Biyolojik Mücadele Maliyetten Tasarruf Sağlıyor

Kumluca ilçesinde sera üretimi yapan çiftçilerin biyolojik mücadele yöntemlerini tercih ettikleri bildirildi.

Kumluca ilçesinde sera üretimi yapan çiftçilerin biyolojik mücadele yöntemlerini tercih ettikleri bildirildi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sera üretimi ürünleri zararlılara karşı korumada son yıllarda çiftçilerin tercihinin biyolojik mücadeleden yana olduğunu söyledi.

Ziraat Odası olarak çiftçilere biyolojik mücadele yöntemlerini tavsiye ettiklerini ifade eden Kayhan, bölgedeki biber üretiminin yüzde 30'unda biyolojik mücadele kullanıldığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Biyolojik mücadelede dönüm başına maliyetin yaklaşık 850 lira olduğunu, bunun 250 lirasını devletin karşıladığını bildiren Kayhan, "Biyolojik mücadele başta sağlık olmak üzere işçilik ve maliyet açısından diğer mücadele yöntemlerine göre daha üstün" dedi.

Biyolojik mücadele yöntemiyle üretilen ürünlerin pazarlamasında sorun yaşanmadığını vurgulayan Kayhan, bu ürünlerin normal ürünlerine göre daha yüksek fiyata satılabildiğini kaydetti.

Süleyman Kayhan, biyolojik mücadelede desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin Ziraat Odası ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmaları gerektiğini bildirdi.

-Zaman, işçilik ve maliyetten tasarruf sağlıyor-

Serasında biber üretimi yapan çiftçilerden Regaip Değirmenci, seralarında biyolojik mücadele yöntemiyle üretim yaptıklarını, bu sayede zaman, işçilik ve maliyetten tasarruf sağladıklarını, sağlıklı ve kaliteli ürünler ürettiklerini ifade etti.

Biyolojik mücadeleden son derece memnun olduklarını kaydeden Değirmenci, şunları söyledi:

"Pazarlamada biyolojik yöntemle üretilen ürünlere fark verilmesini istiyoruz. Henüz böyle bir fark uygulanmıyor. Bunun, tüketiciler tarafından biyolojik üretimin farkının bilinmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ürettiğimiz ürünün sağlığına ve kalitesine güveniyoruz. Tek sıkıntımız pazarlamada ayrıcalığımızın olmaması."

Reklam
Reklam

Biyolojik mücadeleyi sadece biberde değil, domates, salatalık ve patlıcanda da kullandıklarını bildiren Değirmenci, sera üretimi yapan herkese bu yöntemi tavsiye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz