Biyogazın Enerjisi Ulusal Şebekeye Ulaştı

Son yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlar sayesinde atık yönetimi sektörünün lider kuruluşu haline...

Son yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlar sayesinde atık yönetimi sektörünün lider kuruluşu haline gelen İZAYDAŞ, alternatif enerji kaynakları konusunda da öncü rol üstlenmeye devam ediyor. Yakma tesisi, rüzgâr türbini ve evsel atık depolama alanlarındaki çöp gazından enerji üretimlerine devam eden İZAYDAŞ, biyogaz tesisi ile ürettiği enerjiyi ulusal şebekeye vermeye başladı.

Bitkisel ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen biyogaz projesinde, üretilen elektriğin ulusal şebekeye satışı başlamamıştı. Biyogazdan üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi için ilk olarak EPDK’dan 10 yıl geçerli lisans alınırken, ekim ayının son gününde de tesisin geçici kabulü gerçekleştirildi. Geçici kabul için İZAYDAŞ’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ ve TÜBİTAK-MAM yetkilileri, İZAYDAŞ ve müşavir firma temsilcileriyle birlikte biyogaz projesinde çeşitli test ve kontroller gerçekleştirdi. Yapılan işlemlerin ardından biyogaz tesisinde üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi konusunda onay verildi, gerekli imzalar atıldı.

Reklam
Reklam

Ürettiği elektriği ulusal şebekeye vermeye başlayan Biyogaz projesi, 2007 yılında start aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK MAM, Kocaeli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin imzaladığı protokolle başlayan çalışmalar, 2011 yılında tamamlandı. AR-GE projesi olması nedeniyle hayata geçirilmesi dört yıl süren proje, geçen yıl itibariyle başlayan test süreçlerini de başarıyla tamamladı.

Bitkisel ve hayvansal atıklardan elektrik ve kaliteli gübre elde edilmesini hedefleyen tesiste hammadde olarak; kentin dört bir yanındaki yeşil alanlardan kesilen çimler, Büyükşehir Belediyesi Mezbahasından gelen işkembe içi atıklar, hallerden gelen sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanılıyor. Bu organik atıklar oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek biyogaz oluşturuluyor. Toplanan biyogazdan saatte 330 kW elektrik üretilebiliyor. Biyogaz üretiminden sonra ortaya çıkan katı ve sıvı maddeler ise kaliteli organik gübre olarak değerlendiriliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: