Bitlis Milletvekili Demiröz, kredi borçlarının ertelendiğini açıkladı

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, depremden ve don olayından zarar gören vatandaşların borçlarının ertelendiğini...

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, depremden ve don olayından zarar gören vatandaşların borçlarının ertelendiğini söyledi.
Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen depremlerde, Van’dan sonra en çok etkilenen il Bitlis oldu. Gerek depremden fiili olarak etkilenmesi, gerekse en büyük ticaret ayağının Van olması nedeniyle bu durumdan Bitlis büyük darbe aldı. Esnaf ticaret yapamaz duruma geldi. Kredi ile iş yapan çiftçiler ise kredilerini ödeyemediler.
Yine aynı dönemde Ahlat ve Adilcevaz’da yaşanan don olayından patates ve pancar üreticileri de ayrıca büyük zarar gördü. Hükümet sosyal devlet gereği olarak Van için gerekli tedbirleri aldı. Ancak depremi direk yaşamadığı için Bitlis gözden kaçtı. Bu konuda duyarlı olan milletvekilleri büyük bir çalışma içerisine girerek Bitlis ilini de Van’la aynı kategoriye aldırdılar. Bankalardan kredi kooperatiflerinden alınan krediler bir yıl süreyle ertelendi. Milletvekili Vedat Demiröz, gayretlerinden dolayı milletvekillerine teşekkür etti. AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, konu ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Van ve Erciş’te meydana gelen depremlerden ülke olarak ızdırap duyduk, toplum olarak etkilendik. Ancak tüm Türkiye’nin tek yürek olup Van’a yardım etmesi, yaşanan acıları kısmen de olsa azalttı. Bu depremden şüphesiz en fazla Van ve Erciş etkilendi. Ancak deprem bölgesi kadar yıkım olmamakla beraber bir o kadar da etkilenen il Bitlis oldu. Bilindiği gibi Van Bitlis’in en büyük pazarı idi. Çiftçimiz, ürettiğinin çok büyük bir bölümünü bu ile satıyordu. Van, bu beklenmedik elim depremi yaşayınca, ilimiz ticari olarak zor durumda kaldı. Elindeki ürünleri pazarlayamadı, ürettiği mallar elinde kaldı. Vatandaş kredilerini ödeyemez duruma geldi.
Ayrıca, bilindiği gibi 2011 Kasım ayında ilimizde ciddi bir don olayı yaşandı. Özellikle patates ve pancar üreticileri bu donda büyük zararlar gördüler. Ekilen patates ve pancarlar toprak altından çıkarılamadı. Çıkarılanlarda zaten dondan etkilendi. Bu ikinci darbe üreticilerimizi bir daha yıktı. İki afetin üst üste gelmesi kamuoyunun dikkatinden kaçsa da Bitlis görünenden çok daha ağır yaşadı. Mağdur hemşehrilerimiz haklı olarak Bitlis’in de Van’a uygulanan afet programı kapsamına alınması hususunda bizden yoğun talepte bulundular. Biz de gerek bakanlarımızla ve gerekse sayın başbakanımızla mevcut durumla ilgili detaylı görüşmeler yaparak, ilimizin yaşadığı mağduriyetin büyüklüğünü ortaya koyduk. Daima halkının yanında olan hükümetimiz bu sıkıntıya kayıtsız kalmadı. Bitlis’e ait özel bir kararname hazırlayarak hem depremde görülen zarar nedeniyle, hem de don dolayısıyla sıkıntı yaşayan çiftçilerimizin tüm borçlarını erteleme kararı aldı.
Alınan karar, 10/01/2012 tarih ve 28169 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, başta Ziraat Bankası olmak üzere, Halk Bankası, Tarım Kredi Kooeratiferi, Esnaf ve Sanatkâr Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nden kredi kullanan bütün üreticilerimizin kredi borçları da Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ödemeleri gereken taksitleri 1 yıl süreyle ertelenerek, borçlar yapılandırılmıştır. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz