Bitlis'te Tarım Ve Hayvancılık Gelişiyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destek ve kredilerle, Bitlis'te hayvancılık yatırımında ve hayvan sayısında artış meydana geldiği bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destek ve kredilerle, Bitlis'te hayvancılık yatırımında ve hayvan sayısında artış meydana geldiği bildirildi.

Bitlis Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte düşük faizli yatırım ve işletme kredileri, tarımsal kalkınma kooperatiflerine sağlanan krediler, DAP kapsamında verilen hibeler ve üretimi teşvik amacıyla verilen desteklemelerle, kentte hayvancılık sektöründe yeni yatırımların yapıldığı belirtildi.

Yapılan büyük ve modern hayvancılık işletmeleriyle kentte yeni istihdam alanları oluşturulduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Bitlis'te 2010 yılında tarım ve hayvancılık alanında 50 milyon TL kredi kullandırıldı. 2011 yılındaysa yüzde 50 artışla 73,5 milyon TL kredi kullandırılarak, tarım ve hayvancılık sektörüne kaynak aktarımı sağlandı. Büyükbaş hayvancılık sektöründe verimliliği artırmak için, hayvan ırklarının ıslah edilmesine yönelik çalışmalara hız verildi. Suni tohumlama sayıları bin 700'den 3 bin 700'e çıkarılarak, yaklaşık iki kattan fazla bir artış meydana geldi. Yem bitkileri üretimine verilen 2,7 milyon TL desteklemeyle kaba yem üretimi artırıldı. Hayvan hastalıkları ve zararlılarıyla mücadele başlatıldı ve şap aşılama kampanyası kapsamında yüzde 100 aşılama yapıldı, kayıtsız 370 bin küçükbaş, 30 bin de büyükbaş hayvan küpelenerek, kayıt altına alındı ve desteklemelerden faydalanması sağlandı. Yine hayvancılık için önemli bir yem kaynağı olan meraların tespit, tahsis, tahdit çalışmalarına hız verildi. Bu kapsamda 2012 yılında 82 köyümüzde mera tespit çalışmaları başlatıldı."

Ayrıca çiftçinin örgütlenmesi amacıyla, daha önceki yıllarda 12 olan tarımsal kalkınma kooperatifi sayısının 84'e çıkarıldığı belirtilen açıklamada, belli bir program dahilinde proje uygulayan kooperatiflere kaynak aktarıldığı ve bu yıl kooperatiflerin yaptığı hayvancılık projeleri için 15 milyon TL kaynak verildiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Kentte ıslah amaçlı yetiştirici birliklerinin kurulduğu ve bu yetiştirici birliklerine üye olan çiftçilere anaç sığır desteği, anaç koyun-keçi desteği, aktif koloni desteği, süt desteği, buzağı desteği ve besi desteği yapıldığı bildirilen açıklamada, yıllık ortalama 10 milyon TL üretimi artırmak amacıyla, hayvancılık sektörüne hibe verildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2011 yılında 250 bin TL olan anaç sığır desteğinde, 2012 yılında üç kat artış sağlandı. Anaç sığırda 700 bin TL hibe verildi. İlimizde manda yetiştiricilerine yönelik, 'Halk Elinde Manda Islah Projesi' başlatıldı. Bu proje kapsamında, çiftçilere 700 bin TL hibe kaynak aktarıldı. Anaç koyun-keçi desteği olarak 3,5 milyon TL hibe sağlandı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamındaysa, 53 proje için 10 milyon TL hibe kaynağı aktarıldı. Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımları Projesi kapsamında da, 45 proje tamamlandı, 8 projede devam etmekte. Bu tesisler arasında hayvancılık sektörüne yönelik süt ve süt ürünleri işleme tesisleri, et ve et ürünleri işleme tesisleri, hayvansal ürünlerin depolama ve muhafaza için tesisler yapıldı."

Reklam
Reklam

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Hayvancılık Projeleri kapsamında, yeni kurulacak hayvancılık yatırımları için 4 milyon TL kaynak aktarıldığı bildirilen açıklamada, bu çerçevede 5 hayvancılık projesinin tamamlandığı, 14 projenin de uygulamasının devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, "Bu çalışmalar sonucu, ilde yeni modern hayvancılık işletmeleri kurulmuş, 2010 yılında 45 bin olan büyükbaş hayvan sayısı 65 bine, 600 bin olan küçükbaş hayvan sayısı da 900 bine ulaşmıştır. Hayvansal ürün arzında artış meydana geldi" denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: