"Biyokaçakçılıkla Mücadele" Hizmet Içi Eğitimi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, "Türkiye'de 2007-2012 yılları arasında 47 adet biyokaçakçılık vakası tespit edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, "Türkiye'de 2007-2012 yılları arasında 47 adet biyokaçakçılık vakası tespit edildi. Biyokaçakçılıkla mücadele ederek, bu kazanımlarımızı ülkemizde değerlendirme fırsatı yakalamış olacağız" dedi.

Akıncıoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesindeki bir termal otelde düzenlenen "biyokaçakçılıkla mücadele" konulu hizmet içi eğitim seminerindeki konuşmasında, Anadolu'nun 3 farklı fitocoğrafik bölgesi ve geçiş zonlarıyla, yüzde 34'ü bulunan endemizm oranına sahip tür çeşitliliğiyle, başta kültür bitkilerinin yabani akrabaları olmak üzere pek çok türün genetik çeşitliliği konusunda dünyanın önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden birisi olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Bilim ve teknolojideki gelişmelerin zengin biyolojik kaynaklara sahip Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirdiğine dikkati çeken Akıncıoğlu, "Tıbbi bitkilerin, kültür türlerinin yabani akrabalarının, bazı yılan ve böcek türlerinin yapılarında bulunan etken maddeler için yurt dışına izinsiz çıkarıldığı hatta bu maddelerin çalışmaların yapıldığı ülkeler tarafından patentlendiği bilinmektedir" diye konuştu.

Adana ve Hatay gibi illerde avcılık amacıyla Suriye uyruklu kişilerce yakalanan kuşların dışındaki vakaların Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde yoğunlaştığını anlatan Akıncıoğlu, başta Artvin olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerden, genetik kaynak değeri taşıyan bitki, böcek ve sürüngen hayvan türlerinin, çeşitli Avrupa ülkeleri ve Rusya vatandaşları tarafından yurt dışına kaçırılmaya çalışıldığının görüldüğünü vurguladı.

Biyokaçakçılıkla mücadele ile Türkiye'deki türlerin dışarıya geçmesini engellemiş olacaklarını aktaran Akıncıoğlu, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Türkiye'de 2007-2012 yılları arasında 47 adet biyokaçakçılık vakası tespit edildi. Biyokaçakçılıkla mücadele ederek, bu kazanımlarımızı ülkemizde değerlendirme fırsatı yakalamış olacağız. Bunlar, ülkemizin değerli türleri ve kaynakları ve ülkemizin insanına sunmak boynumuzun borcu. İlk kez hizmet içi eğitim yapıyoruz. Ülkemizin bu kaynaklarını, dışarıya göndermeden mani olarak Türkiye'de kalmasını hedefliyoruz. Bu birlikteliğimiz, somut adımlarımıza yansıyacaktır."

Hizmet içi eğitim seminerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Ayhan Çağatay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, şube müdürleri ile 81 ilin Doğa Koruma ve Milli Parklar çalışanları katıldı.

Muhabir: Ali Kemal Akan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz