Bitlis'in Minik Çobanları Karnelerini Alır Almaz Sürülerinin Başına Geçti

Bitlis ve ilçelerinde birçok öğrenci 3 aylık yaz tatilini ailelerine destek amacıyla çobanlık yaparak geçirecek.Uzun...

Bitlis ve ilçelerinde birçok öğrenci 3 aylık yaz tatilini ailelerine destek amacıyla çobanlık yaparak geçirecek.

Uzun bir eğitim öğretim yılından sonra öğrencilerin çoğu tatil planlarıyla yaza girerken, akranlarının aksine bütün yaz boyunca çalışmak zorunda olan çocuklar da var. Son ders zilinin çalmasıyla karnelerini eline alıp, tarla, bağ ve bahçe yolunu tutan bu öğrenciler, çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kimi çocuklar aileleriyle çobanlık yapıyor. Bitlis merkez ve ilçe köylerindeki birçok çocuk maddi imkânsızlıklardan dolayı tatillerini çobanlık yaparak geçirmek zorunda kalıyor. Küçük yaşlarda zorlu hayat şartlarıyla mücadeleye başlayan çocuklar, daha iyi bir yaşam için yıl içinde derslerine sıkı sıkıya sarıldıklarını anlatıyor. Ancak maddi imkansızlık, 8 yıllık zorunlu eğitim sonrasında liseye devam etmeyi bir lüks haline getiriyor. 3 aylık yaz tatilinde küçük ve büyükbaş hayvanların peşinde geçirecek olan çocuklar şimdiden okulların açılmasını dört gözle bekliyor. Son ders zilinin çalmasıyla karnelerini eline alıp, tarla, bağ ve bahçe yolunu tutan bu öğrenciler, çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kimi çocuklar aileleriyle çobanlık yapıyor.

Reklam
Reklam

En büyük hayalinin kaymakam olmak olduğunu söyleyen 7. sınıf öğrencisi Bitlisli Kadir Yavuz, "Karnelerimizi aldıktan sonra bizim için çobanlık başlıyor. Ailemin maddi durumun iyi değil. Çobanlık yapıp aileme yardım etmek zorundayım." diyor.
8. sınıf öğrencisi Besim Çelik ise bu sene ortaokulu bitirip lise sınavlarına girdiğini, iyi bir netice elde etmesi durumunda liseye devam edeceğini, aksi halde okulu bırakıp temelli çobanlık yapacağını anlattı. Çelik, ömründe bir kez bile beldenin dışına çıkmadığını ifade ederken, okulların açılmasını da dört gözle beklediğini sözlerine ekledi.

Bitlis'te yaşam şartlarının zor olduğunu dile getiren lise 3'üncü sınıf öğrencisi Ceylan Avcil, yaz tatilinin kendileri için tatilden çok çobanlık olduğunu dile getirdi. Avcil, “Her yıl karnelerimizi alır almaz dağa çobanlık yapmaya geliyoruz. Bu yıl çok iyi bir okul sezonu geçirdim. Tüm notlarım çok iyi. Bu yüzden de başarı belgemi alıp hemen vakit kaybetmeden çobanlık mesleğine başladık. Burada 3 ay boyunca zorunlu olarak çobanlık yapacağız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: