'Bıyık nakli için Türkiye'yi ziyaret edin'

Sağlık turizminin gözde rotalarından Türkiye, saç naklinden sonra bıyık ve sakal naklinde de öne çıkıyor.

Türkiye, saç naklinden sonra şimdi de bıyık nakli üssü olmaya hazırlanıyor.

Başının üstü açılmaya başlayanlar için yıllardan bu yana saç ekimi yapan Türk plastik cerrahlar uzun zamandır yurt dışından hasta kabul ediyor.
Plastik cerrahlar ve turizm şirketleri şimdilerdeyse yüze yapılan tüy nakillerinin giderek popülerlik kazandığını belirtiyor.
The Wall Street Journal'in haberine göre Ortadoğu, Avrupa ve Asya'dan üst dudağa erkeksi bir ekleme yaptırmak isteyerek yola çıkan birçok kişi İstanbul'a geliyor.
Foliküler saç çıkarma tekniği denen bu yöntemde, doktorlar bıyık ya da sakalı gürleştirmek için vücudun daha kıllı bölgelerinden çıkardıkları saç demetlerini dudak üstü ya da yanaklara naklediyor.
Plastik cerrahlar lokal anesteziyle yapılan ameliyatın yaklaşık beş saat sürdüğünü ve maliyetinin 5 bin dolara kadar çıkabildiğini söylüyor.
Turizm şirketleri ise operasyonun, İstanbul'da alışveriş tatili ya da Güney kıyılarında yaz tatili ile birleştirildiği "nakil paketleri" sunuyor.
Doktorlar hastalarının çoğunun yabancı olduğunu, ülke sakal ve bıyık nakillerinde öne çıkarken bıyık bırakan Türkler'in sayısının oldukça azaldığını ifade ediyor.
Doktor Selahattin Tulunay bu bıyık patlamasından oldukça memnun. Tulunay, İstanbul'un Beverly Hills'i olarak bilinen lüks bir semtteki kliniğinde iki yıl önce sakal ve bıyık nakli yapmaya başladı. Şu an ise ayda 60 ameliyat yaptığını söylüyor.
**'BIYIK GERİ DÖNÜYOR'**
Tulunay bir yandan en beğenilen kreasyonlarından oluşan fotoğraf albümünün sayfalarını çevirirken, "Bıyık geri dönüyor. Bir erkek bıyığı çıkmıyorsa dahi erkeksiliğin bir işareti olarak bıyık bırakabileceğini bilmek istiyor." dedi. Tulunay ayrıca, "Müşterilerimiz gereken parayı öderlerse istedikleri sonucu sağlayacağımızı biliyor," dedi.
34 yaşındaki Erbilli bir işadamı, üst dudağında yarım yamalak bıyık çıktığı için yıllarca kendine yeterince güven duymadığını ardından yolunun Tulunay'ın kliniğine düştüğünü söyledi. Erbilli işadamı, "Bizim kültürümüze bıyık çok önemlidir. Karım da bu ameliyat için beni destekledi. Şimdi çok daha iyi hissediyorum. Arkadaşlarıma da tavsiye ettim," dedi.
**YÜZDE 60 ARTIŞ**
Sakal ve bıyık nakilleri, Türkiye'de patlama yapan ve geçen yıl 1 milyar dolar gelir sağlayan sağlık turizminin bir bileşeni haline gelmiş durumda. Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın 2012 verilerine göre, ameliyat masasına yatmak için ülkeye gelen yabancı hastaların sayısı 2011'de 156 bin iken 2012'de 270 bine yükseldi.
Sağlık Bakanlığı'nın raporunda 2012 yılında yalnızca estetik ameliyat için Türkiye'ye gelenlerin sayısının 100 bin olduğu görüldü. Bu sayı sakal ve bıyık nakillerini kapsamıyor.
**İBRAHİM TATLISES VE KIVANÇ TATLITUĞ**
Ameliyatların bu kadar popüler hale gelmesinin nedenleri arasında Türk dizilerinde oynayan bıyıklı yıldızların, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da büyük ilgi çekmesinin de etkili olduğu düşünülüyor. Cerrahlar birçok hastanın İbrahim Tatlıses'inki gibi gür bir bıyık istediğini belirtiyor. Cerrahlar ayrıca sevilen yıldız Kıvanç Tatlıtuğ'un kirli sakalının da popüler stiller arasında olduğunu söylüyor.
**'ESKİDEN SİYASİYDİ ŞİMDİ MODA'**
İstanbul'da plastik cerrahi hizmetleri veren bir sağlık kuruluşu olan İsom'dan cerrah Canan Melike Köksüz, "Hastalarım çoğu zaman benzemek istedikleri yıldızın fotoğrafıyla geliyor fakat bunu, yüzlerine uymayacağı için yapmıyorum," diyor. Köksüz ayrıca, "Bir zamanlar sakal ve bıyık siyasi birer sembol olarak görüldüğü için talep daha düşüktü fakat şimdi yeniden moda oldu ve insanlar da modaya uymak istiyor," dedi.
Türkiye'nin yükselmekte olan yıldızlarına benzemek isteyen yalnızca erkekler değil. Orta Doğu'daki klinikler daha önce Lübnanlı şarkıcılar gibi dolgun dudaklar, küçük burun ve çıkık elmacık kemikleri isteyen Arap kadınlarının artık Türk dizi yıldızları gibi daha doğal bir görünüm istediklerini belirtti.
Türkiye'deki ameliyat patlamasından yararlanmak için Dubai'den ülkesine geri döndüğünü belirten plastik cerrah Zekeriya Kul, "Türk dizileri insanları doğal görünümle tanıştırdı. Geçmişte burun estetiği yapan kadınlar şimdi pişmanlık yaşıyor ve ucu kaldırılmış burunlarının daha doğal görünmesini istiyor," dedi.
**'MERDİVEN ALTI TEHLİKESİ'**
Bazı cerrahlar ise endüstrinin gelişmesinin olumsuz tarafları da olduğuna, ameliyat yapmaya yetkisi olmayan sözde cerrahlar ortaya çıktığına dikkat çekti. Dr. Melike Köksüz bazı hastaların Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunduğunu ve bazı cezalar verildiğini, bazı lisansı olmayan kliniklerin ise kapatıldığını belirtti.
Saç nakilleri üzerine çalışan cerrah ve klinikler, en çok Orta Doğu'dan gelenlerin yoğunlukta olduğunu söyledi. Orta Doğu'da saç ve sakal halen siyasi anlam taşıyabiliyor.
Türkiye bu konuda merkez haline gelirken bıyık bırakan Türklerin sayısı ciddi şekilde düştü. TNS Piyasa Araştırma şirketinin yaptığı bir çalışma, 1993'te yüzde 77'si bıyıklı olan Türk erkeklerinin 2011'de yüzde 34'e düştüğünü ve bu oranın halen gerilediğini belirtti.
Sakal bırakan erkeklerin oranı ise tersine aynı dönemde yüzde 18'den yüzde 24'e çıktı. Bu da bazılarına göre, ülkenin giderek muhafazakarlaştığını ortaya koyuyor.
Gür bıyık bugünlerde, parıltılı ofis blokları ve alışveriş merkezlerinde eskiden olduğu kadar yaygın değil. Birçok Türk halen bıyığını gürleştirmek için ameliyat olma fikrine şüpheyle bakıyor.
İstanbul'da esnaflık yapan Cengiz Altuğ, "Şahsen bıyık bırakmayan bir Türk erkeğine şüpheyle yaklaşırım," diyor. 56 yaşındaki Altuğ, gür bıyıklarını 35 yıldır kesmiyor. Altuğ ayrıca, "Yabancıların ameliyat olmak için bir yere gitmesi gerekiyorsa buraya gelmeliler. Dünya hala Türk bıyığına gıpta ediyor" diyor.
[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)
Anahtar Kelimeler: