Bitlis Güneydoğu İllerinin İnci Kefali İhtiyacını Karşılıyor

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyündeki balıkçılar, Güneydoğu illerinin inci kefali balığı ihtiyacını karşılıyor.Van Gölü...

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyündeki balıkçılar, Güneydoğu illerinin inci kefali balığı ihtiyacını karşılıyor.

Van Gölü kıyı şeridinde bulunan Sarıkum köylüleri Bitlis ve ilçeleri haricinde Batman, Siirt ve Diyarbakır gibi illere inci kefali balığı sattıklarını belirttiler. Bir gece önceden yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki ağlarını göle atan köylüler sabah saatlerinde çekiyorlar. Köyde balıkçılık yapan Maşallah Allahverdi, yaklaşık 20 yıldır incik kefali avladığını, bu yılki balık bereketinin satıcının yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Karadeniz’den aldıkları eski bir tekne ile başladıkları balıkçılık işini 2 kardeşi ve çocukları ile birlikte sürdürdüklerini belirten Allahverdi, geçimlerini de bu yolla temin ettiklerini anlattı. Tekne üzerinde hem ağını çekip hemde gazetecilere açıklama yapan Maşallah Allahverdi, “Bizim köyde arazimiz yok. Yıllarca çobanlık yaptık. 20 yıl önce Trabzon’dan binin 500 TL’ye bir tekne aldım. Taksitli olarak ödeyeceğimiz teknenin parasını bir gecede çıkan balıkları satarak tek seferde ödedik. O günden sonra da balıkçılık yapmaya başladık” diye konuştu.

Yanına gazetecileri alıp köylülerle birlikte tekneyle Van Gölü'ndeki avlanmayı inceleyen Bitlis İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise, bu yıl inci kefalindeki verimin yüksek olduğunu belirterek avlanan balıkların Bitlis'in yanı sıra bölge illerinde de pazarlandığını söyledi. Türkiye’de sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türü olan inci kefalinin avlanma sezonunda bölgeye yıllık yaklaşık 10 bin ton balık avlandığını belirten Korkmaz, avlanma yasakları sırasında ciddi tedbirler alarak uymayanlara cezai yaptırımlar uygulandığını da dile getirdi. Korkmaz "İlimizin de Van Gölü’nde kıyısı olması nedeniyle tekne ruhsatı alarak balık avcılığı yapan 15 teknemiz bulunuyor. Bu balıkçı aileleri belirli dönemlerde avlanıyorlar. Bu bölgede yıllık avlanabilir stok miktarımız yaklaşık 10 bin tondur. Balıkçılarımız bunun sadece 900 tonunu avlamaktadırlar. 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında inci kefalinin yumurtlamak için göle bağlı akarsulara geçişinde uygulanan avlanma yasağı konusunda ciddi tedbirler alıyoruz. Amacımız Van Gölü’nde endemik tür olan inci kefalini koruma altına almaktır. Burada diğer bir amaç ise, geçimini balıkçılıkla sağlayan bu ailelerin geçimlerini sürdürebilir ve varlığını koruyabilir bir konuma getirmektir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“UĞRUNA FESTİVALLER DÜZENLENİYOR”

Korkmaz, inci kefali için her yıl festivaller düzenlendiğini de sözlerine ekleyerek, “İnci kefali için her yıl yumurtlama döneminde Van Valiliği tarafından festivaller düzenlenerek, dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçiler bu balığın göçünü izlemeye geliyor. Bu yıl da çok önemli tedbirler aldığımız için avlanma döneminin bereketli olacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

“KIZLARINA HEM AVLANMAYI HEMDE TEKNE KULLANMAYI ÖĞRETİYORLAR”

Sarıkum köylüleri balık avına giderken genç kızlarını da yanlarında götürüp, hem avlanmayı hem de tekne kullanmayı öğretiyorlar.

Zeynep Allahverdi, gün boyunca babasıyla birlikte Van Gölü'nde avlandıklarını belirterek, babasının göldeki ağı çektiği sırada tekneyi kendisinin kullandığını söyledi. Balıkçıların avlandığını fırsat bilen martılar ise yakalanan balıklardan nasiplerini alıyorlar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz