Biyomühendislik mezunları ne iş yapar? Biyomühendislik bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçiminde ilgi duyulan alanlara yönelmek önemlidir. Bunun yanında eğitimi alınacak bölümün gerektirdiği yeteneklere de sahip olmak gerekir. Kişi sayısal ya da sosyal bilimlerden hangilerine daha yatkınsa o bilimleri içeren eğitimleri almalıdır. Diğer yandan eğitimi alınacak olan mesleğin gelecek vadetmesi de önemlidir. Biyomühendislik mezunları da bu grup içinde yer alırlar. Biyomühendislik bölümü mezunları nerelerde çalışır?

Biyomühendislik gelecek vadeden alanlardan biridir. İş olanakları çok fazladır. Biyolojik ilkeler ile mühendislik araçlarını harmanlayarak kullanan bir bilimdir. Somut ve ekonomik anlamda uygulanabilir ürünlerin üretilmesi demektir. Bu kapsamda yapılan araştırmalarda geniş çalışma alanları vardır. Üniversitelerin biyomühendislik bölümlerinde verdikleri eğitimlerle elektrik ve makine mühendisliği, kimya, bilgisayar, biyoloji gibi alanlarda uzmanlar yetiştirmeyi hedefler.

Biyomühendislik bölümü nedir?

Ülkemizde biyoteknoloji ve biyomühendislik alanlarında uzman eksikliği vardır. Biyomühendislik bölümü bu eksikliği gidermek amacıyla eğitimler veren bir bölümdür. Bilimsel süreçler ve yöntemlerde uygulama ve yönetim becerisi kazandırmak, üretim süreçlerini desteklemek gibi hedefler doğrultusunda kurulmuş bir bölüm olma özelliğine sahiptir.

Reklam
Reklam

Biyomühendislik bölümü ülkemizde birçok üniversitede vardır. Bölüm öğrencileri tercih ettikleri üniversitelerde çeşitli kimyasallar oluşturma amacıyla üretilen bakteriler, tıbbi görüntüleme teknolojileri ile hızlı teşhis amacıyla yapılan taşınabilir cihazları hakkında bilgi edinme imkânı bulurlar.

Tıp alanındaki sorunlara mühendislik ve temel bilim prensiplerinden faydalanarak çözümler üreten öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. En yeni teknik araçları kullanarak birçok alanda yaşam standartlarını yükseltme amacıyla eğitim verir. Öğrenciler, bağlı oldukları üniversitelerdeki imkanlar dahilinde öğrenci değiştirme programlarına katılarak yabancı dillerini geliştirebilirler.

Biyomühendislik bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Dört yıl süren bir lisans programıdır. Bölüme girebilmek için sayısal alanda okulların bildirdiği taban puanlarına ulaşma gerekliliği vardır. Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik sınavlarına girmek zorunludur. Bu sınavlarda alınan puanlara göre okul tercihleri yapılabilir. Bunlar dışında başka bir özel koşul istenmez.

Reklam
Reklam

İlk yılda biyomühendisliğe giriş ve temel bilgisayar eğitimleri vardır. Mühendis adayları için organik kimya ağırlıklı dersler de ilk yılda verilir. İkinci yılda biyotermodinamik ve biyokimya konularına geçilir. Üçüncü yılda genetik mühendisliği, transfer ve ayırma işlemleri üzerine çalışılır. Son yılda ise bitirme projeleri üzerine çalışılır. Altıncı yarı yıl bittiğinde başlayan staj zorunluluğu vardır.

Biyomühendislik bölümü dersleri nelerdir?

İngilizce ya da Türkçe olarak alınabilen dersler tam zamanlıdır. Ders sayıları da oldukça fazladır. Teori ve uygulama dersleri vardır. Öğrenciler girmek istedikleri okulların ilan ettiği genel not ortalamalarına göre tercih yapabilirler. Sekiz ara yıllık bölümde seçmeli ve zorunlu dersler verilir. Bu derslerden bazıları şunlardır:

Biyomühendisliğe Giriş, Temel Bilgisayar Bilimleri, Fizik, Genel Kimya, İleri İngilizce, Matematik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Mühendisler İçin Organik Kimya, Türkçe, İş Hayatı İçin İngilizce, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Polimer Bilimi ve Teknolojisi, Biyomalzemeler, Biyomühendislikte Akışkanlar Mekaniği, Biyopres Mühendisliği, Hayvan Doku Türleri, Simülasyon ve Proses Analizleri, Fzikokimya, Biyomühendislikte Isı Transferi, Biyoreaktör Tasarımı, Mühendislik Laboratuvarı, Genetik Mühendisliği, Biyomühendislikte Ayırma İşlemleri, Biyomühendislikte Kütle Transferi, Doku Mühendisliği, Fizyoloji, Modern Biyolojiye Giriş, İmmünoloji, Biyomedikal Elektronik, Hücre Kültür Sistemleri, Stokiyometki, Biyosensörler, Biyopolimerlerin Esasları, Mühendislik Kimyası, Genetik Kavramlar, Bitoenstrümental Teknikler, Çevre Mikrobiyolojisi, Moleküler Biyolojide Modern Teknikler, Biyomühendislik Ekonomisi, Biyotransport, Viroloji, Beden ve Hareket Bilinci, 16. Yüzyıldan Günümüze İstanbul'da Dans, Demokrasi Kültürünün İlke ve Kurumları, Felsefeye Giriş, Modernite ve Tüketim Toplumu, Tarih ve Sinema, Çevre ve Ekoloji, Uygarlık Tarihi, Kültürel Çalışmalar ve Kimlik, Yabancı Dil, Ekonomi Politikaları ve Uygulamaları, Siyaset Felsefesi, Toplumsal Yapılar ve Tarihsel Dönüşümler, Çevre ve Ekoloji.

Reklam
Reklam

Biyomühendislik mezunları ne iş yapar?

Biyomühendislik bölümü bitiren öğrenciler biyomühendis olmaya hak kazanırlar. İstatistiklere göre bu bölümden mezun olan çoğu kişi biyomühendis olarak çalışırlar. Bölümün çalışma imkanları oldukça geniştir. Ortalama maaşları da oldukça yüksektir. Ancak çalışma alanları bununla sınırlı değildir.

Bölümden mezun olan öğrenciler malzeme tasarımı geliştirilmesi, üretilmesi ve test edilmesi, genetik analizler, biyolojik ve sitolojik testler, reaktörlerin, uygun ayırma ve saflaştırma araç ve gereçlerinin belirlenmesi ve tasarımlarının yapılması başlıklı konularda uzmanlık kazanırlar. Çalıştıkları alanda tecrübe kazandıkça iş bulma şansları da yükselir.

Reklam
Reklam

Biyomühendislik mezunları iş imkanları nelerdir?

Kamu Personeli Sınavına giren mezunlar, aldıkları puanlara göre atama hakkı kazanırlar. Biyomühendislik mezunlarının kamuda iş olanakları edinmesi de bu sınavda elde ettikleri başarıya bağlı olarak şekillenir.

Öğrenciler, eğitimlerini tamamladıklarında Biyomühendislik Lisans diploması alırlar. Aldıkları eğitim dahilinde biyomedikal, bitki ve hayvan türleri, madencilik, geri dönüşüm, arıtma, ilaç, enerji, gıda, biyokimyasal ve benzeri alanlarda çalışma imkânı bulurlar.

Mezun olan öğrenciler bağımsız olarak çalışabilirler. Bunun dışında Genetik Bilimci, Kalite Kontrol Uzmanı, Test Uzmanı, Üretim Uzmanı, Materyal Geliştirme Uzmanı, Genetik Analiz Uzmanı, Malzeme Tasarlama Uzmanı gibi unvanlar almaya yetkindirler.

Biyomühendislik mezunları nerelerde çalışır?

Biyomühendislik mezunlarının özel sektörde iş olanakları da oldukça fazladır. Yurt içinde ve yurt dışında çalışabilirler. Biyolojik ve sitolojik testler üzerine çalışan firmalarda ve benzeri iş yerlerinde sorumluluk alabilirler. Tercilerine göre akademik eğitimlerine devam edip akademisyen olarak devam edebilirler.

Reklam
Reklam

Enerji üretim firmalarında, madenlerde, biyomedikal merkezlerinde, kimya şirketlerinde, ilaç firmalarında, medikal üretim merkezlerinde çalışabilirler. Mezunlar ayrıca kamu alanında devlete ait bir kurum ve kuruluşta ya da özel sektördeki firmalarda çalışma yetkinliği kazanırlar.

Tıp, ziraat, gıda ve benzeri sektörlerde kolaylıkla iş bulabilirler. Genetik tedavilerde, çevre koruma etkinliklerinde ve bu etkinlikleri yapan kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Biyomühendislerin çalışabileceği alanlardan bazıları şunlardır:

İlaç, antikor ve aşı üzerine üretim, geliştirme ve iyileştirme, gıdaların üretilmesi, denetlenmesinde kullanılan cihazların üretimi, geliştirilmesi ve bakımı, bu ürünlerin tanıtılması, satışı ve denetlenmesi. Doktorların kullandığı malzemelerin üretimi, bakımı ve geliştirilmeleri de biyomühendislerin yapabilecekleri işler kapsamına girmektedir.

Eğitim sektöründe de iş bulabilecek olan biyomühendisler bu alanda örgün eğitimler için gerekli olan cihaz ve yöntemlerin üretilmesi ve geliştirilmesi süreçlerinde görev alabilirler. Bunlar dışında ekolojik üretimlerin insan bedenindeki etkilerini araştırabilir, olumsuz etkileri iyileştirme çalışmalarında bulunabilirler.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: