Bitlis'te Grip Uyarısı

BİTLİS (AA) - Özel Tatvan Can Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Doğrusoy, yaklaşık 3 haftadır grip olarak bilinen influenza (H3N2)

Özel Tatvan Can Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Doğrusoy, yaklaşık 3 haftadır grip olarak bilinen influenza virüsünden en fazla çocukların etkilendiğini söyledi. Doğrusoy, yaptığı açıklamada, bu salgının çocuklarda yüksek ateş, ciddi halsizlik, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve kas ağrısına neden olduğunu belirtti. Bu tür şikayetleri olan çocuk ve yetişkinlerin mutlaka sağlık desteği alması ve hekime başvurması gerektiğini ifade eden Doğrusoy, şöyle konuştu: "Salgın nedeniyle astım, bronşit ve sık bronşioliti olan hastaların, kalabalık ortamlardan uzak kalması gerekiyor. 6 yaş altı ateşli havale geçiren ve ailesel yatkınlığı olan hastaların ateş düşürücü alması gerekir. Daha büyük yaş grubu olabildiğince ateş düşürücü almamalı. Çünkü virüsler yüksek ateşte çoğalamaz. Gribin spesifik tedavisi yok. Enfeksiyon sırasında veya devamında başka bir hastalık oluşmadıkça hastalık bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bu hastalık için 3 ile 5 gün iyice dinlenmek gerekir. Bol sıvı tüketerek salgının rahatça dışarı atılması sağlanır ve böylelikle iyileşme hızlanır. Ayrıca ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılabilir. Ancak kesinlikle aspirin kullanılmamalı. Bu tür enfeksiyonlarda kullanılan aspirin, böbrek ve karaciğer hastalığı yapabilir. Erken başlatılan antiviral tedavi, gribin süresini kısaltır. Hastalar antiviral ilaçları doktor kontrolünde kullanmalı." Gripten korunmak için elin sabun ve bol su ile sık yıkması ve hapşırırken ağzın mendille veya kolla kapatılması gerektiğini bildiren Doğrusoy, halka açık ve kalabalık yerlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Soğuk algınlığı geçiren kişilerden uzak durulması, bu kişilerle öpüşmemeye ve tokalaşmamaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doğrusoy, "Klavye ve cep telefonu gibi günlük hayatta sürekli elimizin altında olan eşyalar sık sık temizlenmeli. Kapı ve toplu taşıma araçlarındaki kapılar, mümkünse kağıt mendille tutulmalı. Eğer çıplak elle tutulursa, ellerin en kısa yıkanması gerekir. Havaya göre giyinilmeli. Kalın giyinmek yerine ince ve ter emen giysiler tercih edilmeli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: