Biyodizel üretiminde "ham yağ" uyarısı

ADANA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, bilinçsiz biyodizel üretiminin önüne geçilmemesi halinde ham yağ açığının giderek artacağını söyledi.

Coşkuntuncel, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ham yağ ihtiyacı olan bir ülke olduğunu ve biyodizelin de yağlı tohumlardan üretildiğini hatırlatarak, aynı anda hem yağ, hem de biyodizel ihtiyacının karşılanmaya çalışılmasının ilerde büyük sıkıntılar doğuracağına işaret etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yeterince yağlı tohum üretmeden, biyodizele girmenin önemli sorunlara yol açacağını vurgulayan Coşkuntuncel, "İhtiyacı, ithalatla karşılamanın da, bir zamanlar pamuk ihraç edip Yunanistan'ı zengin ettiğimiz gibi bu kez de Brezilya, Meksika, Arjantin gibi yağlı tohum üreticisi ülkeleri zengin edeceğiz demektir. Ülkenin dövizini dış ülkelere transfer etmek ekonomimize zarar verecektir. İşin doğrusu, yağlı bitki üretimini planlı şekilde artırarak, biyodizel üretimini de aynı paralelde yürütmektir. Bunun için de yağlı tohumluk bitki üretecek yerli üreticiyi yeterince desteklemek gerekir" dedi.

Biyodizel üretiminin akaryakıt kullanımını azaltabileceğini, ancak ham yağ ithalatını artıracağına dikkat çeken Coşkuntuncel, "Dünyada petrolün ton fiyatı 650 dolardır. Biyodizel de 550 bin dolardır. Yani aynı paraleldedir. Petrol, Türkiye'de yüksek ÖTV'den dolayı pahalı. Siz biyodizelden ÖTV almayacak, petrolden alacaksınız, bu da adaletli bir vergi sistemi olmaz" diye konuştu.

Türkiye'de biyodizel konusunda herkesin bilinçli ya da bilinçsiz üretim yaptığını ve kalite kontrolü yapılmadığını iddia eden Coşkuntuncel, şöyle devam etti:
"Bugün standart bir biyodizel tesisinin kurulmasının maliyeti 2 milyon dolar iken, Diyarbakır veya Batman'da ilkel yöntemlerle 100 bin dolara tesis kuruluyor. Bunlar büyük tehlike arz eder. Rekabet ortamını ve kaliteyi ortadan kaldırır. Vergi kayıpları nedeniyle ekonomi açısından da tehlike arz eder. Biyodizel üretiminin de bir standartı olmalı. Önüne gelen biyodizel üretirse sanayiimize zarar verir."

Reklam
Reklam