Bıttım, Mardinli Kadınların Elinde Sabuna Dönüşüyor

ARDİN (AA) - İBRAHM SİNCAR - Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen "bıttım", Mardinli kadın ustaların maharetli ellerinde sabuna dönüşüyor.

17 günde kullanıma hazır hale geliyor Sabun Atölyesi ustası Sadiye Sabas ise 6 yıldır sabun ürettiklerini belirterek, sabun yapımının maharet gerektiğini kaydetti. Kolay yapıldığı sanılan sabunun sağlıklı ve kaliteli olması için uzun işlemlerden geçirildiğini anlatan Sabas, bir sabunun hazır hale gelmesi için yaklaşık olarak 17 gün bekletildiğini söyledi. Tamamen geleneksel yöntemlerle ürettikleri sabunlarında hiçbir kimyasal maddenin bulunmadığını ifade eden Sabas, şunları söyledi: "Sabun yapımı birçok aşamadan geçiyor. İlk başta suyu kazana boşaltıyor ve ısıtıyoruz. Hammaddemizi yani yağımızı döküyoruz. Hammaddenin dökülmesinden sonra kaynamaya bırakıyoruz. Ardından sabunlaşması için kostik maddesi ekliyoruz. Az bir miktarda tuz ekiyoruz. Bazen 10 saate kadar kaynatıyoruz. Sabun oluştuktan sonra 3 saat dinlendiriyoruz. Dinlenen sabun fazla kostiğini ve suyunu aşağıya doğru bırakıyor. O suyu alıp döküyoruz. Sonra sabun geliyor. Kovalarla taşıyıp tahta tezgahlara döküyoruz. Bir düzenek ile düzleştiriyoruz. 1 ya da 2 gün bekledikten sonra kalıplar yardımıyla kesiyoruz. Daha sonra da kurutmaya veriyoruz. Yaklaşık 15 günde kuruyor. Tamamen kuruduktan sonra da kullanıma hazır hale geliyor ve çok doğal bir sabun oluyor. Çünkü kaynayan sabun sağlıklı olur."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: