desteklerin kırılıp, flamayı olumsuz yönde tetiklediğini de görebiliriz. İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı halinde içeriden ve dışarıdan birçok olumsuz tepki de piyasaların bozulmasına etki yapabilir.

Ülke Huzur İstiyor!
Ülkede yatırımcısı, tüketicisi olmak üzere her kesim artık huzur istiyor. Her alanda yaşanan daralma bunun yansımasıdır. Görüyorsunuz yaşanan belirsizliklerin korkuları hane halkının son altı ayda 30 Milyar Dolar'lık DTH(Döviz tevdiat hesabı) artışına neden oldu. Bankalardaki ve ev kasaları ile, cüzdanlardakileri de dikkate alırsak, bu toplam 40 Milyar Dolar'ı bulur. Toplamda 190 Milyar Dolar civarındaki DTH seviyesi insanların tedirginlikleri ve ekonomide olası bir kriz korkularının yansımalarıdır. Eğer ortam sakinleşir ve belirsizlikler hızla azalmaya başlarsa, DTH'ların da hızla çözülmeye başladığını, ekonominin ve piyasaların hareketlendiğini görürüz. Çünkü bence yaşanan ekonmik daralmada sorun kaynak yetersizliği değil, tüm çevrelerin belirsizlikler ve gerilimler nedeniyle tasarrufa yönelip tüm yatırım ve harcama planlarını öteliyor olmasıdır diyorum. Umarım bu süreç daha fazla uzamadan olumlu sonuçlanır. Herkes bu gerlimden çok yoruldu. Artık huzur istiyor.

Reklam
Reklam

Kısacası ...