Öğrenciler, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünü YKS adlı sınavın TYT ve AYT alanları ile kazanır. AYT ile kazanılan bölümlere lisans bölümü denir. Bu yüzden bu bölüm lisans bölümü olarak bulunur. TYT ve AYT sınavlarından bölümün uygun gördüğü eşik taban puanına veya daha fazlasına ulaşabilen öğrenciler, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünü okumaya hak kazanır.
Bölümü kazanmak için taban puanının geçilmesi gerektiği gibi bölümün içerisinde barındırdığı alanlara da ilgi sahibi olunması gerekir. Tarım sektörüne, ürünlere ilgili olmak, teknoloji alanında ilgili ve meraklı olunması oldukça önem arz eder. Yeni ürünleri, teknolojinin getirdiği yenilikleri takip etmek için araştırmacı bir kimlik olması gerekir. Genel olarak bölümün içerdiği dersler de sevilmelidir. Bölümü başarıyla bitiren mezunlar, bu alanda birçok iş fırsatı bulur ve çeşitli iş yerlerinde çalışma şansı yakalar.
Bitkisel üretim, bitki ve hayvan atıklarının dönüşümünü sağlar. Uzun vadede toprak verimi korumak amaçlanır. Bu nedenle topraktaki besin elementleri tekrar toprağa kazandırılır. Bu üretim çeşidi ile yenilenemeyen kaynakların kullanımını mümkün olduğu kadar azaltmak amaçlanır.
Teknolojinin de birleştiği bu üretim çeşidinde bölümün işleyişinin öğrenilmesi, ürün veriminin arttırılması, tarım üretim ve teknoloji alanındaki problemlerin ortadan kaldırılması adına çalışmalar gerçekleştiren bölümdür. Ayrıca bitkisel üretim ve teknolojileri bölümü, biyolojik çeşitliliği arttırıp insanlığın daha iyi bir dünya ve gelecekte yaşamasını amaçlar.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü, bir lisans bölümüdür. Her lisans bölümünde olduğu gibi 4 yıllık eğitim süresini kapsar. Bölüme sadece sayısal ağırlıkta girilip eğitim sürecinde de sayısal ağırlık görülür. Oldukça kapsamlı olan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü dersleri aşağıda verilmiştir:
Botanik, Tarım Ekonomisi ve Bitki Çoğaltma Yöntemleri bölüm dersleri arasında yer alır. Verilen diğer dersleri de eksiksiz bir şekilde tamamlayan öğrenciler, "Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Lisans Diploması" almaya hak kazanır.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunları diploma aldıklarında iş arayışları başlar. Bölümün iş imkanları oldukça fazla olup geleceğin mesleklerinden olarak görülür. Geleceğin mesleği olarak görülmesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları iş imkanları bakımından fayda sağlar.
Bölüm mezunları, yeni ve bilinmedik bitkileri araştırma imkanı bulup yetiştirebilir, bulunamayan yabani otlardan araştırmalar yaparak bitkileri korumak adına çözüm üretebilir, bitkilerin toplanma süresi gelince hasat edebilir ve tahıl harmanlayabilir.
Ürünleri hazırlama, sınıflandırma ve paketleme işinde görev alabilir ya da hayvan besinleri alanında görev alıp hayvanlar için uygun olan ve olmayan besinleri araştırıp yıl gösterebilir, aynı şekilde hayvanları da besleyebilirler. Ayrıca kendilerini ziraat alanında geliştirip "ziraat mühendisi" olma hakkını elde edilebilirler.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunları birçok farklı yerde bir sürü iş imkanı bulabilirler. Tarımdan hayvancılığa geniş bir yelpazede, özel sektör ve kamu arasında da bir seçim yapma imkanları bulunur. Bu bölümü bitiren mezunların çalışma yerleri aşağıda verilmiştir:
Bölüm mezunlarının çalışabileceği yerler oldukça fazladır. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunlarının özel sektörde iş olanakları da fazla şekilde bulunur. Öğrenciler sınav stresi olmadan, hızlı bir şekilde iş hayatına geçmek istediklerinden bu alan kimi zaman tercih edilir. Mezunlar kimi yerlerde de özel sektör alanında çalışılabileceği gibi kendi işletmesini açarak da meslek hayatını sürdürebilir. Öğrenciler kendilerini daha da geliştirmek için yüksek lisans yapabilir, üniversitede de kalıp akademisyen, profesör gibi unvanlara sahip olabilir.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunlarının kamuda iş olanakları da bulunmaktadır. Bunun için KPSS'ye girmeleri ve istenilen puana ulaşmaları gerekmektedir.