Bitlis’te Alternatif Ürünler Giderek Artıyor

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, çiftçilerin bu yıl patates, domates ve...

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, çiftçilerin bu yıl patates, domates ve ayçiçeği veriminde iyi bir sezon geçirdiklerini ifade etti.

Bitlis’te alternatif ürünlere giderek eğilimin arttığını söyleyen Korkmaz, özellikle ayçiçeği ve domateste çok önemli oranda yol aldıklarını belirtti. Korkmaz, “3 bin dekarın üzerinde ayçiçeği ekimi oldu. Elde ettiğimiz üründe yüzde 44 civarında yağ elde ettik. Domateste ise dekar başına 8-9 ton domates verimi aldık. Bu da çok ortalamanın üzerinde bir verimdir. Çiftçilerimiz gerçekten bu konularda önemli bir gelir elde etti. Tabi patateste bu sene son birkaç yıl içerisinde özellikle sertifikalı tohum kullanımın artmasıyla beraber yine çok önemli oranda verimde artış oldu. Eskiden 70-80 bin ton patates üretimimiz varken bu sene 150 bin ton civarında patates üretimi gerçekleştirdik. Bu demek oluyor ki geçen yıllara nazaran yüzde yüzlere yakın bir artış meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Eskiden üretilen ürünlerin bölgesel pazarlarda satıldığını ifade eden Korkmaz, “Üretim arttıkça pazarda rekabet koşulları ve pazar sorunu ile karşılaşılıyordu. Bu pazar sorununu aşmak için çiftçilerimizin de komşu ülkelere bu anlamda patates ihracatı çalışmalarına hız verdik. İnşallah çok kısa bir sürede de bu çalışmaların meyvelerini alacağız. Domateste Diyarbakır, Siirt, Batman ve Adıyaman gibi çevre illere satış yapıldı. Patateste ise yine çevre illere satışımız var. Yurt dışına gelen bilgilere göre ürün gidişi var. Ama bu henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunu teşvik edecek ve bu sorunu dışarıda rekabeti kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasına yönelik değişik destek mekanizmalarının geliştirilmesi yönünde çalışmalarımız var. En kısa sürede bunlardan da umutluyuz” diye konuştu.

Üretilen ürünlerin iyi koşulda ve iyi pazarda satılması için uygun zamanın beklenmesi gerektiğini anlatan Bülent Korkmaz, “Bizim çiftçimizin şöyle bir alışkanlığı var. Patatesi ürettiği zaman tarlada uygun bir fiyata satmak istiyor. Tarımsal üretim dalında böyle bir şey mümkün değildir. Pazar koşullarının uygun olmadığı koşullarda biraz uygun depolarda muhafaza edilerek pazar koşulların uygun olması beklenmelidir. Bizler dönem dönem eğitimlerimizde bu konuları işliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Bir dönem Ahlat’ta her yıl patates festivalinin yapıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Korkmaz, bu yıl içinde tekrardan bu festivali yapacaklarını kaydederek, “2013 yılı içinde programımıza aldık. Patatesle ilgili festivaller yapacağız. Domateste ise üretici birliğinin kurulması yönünde tarımsal örgütlenme sağlanmasına gayret gösteriyoruz. Çiftçiler domates üretiyor, ama herkes bireysel hareket ediyor. Tohum alırken ve satarken bireysel hareket ediyorlar. Bizde dedik ki hayır Van Gölü havzasında kıyı şeridinde domates eken köylerimiz var. Bunları biz bir araya getirelim, bir domates üreticileri birliği kuralım. Bunlar pazarda rekabet etmede ve diğer girdileri temin etmede daha ucuza bir maliyetle bunları elde etsinler. Önümüzdeki kış döneminde bu köylerde özellikle domates ve ayçiçeği, patatesle beraber alternatif ürün olarak çok yoğun eğitim çalışmalarımız olacak. Alıcı firmaları buraya davet edeceğiz. Sözleşmeli modelde üretim yapmak isteyen çiftçilerimizle bir araya getireceğiz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz