Biyodizelde ÖTV tartışması

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'na, biyodizelin yüzde 2 oranında katkı olması ve bunun da yerli yağdan yapılması şartıyla ÖTV'den muaf tutulmasını, yabancı yağdan yapılan ya da yüzde yüz oranında kullanılan biyodizelde ise 65 Ykr ÖTV'nin geçerli olmasını önerdi.

Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'nun isteği üzerine biyodizelde uygulanacak ÖTV oranlarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak Kurul'a sundu. Raporda, biyodizelin akaryakıt içine yüzde 2 oranında katkı olarak katılması ve bunun da yerli yağdan yapılması şartıyla ÖTV'den muaf tutulması önerildi. Yabancı yağdan ya da yüzde yüz oranında kullanılan biyodizelde 65 Ykr ÖTV uygulanmasını öneren raporda, her ne olursa olsun yabancı yağdan üretilen biyodizele ÖTV'yi şart koşuyor. Bakanlar Kurulu, önümüzdeki günlerde söz konusu rapora göre Biyodizel'de ÖTV oranlarına ilişkin kararını açıklayacak.

Reklam
Reklam

Biyodizel üreticileri ise raporda verilen önerinin biyodizel üretimini ilk yıl için bitireceğini bildirdi. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Derneği Başkanı Tamer Afacan de petrol rezervlerinin tükenme noktasına geldiği dünyada biyodizelin stratejik bir ürün olduğunu belirterek, "Biyodizel uygulamalarını doğru yapan Almanya, 4 yılda 5.2 milyon ton kanola üretimine ulaştı. Petrolde sürekli dışa bağımlı Türkiye'de boş tarım arazileriyle bu rakama ulaşabilir" dedi.

Afacan, sadece TMO'nun 2005 yılı görev zararının 1 milyar dolar, yıllık petrol kaçağının vergi kaybının ise 3-4 milyar doları bulduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de 15-20 milyon dolar ÖTV bahanesiyle böylesine büyük hamle baltalanıyor. Uluslararası petrol şirketleri, Türk Maliyesi'ni bu kadar çok mu düşünüyorlar" diye konuştu.
Afacan, Türkiye'de bu yıl için yeterli miktarda yağlı tohum üretimi olmadığını hatırlatarak, bu nedenle bu yıl yabancı yağdan üretilen biyodilzele de ÖTV'den muafiyet sağlanmasını talep etti. Bakanlar Kurulu'nun Biyodizel'de ÖTV düzenlemesiyle ilgili alacağı kararda bu durumu göz önüne almasını isteyen Afacan, aksi takdirde biyodizel üreticilerinin işlemelerini kapatmak zorunda kalacaklarını kaydetti. Afacan, "İnanarak yatırım yapan sektör ne olacak. Petrol Kanunu'nda biyodizel ÖTV'den muaf tutulmuştur. Bakanlarımız 'Biyodizele ÖTV gelmeyecektir' diye beyanat verdi. İnanan ve hükümete güvenen 150 firma biyodizel fabrikası kurmuştur. Bugün yaklaşık 3 bin çalışanıyla sektör maalesef kapısına kilit asmıştır. Türkiye biyodizel çöplüğü oldu" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Yıllardır milyonlarca ton hububat desteklenirken, biyodizelden 1 yıl ÖTV ertelenmesini talep ettiklerini belirten Afacan, şunları kaydetti:
"Ulusal Biyoyakıt Konseyi oluşturulmalı ve BMM, Tarım, Enerji, Sanayi Maliye ve Çevre Bakanlık temsilcileri yanı sıra Biyodizel ve Petrol sivil örgüt temsilcilerinden kurulmalı. Asıl yağ bitkisi ekimi Eylül 2006 ayında yapılacak, hasadı ise 2007 Haziran olacağından, ithal yağdan üretilecek biyodizelden alınacak ÖTV, 2007 Ağustos ayına kadar ertelenmesi gerekir. Böylece, fabrikalar kapanmayacak ve başlamış kanola ekim hamlesi şevki kırılmayacak. Yerli tarım ürünlerinden ve atık yağlardan üretilecek biyodizelden ÖTV alınmamalı."